Gebreken huurwoningen De Driesprong Ermelo: “Waarom kwam wethouder Klappe niet in actie?”

Oktober 2019 werd er feest gevierd vanwege de realisatie van 24 ‘nul-op-de-meter’ woningen.
Oktober 2019 werd er feest gevierd vanwege de realisatie van 24 ‘nul-op-de-meter’ woningen.
Foto: Archief UWOON

Christiaan Schut houdt de politiek in Ermelo deels verantwoordelijk voor de miskleun rond de bouw van de 24 sociale huurwoningen in nieuwbouwwijk De Driesprong. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.  “Ik heb wethouder Laurens Klappe in maart 2019 gemaild en ook raadslid René Arts telefonisch gesproken én gemaild. Dus ik denk bij mezelf: ‘Ga dan in actie komen!’. Maar dat hebben ze nagelaten, terwijl ze genoeg waarschuwingen hebben gehad.”

Neergesabeld in de media
Schut kreeg 26 maart 2019 een uitnodiging als kandidaat voor een sociale huurwoning aan straat Driesprong. Hoewel Schut de woning maar al te graag wilde accepteren, vertrouwde hij het niet. Hij wist namelijk dat het om prefabwoningen ging, die op dat moment gebouwd werden door bouwbedrijf Slokker Innovate. En laat dit bedrijf nu net neergesabeld te zijn in de media, vanwege de vele gebreken in prefabwoningen in plaatsen elders in het land. Schut besloot op zijn onderbuikgevoelens af te gaan, en wees de sociale huurwoning af.

Eerst inspecteren, dan verhuren
Schut mailde zijn besluit naar wethouder Klappe, waarbij hij zijn wantrouwen naar woningcorporatie UWOON uitsprak. Naar zijn mening had UWOON gezien alle commotie rond de prefabwoningen, de woningen eerst kunnen laten inspecteren door een onafhankelijk bedrijf, voordat deze werden verhuurd.

Bouwkundig veilig
“Toch kreeg ik van wethouder Klappe min of meer de garantie dat het allemaal wel goed zou zitten.” In de mail van 28 maart 2019 antwoordt wethouder Klappe onder meer : ‘Van de kant van de gemeente heeft er inmiddels een bouwinspectie plaatsgevonden. Iets dat overigens altijd gebeurt. Hierbij zijn geen bijzondere gebreken geconstateerd en er is geconcludeerd dat de woningen bouwkundig veilig zijn. Uwoon ziet zelf toe op de juiste afwerking van de woningen. Het feit dat elders gebreken geconstateerd zijn wil niet zeggen dat dat een op een ook in Ermelo het geval zou zijn’.

Schande
Schut noemt de zaak het zoveelste debacle aan de kar van college en gemeenteraad. “Ik vind het een schande, ook voor de gemeentelijk politiek, allemaal dachten ze dat het wel goed zou zitten.” Schut kan het niet vatten dat er helemaal niets werd gedaan met de kennis die er op dat moment was. Zowel niet door UWOON als de gemeente Ermelo. De bewoners van de 24 sociale huurwoningen zitten nu met de gebakken peren. “Ik sta dan ook voor de mensen die er zitten, want ik heb het erg met ze te doen.”

Huurverlaging
Inmiddels hebben de gedupeerde huurders een brief gehad van UWOON, waarin de woningcorporatie haar verontschuldigingen aanbiedt. Tevens ontvangen de huurders 20 procent huurverlaging op de maandelijkse kale huurprijs, met terugwerkende kracht vanaf september 2020, tot de eerste maand na het verhelpen van de gebreken. Daarvoor is bouwbedrijf Prins Bouw ingeschakeld. Voor de schade aan de betonwanden en de slecht functionerende verwarmingsinstallaties is nog geen goede oplossing gevonden, daar werkt UWOON nog aan.

Reactie wethouder Klappe
Wethouder Klappe reageert op de mening van Schut: “Op die manier in actie komen is niet de rol van de gemeente, want het zijn niet onze woningen. Als gemeente hadden wij wel de afspraak van 24 sociale huurwoningen, verder ligt de verantwoordelijkheid bij UWOON, wij verwachten dan ook dat zij de veters dicht hebben.”

Wel op de hoogte
Natuurlijk was wethouder Klappe op de hoogte van de commotie rond de prefabwoningen van Slokker Innovate. “Daar hebben we het ook over gehad met Moniek van Balen, toenmalige directeur-bestuurder van UWOON. Zij verzekerde ons toen dat er goede afspraken waren gemaakt met Slokker. We hebben ook gekeken bij de woningen, gezien de ervaringen elders zeiden we nog tegen elkaar dat het hier goed gaat.”

Zorgplicht
Niettemin erkent wethouder Klappe dat de gemeente een zorgplicht heeft tegenover haar inwoners als het om woongenot gaat. Vorige week heeft hij een gesprek gehad met een aantal gedupeerde huurders. Waarop wethouder Klappe contact opnam met Fleur Imming, de huidige  directeur-bestuurder van UWOON, die het een en ander in gang heeft gezet richting de gedupeerde huurders. Hij houdt de vinger aan de pols zodat bewoners zich serieus genomen voelen in hun klachten, en neemt binnenkort weer contact op met de huurders die hij eerder heeft gesproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen