Gemeenteraad Ermelo bereikt akkoord over nieuwbouw zwembad Calluna

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Het nieuw te bouwen zwembad Calluna, onderdeel van een nieuw sportcentrum dat wordt gebouwd op de Zanderij, krijgt een beperkte recreatieve voorziening. Ofwel een recreatiebad van 50 vierkante meter voor een peuterbad, whirlpool en sauna. Daarmee stemde de meerderheid van de gemeenteraad, met uitzondering van CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo, donderdag 4 oktober in met het voorstel van het college van B & W.

Het besluit herroept het eerder door de gemeenteraad genomen besluit van 5 juli 2017 waarin besloten werd tot een recreatiebad van 150 vierkante meter.

Ondanks
Dit ondanks het grote aantal insprekers tijdens de commissievergadering Samenleving en Maatschappij op woensdag 19 september, dat pleitte voor de luxere variant. Evenals het CDA Ermelo en tot op zekere hoogte de ChristenUnie Ermelo. Samen met VVD Ermelo hadden deze drie partijen gezorgd voor een meerderheid voor het besluit in 2017.

Tariefsverhoging?
CDA Ermelo bleef ijveren voor een recreatiebad zoals afgesproken in het besluit van 2017, waarbij de samenlevingspartij wel rekening zei te willen houden houden met de financiële situatie van de gemeente Ermelo. Daarom werd het voorstel gedaan voor een onderzoek naar tariefsverhoging voor de gebruikers van het zwembad en de sporthal om een recreatiebad van 150 vierkante meter te realiseren. Het voorstel in de vorm van een amendement dat CDA Ermelo indiende met ChristenUnie Ermelo kreeg echter geen meerderheid.

Felle discussie
De discussie rond het nieuw te bouwen zwembad Calluna zorgde voor een felle discussie tussen de oppositiepartijen (CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo) en de coalitiepartijen (Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo). Sarath Hamstra, fractievoorzitter CDA Ermelo, haalde bij VVD Ermelo verhaal voor de ommezwaai van deze partij ten opzichte van het besluit in 2017. VVD-raadslid Herma van der Weide bleef kalm en antwoordde klip en klaar: “In 2017 is het besluit genomen op onvoldoende financiële onderbouwing en informatie. We gaan nu een sportcentrum bouwen binnen de financiële kaders. De spaarpot is namelijk leeg. We kunnen het ons niet verantwoorden geld uit te geven dat er niet is.”

Draai van Vrienden van Calluna
Een draai maakte ook Vrienden van Calluna (VvC), zo verwees Bart van der Knaap, fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo, naar een brief aan de gemeenteraad.  Die schreef VvC na de commissievergadering Samenleving en Maatschappij op woensdag 19 september. Daarin valt te lezen dat VvC een soort van compromis wil sluiten door mee te gaan in het voorstel van het college, met als voorstel dat in het bad van 16 bij 10 meter met beweegbare bodem half rond zitgedeelten met massastralen worden geïntegreerd, en dat door bijvoorbeeld een van de lange zijden speelser in te delen het bad ook geschikter wordt voor gezinnen, minder-validen en senioren.

Constructief bespreken
VvC schrijft daarnaast bereid te zijn om het voorstel met wethouder van der Velden op constructieve wijze te bespreken. VVD-raadslid Herma van der Weide vroeg onomwonden om een bevestiging van de wethouder. Die verzekerde dat projectleider P. Louwerse dat van plan is, en na enige aarzeling hijzelf ook.

Geen meerwaarde
BurgerBelangen Ermelo en Progressief Ermelo dienden dan ook samen een motie in om aan de wensen van VvC tegemoet te komen, omdat het verschil ten opzichte van het collegevoorstel klein is geworden, zo vinden zij. Bovendien zou bij alle partijen een grote bereidheid zijn om er uit te komen. De motie werd echter verworpen. De meerderheid van de gemeenteraad zag hier geen meerwaarde in.

Alles doen, mits…
Dat was op aanraden van verantwoordelijk wethouder Leo van der Velden. “Deze motie is overbodig. Het college wil namelijk alles doen, mits binnen de gestelde financiële kaders. Voor dit bedrag moet het nieuw te bouwen Calluna/nieuwe sportcentrum worden gerealiseerd. Dat is aan de creativiteit van de inschrijver van de aanbesteding.”

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen