Kim Broer van Relatiekrachtig uit Ermelo: ‘Elke relatie verdient een APK’

Kim Broer relatietherapeut uit Ermelo.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Kim Broer relatietherapeut uit Ermelo is authentiek op een manier waar je je meteen vertrouwd bij voelt, al bij een eerste kennismaking. Je ondervindt al pratende dat zij een groot hart heeft voor mensen, veel invoelingsvermogen, enthousiast is en spontaan, direct, duidelijk, praktisch en de regie pakt wanneer de situatie hierom vraagt. Bovendien is het een mooie vrouw op een heel innemende manier. Kortom de eigenschappen die haar zo geschikt maken voor haar werk: het verbeteren van relaties. Dit heeft zijn beslag gekregen in Relatiekrachtig, het bedrijf dat zij in april dit jaar is gestart.

Ik ben zacht van aard, maar ook heel direct, vandaar de naam Relatiekrachtig. Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg…

Door Grietje-Akke de Haas

Je veilig voelen als er ‘iets’ speelt
Naast haar bedrijf Relatiekrachtig, geeft Kim sinds 6 jaar in haar praktijk Zorgkrachtig individuele begeleiding en coaching aan mensen met diverse diagnoses. Maar relaties tussen mensen hebben haar altijd geboeid. Een vorm van interesse die ze al van jongs af aan heeft. Wat mensen kennelijk aanvoelden, want steevast kwamen ze naar Kim toe als er ‘iets’ speelde. Want bij haar voelden ze zich veilig om hun hart te luchten.

Relatie APK
Elke relatie verdient een APK, vindt Kim. Of het nu gaat om de relatie tussen twee partners, of de onderlinge band tussen familieleden waar groepsdynamiek de relatie vaak zo ingewikkeld kan maken. Kim: “Waarom ermee wachten tot het eigenlijk te laat is? Met onze auto gaan we toch ook op geregelde tijden naar de garage om alles te controleren en eventueel te herstellen.”

‘Een dingetje’
De stap zetten voor een ‘onderhoudsbeurt’ op het gebied van relaties is echter nog steeds ‘een dingetje’. Schaamte, angst, koppigheid, gemakzucht, onverschilligheid tot frustratie kunnen redenen zijn dat mensen de patronen in hun relatie niet willen of niet durven ontrafelen. Of men meent het te druk te hebben met andere zaken, zoals werk en de zorg voor de kinderen. Of men is simpelweg te moe om ook nog in de relatie te investeren. Eigenlijk erg jammer, want verwijdering tot het hebben van conflicten liggen op de loer. In feite wil toch niemand dat, meent Kim.

‘De liefde is er wel’
“Bij het herstel van relaties hebben sommige mensen hulp nodig. Want de liefde is er wel. Ik zie het aan hun ogen en de manier waarop ze binnenkomen.” Zaken open durven bespreken, dat kan bij Kim, hoe gevoelig ze ook liggen. Vaak geeft dit een gevoel van opluchting en schept ruimte voor positieve veranderingen in ingeslopen patronen.

‘Ik heb geen oordeel’
Bijzonder genoeg werkt het nog steeds zo dat mensen meer open durven te zijn met een derde onafhankelijk persoon erbij. Een persoon met een beroepsgeheim die deskundig en professioneel is. Op die manier krijgen beide partners de tijd en ruimte om hun verhaal te doen, en de verzekering dat er naar elkaar geluisterd wordt. Kim vult aan: “Het verschil met hun familie tot vrienden is dat ik geen relatie met ze heb. Hoe vreemd het ook is, ze kunnen alles in vertrouwen tegen me zeggen, ik heb geen oordeel.”

Familie
Ook onder familieleden kunnen de spanningen heel hoog oplopen. Opgroeien met elkaar zorgt vaak voor zulke diepe ingesleten patronen, dat men van elkaar niet meer bewust is dat de ander verandert en groeit in zijn of haar ontwikkeling. Gevolg is dat men aannames over elkaar heeft die al lang niet meer relevant zijn. Over elkaar praten gebeurt vaak genoeg, maar met elkaar steeds minder. Wat weer te maken kan hebben met de machtsverhoudingen binnen de familie en/of de positie binnen het gezin waarin de familieleden zijn opgegroeid. Oud zeer en meningsverschillen uit het verleden zorgen er dan nog al eens voor dat men elkaar het liefst uit de weg gaat.

Familiediner
Voor familieleden die graag beter met elkaar door één deur willen gaan, organiseert Kim het familiediner. Dit kan een kop koffie drinken met elkaar zijn, een lunch of diner. Kim: “Mijn ervaring is dat het heel spannend is voor iedereen. Mijn kracht is echter dat ik de regie houd zodat ze allemaal hun verhaal kunnen doen. De intentie uitspreken samen stappen te willen maken voor een verbeterd contact.”

‘Yeah!’
Kim heeft al ervaren hoe waardevol een dergelijk familiediner is. “Zo worden er dingen gezegd tegen elkaar waar nooit over is gesproken. Wat zo de lucht klaart, dat de familieleden elkaar nadien omhelzen en bedanken. Een aantal van hen zei zelfs dat dit nog nooit iemand is gelukt. Het is dan ook fijn als je een foto van ze krijgt met als bijschrift: ‘Yeah!’.”

Gratis kennismaking
Niettemin beseft Kim dat het een hele stap is om op zoek te gaan naar een relatietherapeut. “Ik vind het belangrijk dat de mensen een goed gevoel bij mij hebben. Daarom nodig ik ze eerst uit voor een kennismaking waar geen kosten aan verbonden zijn. Deze kennismaking duurt ongeveer 30 minuten en kan telefonisch of via beeldbellen.”

Voor alle informatie:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden