Sportartikelen uit de Oude Doos: 'Gemeente unaniem voor woningbouw op DVS-terrein'

02 jul , 11:38 Sport
27en oudedoosverhuizingdvs
Foto: archief Bram Burggraaff

De 286ste aflevering van de serie ‘Sportartikelen uit de Oude Doos’ van woensdag 26 oktober 2005 gaat over het besluit van de Ermelose gemeenteraad om woningen te bouwen op het terrein van DVS’33 aan de Sportlaan. Enige jaren later ging dit plan de ‘prullenbak’ in en werd op hetzelfde sportcomplex een prachtige, deels nieuwe, accommodatie gerealiseerd.

Door Bram Burggraaff. Bijschrift foto: Het huidige terrein van DVS’33 is groot genoeg om er 340 woningen op te bouwen. De Ermelose gemeenteraad is unaniem voor; de vereniging heeft zo haar vragen. (Archieffoto Bram Burggraaff).

340 woningen
De gemeenteraad van Ermelo heeft vorige week dinsdagavond in een extra raadsvergadering unaniem ingestemd met de plannen van het college om ruim 340 woningen te bouwen op het terrein van DVS’33 aan de Sportlaan. De voetbalvereniging zal daarom moeten verhuizen naar sportcomplex ‘De Zanderij’, dat geheel opnieuw ingericht gaat worden. DVS’33, EFC’58, Dindoa en KC Ermelo zullen daar ieder een eigen accommodatie krijgen met één of meer kunstgrasvelden.

Bezwaar
Campingbeheerders Van Hinte en Van der Horst, alsmede Jan Hop van de Groep Hop maken bezwaar tegen de aantasting van de flora en fauna in dit ecologisch waardevolle natuurgebied. De heer Kraaij vond dat er gezien de genoemde huurbedragen geen sprake is van sociale woningbouw. De insprekers van de sportverenigingen waren kritisch, maar toonden ook begrip voor het belang van woningbouw. Arnold Oudheusden, bestuurslid accommodatie-beheer van DVS’33, stelde dat de club nog het recht van opstal heeft van het terrein aan de Sportlaan tot 2024 en zeker niet staat te springen om te verhuizen.

Geen overleg
Daarnaast heeft de vereniging er moeite mee dat er geen overleg is geweest over de nieuwe variant 9a, waarin DVS acht speelvelden krijgt, terwijl er in variant 8a nog sprake was van 9 velden. Ook Jan Peet, voorzitter van EFC’58 zei variant 9a niet te kennen. Huub Hoseman, voorzitter van KC Ermelo stelde dat zijn club niet opnieuw wil verhuizen, als er nog een voetbalveld bij moet komen. De verschillende raadfracties steunden de plannen in hoofdlijnen, maar plaatsten wel kritische kanttekeningen.

Rode kaart
De toename van verkeersdrukte op de Oude Telgterweg, nu al een punt van zorg, vond men een groot probleem. In dat verband werd door een aantal raadsleden het ruim 30 jaar oude plan om een ‘rondweg zuid’ over de Groevenbeekse heide aan te leggen weer ‘uit de kast’ gehaald. CU-raadslid Jan van Eijsden vond dat de verenigingen te weinig willen samenwerken en daarvoor ‘de rode kaart’ verdienen. In zijn beantwoording bracht wethouder Eddy Bilder van Ruimtelijke Ordening naar voren dat er nu keuzes gemaakt moeten worden. “Het terrein aan de Sportlaan biedt de mogelijkheid om de noodzakelijke betaalbare woningen te bouwen. Het is echter nog geen gelopen race”, aldus Bilder.

Projectontwikkeling
De Groene Zoom wordt door de wethouder gezien als een serieuze, maar niet exclusieve partij bij de projectontwikkeling. Dat was voor de Dorpspartij, na enig aarzelen, de aanleiding de motie om te komen tot openbare aanbesteding in te trekken. De gemeente ziet als dekking voor het tekort van 2,275 miljoen euro opbrengsten uit andere projecten. Uiteindelijk kreeg het college steun van alle partijen om verder te gaan op de ingeslagen weg.

banner vakschilders ermelo