Tieners zagen, snoeien, trekken, douwen én bakken voor Stichting Present Ermelo

“Een, twee, drie, trrrrek”, hoe vaak de begeleider van een groep tienerjongens dat heeft geroepen was niet op een paar handen te tellen. Ga er ook maar aanstaan om een huizenhoge conifeer uit de grond te trekken als er geen kettingzaag voorhanden is.

Een groep van bijna 50 tieners met begeleiding van stichting Wegwijzerkampen uit de regio Rotterdam is op zomerkamp in Ermelo, op de Aalbertshoeve. Naast leuke activiteiten ondernemen met elkaar, zetten ze zich woensdag 15 augustus op vrijwillige basis sociaal maatschappelijk in via Stichting Present Ermelo. De tieners waren op 6 locaties in Ermelo actief.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Opgesloten
Eén klus betrof een totaal verwilderde voor- en achtertuin. Hein van Klooster, coördinator vrijwilligers Present Ermelo, lichtte toe: “Hier woont een alleenstaande persoon die door omstandigheden niet aan tuinonderhoud meer toekwam. Gevolg was dat ze zich totaal opgesloten voelde.” De jongens in de leeftijd van 12 tot 16 jaar en hun begeleiders hadden er hun handen vol aan, zoveel werk viel er te verzetten. Bovendien ontbrak het ze aan het juiste materiaal. Want al beschikt Present Ermelo over tuingereedschap, de vrijwilligersorganisatie heeft niet alles in huis.

Met vereende krachten
Gelukkig schoten de achterburen te hulp met het uitlenen van gereedschap. Een kettingzaag hadden ze echter niet. Een zaagsnede maken met een handzaag bleek ook niet mee te vallen, want de stam toonde zich flink taai. Met vereende krachten en de nodige duw- en spierkracht lukte het na een tijdje toch de conifeer te vellen. Daarnaast werd de haag ‘een kopje kleiner gemaakt’ en het groen in de achtertuin flink gesnoeid. “Dit is weer eens iets anders”, zei de jongen die in het dagelijks leven professioneel gamer is, het graag te doen.

Stroop en poedersuiker
Lichamelijk een stuk minder intensief was de klus van 12 meiden die zich inzetten voor de ouderen van woonzorgcentrum De IJsvogel. Onder leiding van begeleiders Denise Heupers en Anne-Wil Hempel bakten de meiden pannenkoeken voor de bewoners. ‘Gewapend’ met stroop en poedersuiker wachtten die watertandend de Hollandse lekkernij af, zo lekker rook het vanuit de keuken. “Wij geloven in Jezus”, zo lichtten Denise en Anne-Wil toe, “dat Hij het licht van de wereld is. Dat ben je zelf ook vertellen we de tieners. Ze kunnen dit laten zien aan de wereld door dit soort dingen te doen.”

Klus die bij ze past
Lisa Hofman, coördinator vrijwilligers Present Ermelo, genoot van alle bedrijvigheid. “Op deze manier ontdekken ze wat hun talenten zijn en kunnen ze die ontwikkelen. In die zin sluiten de projecten zoveel mogelijk aan bij de interesses van vrijwilligers. Ook bij deze groep van ongeveer 50 tieners hebben we goed gekeken naar klussen die bij ze passen, zodat ze het vrijwilligerswerk leuk vinden en blijven vinden.”

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen