Ermelo-Liberaal houdt vurig pleidooi voor recreatiebad van 150 vierkante meter

Désirée Meijsen en Bert Noorderijk.
Désirée Meijsen en Bert Noorderijk.
Foto: Archief

Ermelo-Liberaal houdt een vurig pleidooi voor een recreatiebad van 150 vierkante meter in het nieuw te bouwen zwembad Calluna. Dat is op te maken uit het persbericht van Désirée Meijsen, fractievoorzitter van Ermelo-Liberaal. Zij schrijft er het volgende over:

Woensdag 19 september jl. heb ik als oprichter en partijleider van Ermelo-Liberaal, samen met Bert Noorderijk, ingesproken bij de commissievergadering Samenleving & Maatschappij van de Gemeenteraad van Ermelo bij het onderwerp ‘Nieuw Sportcentrum Ermelo’.

Omdat de Gemeenteraad van Ermelo nu aan zet is en op 4 oktober a.s. hierover een besluit gaat nemen, hebben wij ons woensdagavond tot de leden van de Gemeenteraad gericht. Wij hebben een pleidooi gehouden voor het behoud van het recreatiebad van ‘Calluna’ (toekomstig ‘Nieuw Sportcentrum Ermelo’), zoals door de Gemeenteraad is besloten op 5 juli 2017, te weten een recreatiebad met 100 m2 recreatief gedeelte, en verder een sauna, whirlpool, kleuterbad en peuterbad, in totaal 150 m2. Het nieuw aangetreden college van Burgemeester & Wethouders wil dit besluit terugdraaien en een recreatiebad realiseren met alleen een sauna, whirlpool en peuterbad, in totaal 50 m2.

Ermelo-Liberaal heeft bezwaar tegen het nu voorliggende plan van het college en roept de Raad op om zich te houden aan het op 5 juli 2017 genomen besluit. Met het in 2017 genomen besluit was er na jaren eindelijk duidelijkheid voor gebruikers van ‘Calluna’. Vooral voor de gebruikers van het recreatiebad was het goed om te weten waar men aan toe was. Met het door de Raad genomen besluit werd en wordt tegemoet gekomen aan de wensen van vele gezinnen, kinderen, ouderen en toeristen. Wij vinden dat deze doelgroepen niet of te weinig zijn betrokken in het nu voorliggende plan om het huidige recreatieve gedeelte (nu 373 m2) terug te brengen naar 50 m2 voor alleen een sauna, whirlpool en peuterbad.

De consequenties voor deze doelgroepen op de lange termijn zijn naar onze mening onvoldoende meegewogen. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende groep ouderen in onze mooie gemeente, die steeds langer thuis (moeten) blijven wonen en die niet alleen voor hun noodzakelijke beweging maar ook voor hun sociale contacten veelal afhankelijk zijn van dit recreatiebad. Voor de lange termijn is het belangrijk dat we als gemeente nú rekening houden met het risico op eenzaamheid en daar nú in investeren en onze verantwoordelijkheid voor nemen.

De ‘vlieger’ dat recreatieve vrij-zwemmers terecht kunnen in het doelgroepenbad en wedstrijdbad gaat wat Ermelo-Liberaal betreft niet op. Recreatieve vrij-zwemmers komen voor het recreatieve zwemgedeelte met onder andere een wildwaterkreek. Als dit wegvalt, is het maar de vraag of zij nog naar Ermelo komen. Eigenlijk worden deze tienduizenden bezoekers weggejaagd naar andere gemeentes en in de steek gelaten. Dit vinden wij een zeer ongewenste ontwikkeling, die ons grote zorgen baart en die ten allen tijde voorkomen moet worden. Het is kortzichtig om te denken dat kinderen, gehandicapten, ouderen en toeristen wel “even” 3 km verder fietsen/rijden en ook nog meer gaan betalen voor de entree.

€ 21 miljoen
Met het nieuwe Sportcentrum Ermelo (met zwembad en vier multifunctionele sporthallen) is een bedrag gemoeid van in totaal bijna € 21 miljoen, inclusief duurzaamheidsmaatregelen. De kosten bedragen ongeveer € 14 miljoen voor het zwembad en ongeveer € 7 miljoen voor de vier sporthallen. Dit zijn forse bedragen, maar juist daarom is het belangrijk om ook écht een toekomstbestendig Sportcentrum te bouwen, waar ook écht iedereen de komende 40 jaar terecht kan.

Politieke keuzes
Als zorgdorp en toerismedorp vinden wij het belangrijk dat Ermelo beschikt over een toekomstbestendig zwembad. De meerkosten voor een uitgebreid recreatief zwemgedeelte ten opzichte van een ‘beperkt’ recreatief gedeelte zijn ongeveer € 2 miljoen. Deze extra kosten kunnen wat ons betreft worden opgevangen door andere grote projecten die het college van Burgemeester & Wethouders wil gaan realiseren (verbouwing van het gemeentehuis voor € 9 miljoen en De Dialoog voor € 7,2 miljoen) niet of gedeeltelijk te realiseren of uit te stellen. Politiek is een kwestie van keuzes maken. Wat Ermelo-Liberaal betreft ligt de prioriteit bij een nieuw volwaardig Sportcentrum voor de komende 40 jaar! Wij zeggen: vasthouden aan het op 5 juli 2017 genomen besluit en niet langer wachten met het uitvoeren daarvan en daar nu mee te beginnen! De inwoners van Ermelo hebben daar wat Ermelo-Liberaal betreft recht op.

10 insprekers
Tijdens de commissievergadering van 19 september hebben zich in totaal tien insprekers uitgesproken voor de realisatie van een uitgebreid recreatief zwembad. De insprekers noemden het belang van vertrouwen, geloofwaardigheid en behoorlijk bestuur. De reactie vanuit het college op deze insprekers heeft ons zeer teleurgesteld. Wij constateren dat het college geen millimeter wil bewegen. Ook het voorstel vanuit de commissie voor een eventuele verhoging van de entreeprijs met maximaal één euro per persoon is wat betreft het college niet bespreekbaar. De wethouder benadrukte dat het collegeakkoord leidend is. De burger staat dus buiten spel!

Ook werd er gezegd dat er vele tegenstanders (zouden) zijn van de realisatie van een zwembad met een uitgebreid recreatief gedeelte. Opvallend was dat die tegenstand er kennelijk niet is, of in ieder geval niet dusdanig groot is dat iemand de moeite heeft genomen om dat als inspreker kenbaar te maken.

Ermelo-Liberaal vraagt zich wel af wat er gebeurt als de prijs van het kaartje sowieso één euro duurder wordt zónder dat er een uitgebreid recreatiebad is/wordt gerealiseerd. Gebruikers moeten dan dus méér betalen, maar krijgen er minder voor terug dan dat ze nu hebben… . Wat heeft dit voor consequenties voor gebruik, bezoekersaantallen en inkomsten van het ‘beperkte’ recreatiebad? Wat gebeurt er als de bouwkosten nóg verder stijgen voordat de bouw van het nieuwe Sportcentrum gestart is?

Burgers niet betrokken
Ermelo-Liberaal is van mening dat het collegebesluit veel te snel en te ondoordacht genomen is. Een besluit dat al direct na de coalitievorming genomen is en waarbij er te veel naar het financiële aspect gekeken wordt maar te weinig naar de consequenties voor de gebruikers. Ermelo-Liberaal vindt dat burgers hier niet (genoeg) in meegenomen zijn en dat de coalitie te weinig openstaat voor oplossingen die het mogelijk (zouden kunnen) maken om toch een uitgebreid recreatiebad te realiseren.

  • Wij zijn benieuwd naar de raadsvergadering van 4 oktober en met name of de politieke partijen iets doen of gedaan hebben met de reacties vanuit de samenleving.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen