Wat doet Ben’s Klankschalen-Massage nu eigenlijk met je?

Klankschalen-masseur Ben Noorloos.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Ben’s Klankschalen-Massage heeft een vaste stek gekregen op de sfeervol ingerichte zolder van kapsalon De Haarsmederij aan de Weegakker 45 in Ermelo. Aan ermelo.nieuws.nl vroeg klankschalen-masseur Ben Noorloos, er een artikel over te schrijven. Maar valt er niet beter over Klankschalen-Massage te schrijven zo meent Ben, dan wanneer je zelf ervaart wat zoiets met je doet? Nou, vooruit dan maar, want het maakt wel heel nieuwsgierig.

De schoenen gaan uit…
De schoenen gaan uit, de kleren mag ik aanhouden. In tegenstelling tot de reguliere massages raakt Ben je namelijk niet aan, hooguit een beroering met een klopper, het instrument waarmee de klankschalen worden ‘bespeeld’, of klankschalen die op je lichaam worden geplaatst. Met gesloten ogen lig ik op een massagetafel, het hoofd iets omhoog op een kussentje.

Help
Waar eerst mijn gedachten alle kanten opgaan (‘help, waar zijn mijn schrijfspullen om aantekeningen te maken; hoe kan ik dit allemaal onthouden?!’), vervliegen ze toch doordat het nagalmen van Ben’s klankschalen blijft lonken. Wat volgt is een gemoedstoestand waarbij de gedachten er gewoon even niet meer toe doen. Daarvoor in de plaats komt een intens loom gevoel dat overgaat in een vredig en onmetelijk gevoel van rust. De nagalm van de slag is namelijk zo’n prettige en vrij intense beleving dat ‘de rest’ al snel naar de achtergrond verdwijnt.

Verrassend aangenaam
Gaat het bij een reguliere massage om zachte tot stevige knedingen van het lichaam, bij Ben’s Klankschalen-Massage ervaar ik van binnenuit trillingen, die verrassend aangenaam aanvoelen. Terwijl Ben de verschillende klankschalen aan blijft slaan, beroert de klopper zo nu en dan mijn lichaam; afwisselend op het hoofd, de schouders, buik, knieën en tenen.

Stress of overbelasting
“Dat jij een bepaalde spanning in je schouders hebt hoor ik in de klankschalen”, legt Ben achteraf uit, “ook dat de energiedoorstroming vanuit de liezen naar de onderbenen is vertraagd. Dat kan overbelasting van de spieren zijn of stress die zich in emotie opslaat, met pijnklachten als gevolg. Het hoofd denkt dan wel dat het geen last heeft van stress, maar daar denkt het lichaam vaak anders over.” Ben benadrukt overigens dat hij geen diagnose stelt; als klankschalen-masseur kan hij wel aangeven waar de energie in het lichaam niet (goed) doorstroomt.

Niets zweverigs aan
In de Oosterse wereld zijn de helende krachten van klankschalen gemeengoed. Heb je het hier over Klankschalen-Massage dan wordt het niet zelden verwezen naar de hoek van ‘zweverig en hocus pocus’. Volgens Ben is er niets zweverigs aan. “Het is een net zo’n natuurlijk proces als de elektriciteitsleer. De klankschalen-massage ondersteunt juist de zelfgenezende kracht van het lichaam.” Wat alles te maken heeft met het feit dat het menselijk lichaam voor 75 procent uit water bestaat.

Demonstratie
Bij een eerdere vrijblijvende kennismaking met het fenomeen klankschalen gaf Ben hierover een demonstratie. Hij vulde een klankschaal halfvol met water en met een klopper maakte hij een ronddraaiende beweging langs de rand van de schaal. Algauw begon de klankschaal ’te zingen’, een geluid dat steeds donkerder en harder van toon werd. Ondertussen bewoog het water, begon te borrelen, te bruisen en spatte bij de randen omhoog, of was het koolzuurhoudend. “Zo werkt het nu ook in je lichaam”, verklaarde Ben toen.

Spieren ontspannen
“Pijnklachten ontstaan vaak bij de aanhechting van de spieren doordat ze te gespannen zijn door overbelasting of stress”, legt Ben uit. Gevolg is dat de spieren iemand beperken in zijn of haar bewegingen. Met Ben’s Klankschalen-Massage ontspannen de spieren zich waardoor pijn- en stressklachten verminderen tot zelfs verdwijnen.

Het mooiste cadeau
Ben’s Klankschalen-Massage is geschikt voor iedereen. Ben: “Je hoeft er beslist niet ‘in te geloven’; ervaar gewoon wat het met je doet. Beleving is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.” Kom het ervaren, nu met een openingskorting van 20 procent.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen