Heb jij een talent? Zet deze dan in voor Stichting Present Ermelo

Lisa Pool-Hofman, algemeen coördinator Present Ermelo, op weg met de bakfiets.
Lisa Pool-Hofman, algemeen coördinator Present Ermelo, op weg met de bakfiets.
Foto: Grietje-Akke de Haas

In tijden van corona en lockdown maatregelen kijken naar wat wél mogelijk is. Dat doet Stichting Present Ermelo. Lisa Pool-Hofman, coördinator vrijwilligers Present Ermelo: “De hulpvragen bleven oplopen, niets doen is dan geen optie. Ondanks alle beperkingen hebben we als Present Ermelo het afgelopen jaar toch maar liefst 46 projecten kunnen doen.”

Over Present Ermelo
Stichting Present Ermelo slaat een brug tussen mensen die vrijwillig hulp willen bieden en mensen die deze hulp goed kunnen gebruiken. Zo worden met groepen vrijwilligers eenmalig een klussen geklaard om de hulpontvanger op weg te helpen. Dat varieert van tuinklussen, een woning weer leefbaar maken, iemand verhuizen tot opruimen. Klussen die ze krijgen doorverwezen van maatschappelijk organisaties, huisartsen tot de woningcorporatie.

Sociale hulpvragen
Naast praktisch de schouders onder een klus zetten, helpt Present Ermelo ook bij sociale hulpvragen. Dat varieert tot een boeketje bloemen langsbrengen tot een kopje koffie en een praatje maken.

Bijzonder
Het bijzondere aan de werkwijze van Present Ermelo is dat wordt uitgegaan van de talenten van de vrijwilligers. Ofwel, waar is iemand of een groep goed in en wat willen ze graag doen. Present Ermelo zoekt daar vervolgens een klus bij, klik bijvoorbeeld HIER of HIER of HIER voor een indruk, of koppelt er een sociale hulpvraag aan.

Super geslaagde actie
Een super geslaagde actie noemt Lisa ‘Verlicht Ermelo!’, een laagdrempelig initiatief dat Present Ermelo december vorig jaar op touw zette. Het doel van de actie was dat belangstellenden een pakketje samenstelden op eigen kosten en dit bezorgden bij huishoudens die kwetsbaar zijn op het gebied van gezondheid of financiën en vaak geen groot sociaal netwerk hebben.

Kopje koffie
“We hebben daar 15 reacties op gehad van mensen die graag iets wilden betekenen voor een ander. Bijvoorbeeld een gezin met kinderen die iets wilden betekenen voor een ander gezin met kinderen. In sommige gevallen werden de pakketten aan de deur afgegeven, soms onder het genot van een kopje koffie, het was maar net hoe het het beste uitkwam met de coronamaatregelen.”

Onmisbaar onderdeel
Stichting Present is sinds januari 2014 actief in Ermelo en inmiddels een onmisbaar onderdeel van de Ermelose samenleving. Lisa: “Als Present Ermelo doen we heel veel, het ‘draait’ erg goed.” Voor een stabiele organisatie zijn echter altijd mensen nodig die vrijwillig hun talenten willen inzetten. “Wil je je maatschappelijk inzetten, heb je tijd over, voel je je betrokken bij de Ermelose samenleving, ben je sociaal, vind je het leuk om een kopje koffie met een hulpontvanger te drinken, ben je handig of heb je praktisch inzicht, meld je dan aan bij Present Ermelo. Misschien ben jij voor een paar uur per week een hele goede aanvulling op ons team.”

Eén project per maand
Zo zoekt Present Ermelo met de komende projecten die op stapel staan, iemand die groepen begeleid die vrijwillig aan de slag gaan. Het gaat om voorbereiden van één project per maand, een bezoek brengen aan de hulpontvanger samen met de hulpverlener van een maatschappelijke organisatie die de aanvraag heeft gedaan, om kennis te maken, inschatten wat precies de hulpvraag is om daar de juiste groep vrijwilligers bij te zoeken.

‘Bakfiets-project’
Voor wie zich op sociaal vlak wil inzetten is wellicht het ‘bakfiets-project’ een leuk idee. Present Ermelo beschikt sinds 2 jaar namelijk over een eigen elektrische bakfiets waarmee onder meer huishoudens die ambulant worden begeleid en geen groot sociaal netwerk hebben, worden bezocht voor een kopje koffie en een praatje. Met het voorjaar in het vooruitzicht wordt de bakfiets natuurlijk graag weer ‘van stal gehaald’ om in te zetten bij sociale hulpvragen. Belangstellenden die een ‘bakfiets-project’ willen voorbereiden zijn ook erg welkom.

Draag iets bij
“Kortom”, zegt Lisa, “mensen die graag iets willen betekenen voor een ander kunnen via Present Ermelo in heel veel situaties iets bijdragen. Dat varieert van een boeketje bloemen langsbrengen, een dag lang een huis schoonmaken of structureel een paar uur per week zodat wij meer mensen kunnen helpen.”

Belangstelling
Belangstelling? Ga dan voor alle informatie naar stichtingpresent.nl/ermelo/

Word Fannoot
Daarnaast zijn financiële donaties erg welkom om de continuïteit én de kwaliteit van het werk te garanderen. Daar is hoe dan ook een klein team van vaste krachten voor nodig. Hiervoor heeft Present de Fannoot in het leven geroepen. Klik HIER voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen