Vakschilders Ermelo levert écht vakwerk af in luchtvaartmuseum Aviodrome

Ook in een historische setting maakt Vakschilders Ermelo zijn slogan ‘Als schilderwerk écht vakwerk moet zijn’ waar. Het bedrijf van Dick Bilder aan de Mariënhoef 2 in Ermelo, is een aantal weken terug namelijk gestart met het schilderen van het stationsgebouw in het Aviodrome. Dit is het luchtvaartmuseum halverwege de N302 tussen Harderwijk en Lelystad.

Met fotoserie door Grietje-Akke de Haas.

‘Huisschilder’
‘Huisschilder’ in het Aviodrome, zo mag je Vakschilders Ermelo wel noemen. Want schilder Marco Ham komt er vaker voor zijn werk. “Het meeste onderhoudswerk doen wij. Wij hebben bijvoorbeeld de restauratie van de verkeerstoren gedaan en de ingang van het museum geel geschilderd.”

Onder de indruk
Werken in een museum als het Aviodrome, het is weer eens iets anders voor een schilder. Natuurlijk zijn ze onder de indruk van de historische setting, Marco en zijn collega Dennis Franken, maar voorop staat hun werk als er vakwerk afgeleverd moet worden.

Gebouw met allure
Maar toch, het stationsgebouw dat Marco en Dennis onder handen nemen, straalt veel allure uit. Het gaat om een exacte replica van het eerste stationsgebouw van Schiphol dat in 2003 werd nagebouwd. Het originele stationsgebouw werd in 1928 gebouwd naar het ontwerp van de typisch Nederlandse architectuur van de ‘Amsterdamse School’. Kenmerkend voor deze stijl zijn onder meer de vierkante vormen, als ook al wat rondingen uitgevoerd in rode bakstenen. In de Tweede Wereldoorlog werd dit stationsgebouw beschadigd door Duitse beschietingen en uiteindelijk vernietigd door geallieerde bombardementen.

Vroege start
Aan het stationsgebouw zit veel schilderwerk, een klus waar Marco en Dennis elke ochtend al om 6.00 uur mee starten. “Omdat vanaf 10.00 uur het Aviodrome opengaat voor publiek is het voor ons zo veel mogelijk schipperen. Het publiek moet namelijk geen last hebben van ons.”

Parelwit
Het houtwerk rondom het hele stationsgebouw vergt veel voorbereiding tot het kan worden afgeschilderd in de kleur parelwit. Van schoonmaken, schuren, plamuren tot gronden. De voorzijde van het gebouw is zo goed als klaar, met uitzondering van het houtwerk waar een hoogwerker bij nodig is. Aan de achterzijde van het gebouw is een begin gemaakt. Het schilderwerk wordt over ruim 3 weken voorgezet, want komend weekend hebben de schilders vakantie. Na hun vakantie is ook de toren van het stationsgebouw aan de beurt.

Voor alle informatie:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden