Wauw! Wat wordt nieuwbouwwijkje CPO in Vogelvlucht in Horst mooi

Wauw! Wat wordt nieuwbouwwijkje CPO in Vogelvlucht in Horst aan het Rodeschuurderwegje, vlakbij buurthuis Ons Huis en De Goede Herderschool, mooi! De bedoeling is dat de nieuwe bewoners kerst 2022 in hun nieuwe stulp kunnen vieren aan Herdershof, want zo gaat de straat genoemd worden.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Het hoogste punt
Na de zomervakantie van 2021 is aannemer Van Panhuis Bouw uit Ermelo gestart met de bouw van het aardgasvrije wijkje. Op vrijdag 20 mei 2022 werd het hoogste punt van de bouw bereikt zodat de dakpannen gelegd kunnen worden. Nu twee maanden later zijn de contouren van het wijkje duidelijk zichtbaar, en krijgen de nieuwe bewoners, voorbijgangers en andere belangstellenden een prachtige indruk van de nieuwbouw. (Voor een impressie hoe het wijkje eruit gaat zien, zie de laatste foto van de fotoreeks.)

Landelijke sfeer
Wie wil bij wijze van niet wonen aan het langgerekte hofje dat is omzoomd met bomen die zo prachtig groen afsteken tegen de helder blauwe lucht? Natuurlijk draagt het mooie weer bij aan de fenomenale uitstraling. Maar dan nog, de landelijke sfeer die er heerst is ongekend, weer of geen weer.

Keuzemogelijkheden
Rond het hofje worden 6 blokken van woningen gebouwd: een blok met een twee-onder-een-kapwoning, 4 blokken met rijwoningen en een blok met rug-aan-rug-woningen. In totaal gaat om 34 woningen, waarvan 24 koop- en 10 huurwoningen. Alle woningen die in woonoppervlakte verschillen, hebben 3 slaapkamers. Het voordeel van CPO in Vogelvlucht, wat overigens een jarenlang proces is geweest en wordt begeleid door Erik Verhoef van Veluwse Architecten in Ermelo, het bedrijf dat tevens tekent voor het ontwerp van de woningen, is dat de nieuwe bewoners keuzemogelijkheden hadden.

Extra leefruimte
Erik: “De oorspronkelijk getekende woningen kenden een bepaalde basis. Het was aan de nieuwe bewoners of ze dit pakket wilden uitbreiden.” Zo waren er liefhebbers voor 2 grote slaapkamers in plaats van 3 kleinere slaapkamers. Ook wensten sommige bewoners dat de aanwezige zolder bereikbaar moest zijn via een vaste trap. Weer een ander liet een kelder onder de woning bouwen voor extra leefruimte, of een dakkapel of een ruimere woonkamer.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Aan de start van de bouw ging zoals gezegd een jarenlang proces vooraf. Dat begon in 2018 toen een groep jonge starters en doorstromers, verenigd in het Groene Leger, in de commissie ruimte van de gemeenteraad aandacht vroeg voor de woningnood van de doelgroep. Zij legden het plan voor van een CPO dat staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een gezamenlijk initiatief van meerdere mensen om een stuk grond te kopen en daar een aantal voor de doelgroep betaalbare woningen op te bouwen.

Crux
Volgens Erik is 60 procent van de koopwoningen onder de 2 ton en starten de huurprijzen van de huurwoningen vanaf de sociale huurgrens. En daar zit hem nu net de crux, de woningen moeten bereikbaar blijven voor de doelgroep van starters en doorstromers op de woningmarkt. Op last van de gemeenteraad vertelt Erik, is daar indertijd een clausule voor opgenomen in de koopovereenkomst. Wat inhoudt dat bewoners de eerste 10 jaar hun woning niet mogen verkopen om en flinke winst op te strijken, zoals dit bijvoorbeeld is gebeurd met de Ermelose wijk Groevenbeek-Noord. Stel dat de bewoners wel binnen 10 jaar de woning verkopen, dan dienen ze een bepaalde financiële afdracht te doen. Deze wordt dan aangewend om de woningen voor marktconforme prijzen te verkopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen