Jongeren zetten zich via Stichting Present Ermelo in voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking

Foto: Stichting Present Ermelo

Ook voor Stichting Present Ermelo valt het in deze tijden van Corona niet mee de juiste manier te vinden om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. Maar Lisa Hofman, coördinator vrijwilligers Present Ermelo, kijkt liever naar wat wel mogelijk is, in plaats van wat allemaal door de maatregelen niet kan. “Wij willen hoe dan ook Present kunnen blijven in deze tijd, ook achter de voordeur.”

Geslaagd project
Als Stichting Present Ermelo creatief omgaan met je mogelijkheden; het leverde ook gisteren, woensdag 10 maart, weer een geslaagd project op waar 12 jongeren tussen de 16 en 22 jaar aan meededen. Coronaproof natuurlijk om niet de gezondheid van zichzelf en een ander in gevaar te brengen, maar tegelijkertijd toch naar die ander kunnen omzien.

Elke maand een project
Het betreft jongeren van de Bijbelschool Foundation 4 Life uit Ermelo, die een 1-jarig intern vormingsjaar volgen om zich persoonlijk te ontwikkelen. Ook als het gaat om zich vrijwillig in te zetten voor een ander. Voor Stichting Present Ermelo doen de jongeren dan ook elke maand een project.

Kroondomein en De IJsvogel
Zo bezochten de jongeren gisteren 2 locaties van de Zorggroep Noordwest-Veluwe in Ermelo: Kroondomein en De IJsvogel, om de bewoners een leuk moment te bezorgen. Lisa: “De jongeren wilden graag iets doen voor ouderen in de woonzorgcentra omdat ze veel alleen zitten en maar weinig bezoek is toegestaan. Present kijkt dan wat mogelijk is. Want zo werkt Present; we luisteren goed naar wat groepen vrijwilligers graag willen en kijken vervolgens welke klussen/projecten bij ze passen.”

In spiegelbeeld
Met de bewoners van Kroondomein en De IJsvogel kletsten en speelden de jongeren spelletjes op een wel heel bijzondere manier. Want met raamstiften is van alles mogelijk zo bleek. Terwijl de jongeren buiten stonden en de bewoners lekker warm binnen zaten, speelden ze met elkaar spelletjes als boter/kaas/eieren. Maar praten met elkaar gebeurde ook. Vooral dat laatste zorgde voor veel gelach en plezier. Iets vragen en/of vertellen in spiegelbeeld was namelijk nog een hele uitdaging!

Deurbezoekjes
Een andere groep jongeren toog op de onlangs door Stichting Present Ermelo aangeschafte bakfiets naar Drielanden in Harderwijk, om bewoners van begeleid zelfstandig wonen van ’s Heeren Loo te fêteren op een koffie of thee met wat lekkers erbij én een praatje. Deurbezoekjes noemt Lisa ze. “Op deze manier is het veilig omdat het bezoekje buiten plaatsvindt en ook de afstand kan worden gewaarborgd. De bewoners die behoefte hadden aan een bezoekje waren aangedragen door een hulpverlener van ’s Heeren Loo. De bewoners waren maar wat blij met de aandacht en belangstelling.”

Psychische kwetsbaarheid
Lisa is blij met de medewerking van de gemeente Ermelo. “Ondanks de maatregelen krijgen we toch de ruimte iets op te zetten. Want ook de gemeente is zich bewust van de psychische kwetsbaarheid van sommige doelgroepen.”

Goed begeleid en toegerust
Groepen vrijwilligers geeft Lisa aan worden goed begeleid en toegerust op wat ze te wachten staat. “Ik neem eerst contact op met de groep om kennis te maken. Daarbij probeer ik te ontdekken wat hun kwaliteiten zijn en daar een project bij te zoeken. Op de dag van het project wordt de groep vrijwilligers bij de start opgevangen door één van onze groepenbegeleiders als ook aan het eind van het project.”

Ook meehelpen?
Wil jij je ook als groep, -vrienden, collega’s of je gezin-, inzetten voor een ander via Stichting Present Ermelo? Ga voor alle informatie naar Stichting Present Ermelo of mail naar [email protected]

Foto: Stichting Present Ermelo.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden