Financial Health: ‘Armoede is zoveel meer dan een tekort aan geld’

Esther van den Brink.
Esther van den Brink.
Foto: Grietje-Akke de Haas

“Armoede is zoveel meer dan een tekort aan geld.” Dat zegt Esther van den Brink, eigenaar van Financial Health, het bedrijf voor Schuldhulpverlening & Bewindvoering aan Middelerf 10A in Ermelo. Want financiële armoede zorgt ook voor veel angst, onzekerheid en eenzaamheid.

Verkeerde keuzes
Maar armoede is ook, meent Esther, als mensen niet het vermogen hebben de kanalen te vinden om anders met geld om te gaan. Als ze daar niet toe in staat zijn kunnen verkeerde keuzes worden gemaakt, met alle gevolgen van dien. Waarbij Esther doelt op de groep die qua inkomen net boven het sociaal minimum zitten. “Meestal heeft deze groep geen recht op ‘iets extra’s’, oftewel toeslagen als aanvulling op het inkomen. Van deze groep mensen wordt verwacht dat ze zich redden.”

Geen geld voor een ontbijt
Dit jaar maakte de overheid gratis schoolmaaltijden mogelijk. Esther: “In principe zou iedereen daar geld voor moeten hebben, toch? Maar ik zie ze hier ook; mensen die vertellen dat ze geen geld hebben voor een ontbijt. Nou, deze mensen kunnen bij Financial Health op een ontbijt rekenen. Wij hebben hier altijd boodschappen liggen of brengen ze in contact met Stichting Helpende Handen of de Voedselbank, organisaties met wie Financial Health een hele goede samenwerking heeft. Want wij zijn geen kantoormensen die klanten het vel over de neus halen, integendeel. Wij zijn een club warme en betrokken mensen die werken vanuit het idealisme dat iedereen gehoord en gezien mag worden.”

Efficiënt
Financial Health gaat efficiënt te werk. Esther: “Wij inventariseren de problematiek en pikken eerst de meest urgente zaken eruit. Die lossen we op; huurachterstand bijvoorbeeld en het betalen van de energierekening. Om een stuk rust te brengen in de situatie stellen wij vervolgens een budgetplan op om de inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen. Daarbij zorgen we altijd dat er geld is voor de dagelijkse boodschappen.”

Doorlooptijd korter
Zodra de situatie is gestabiliseerd kan het schuldhulpverleningstraject worden gestart. Een traject dat zou kunnen worden opgepakt door één van de twee kantoren voor Wsnp die schuldhulpverlening aanbieden. De ervaring van Financial Health die samenwerkt met deze twee kantoren, is dat de doorlooptijd om te kunnen beginnen met het traject doorgaans korter is dan die van de gemeente.

Financial Health blijft aanspreekpunt
Gedurende het schuldhulpverleningstraject blijft Financial Health het aanspreekpunt voor de klant. “Wij blijven de klant helpen en steunen. Ook communiceren wij met de diverse betrokken partijen. Van die communicatie krijgt de klant weinig mee. In feite verneemt deze alleen dat die in het schuldhulpverleningstraject zit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen