UWOON vertrouwde met prefab-huizen kennelijk te veel op ‘de blauwe ogen’ van Slokker bouwgroep

Foto: Grietje-Akke de Haas

Woningcorporatie UWOON vertrouwde met de bouw van de 24 prefab-huizen in nieuwbouwproject De Driesprong in Ermelo kennelijk te veel op ‘de blauwe ogen’ van bouwer Slokker. Dat is op te maken uit de digitale bewonersavond die gisteravond, woensdag 24 maart, plaatsvond op initiatief van UWOON. Voor alle achtergrondinformatie klik HIER, HIER, HIER en HIER.

Door het stof
“Terugkijkend zijn we iets te snel geweest met het neerzetten van de woningen, zonder voldoende te hebben gecheckt of de huizen aan de veiligheidseisen voldeden. Dit is een harde les voor ons”, ging Fleur Imming, directeur-bestuurder van UWOON, diep door het stof. Overigens is Imming pas na de plannenmakerij rond de prefab-woningen aangetreden als directeur-bestuurder. In die zin heeft zij nu te maken met de erfenis van voormalig directeur-bestuurder Monique van Baalen. Die was destijds op de hoogte van de gebreken van dergelijke woningen die elders in het land door Slokker waren gebouwd. Van Baalen beweerde toen dat er goede afspraken waren gemaakt met Slokker.

Wantrouwen, frustraties en gevoelens van angst 
Blijkbaar neemt Imming nu haar verantwoording, mede door alle ophef in de diverse media. Door onder meer een digitale bewonersavond te organiseren die werd geleid door een onafhankelijke dagvoorzitter. Hij vertaalde de nood, wantrouwen, frustraties en gevoelens van angst  van de bewoners naar kritische vragen richting de verantwoordelijke partijen.

Rol van de gemeente Ermelo
Zo werd ook wethouder Laurens Klappe gevraagd naar de rol van de gemeente in deze zaak. Klappe bleef erbij dat de gemeente op dat moment aan zijn verplichtingen heeft voldaan, en geen blaam treft. Toch is hij bereid de rol van de gemeente Ermelo te laten toetsen door de gemeente Harderwijk omdat deze meer capaciteit en deskundigheid in huis heeft.

Aan het eind van hun latijn
Veel bewoners van de prefab-huizen zijn inmiddels aan het eind van hun latijn, zo was te beluisteren. Zo had een huishouden met 6 personen vanaf december 3 maanden geen warm water, voelt een ander huishouden zich erg angstig omdat het bang is dat het huis instort, werden er met foto’s gebreken als scheuren, verzakkingen en de slechte staat van het beton getoond. Ook werd er geklaagd over dat de bedoelde ‘nul op de meter woningen’ verre van energieneutraal zijn, maar bewoners juist handenvol geld kosten. Bovendien staan de schuurtjes bij de woningen op instorten.

Van het kastje naar de muur
Daarnaast was de frustratie groot over het van het kastje naar de muur te worden gestuurd door UWOON. Voor problemen bijvoorbeeld met de slecht functionerende verwarmingsinstallaties werd verwezen naar het bedrijf dat gekoppeld was aan het concept van Slokker. Die liet echter de bewoners in de kou staan vanwege volgens Imming capaciteitsproblemen. Zij verzekerde echter dat UWOON alles nu zelf oppakt en niets meer doorverwijst.

Onderzoek door technisch bureau
Ook konden de bewoners kennismaken met Otto Pasker van Duinwijck, een technisch adviesbureau uit Baarn met specialisten op het gebied van installatietechniek, bouwfysica en bouwkunde onder één dak. Dit bureau gaat in opdracht van UWOON een onafhankelijk onderzoek doen naar de construcie van de woningen, de installaties en de staat van het beton. Volgens Pasker is Slokker niet verplicht om mee te werken aan het onderzoek. De bereidwilligheid zou er wel zijn omdat de bouwer er alle belang bij heeft mee te werken aan het onderzoek. Het onderzoeksbureau verwacht in juli klaar te zijn met het onderzoek.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden