Vrolijk & Frans Ermelo krijgt veel aanloop voor proefles als jubileumcadeau

De lach van docente Alike Last kon dinsdagavond 4 september niet breder. Want het aantal belangstellenden van ruim 20 voor de proefles van Vrolijk & Frans was boven verwachting. Wat eigenlijk meteen gold als een cadeau voor het koperen jubileum dat Alike na de proefles vierde tijdens een Soirée de Rentrée. De Ermelose verzorgt namelijk al 12,5 jaar leuke, interactieve, dynamische en effectieve Vrolijk & Franse lessen op de Noordwest-Veluwe. 

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Beter communiceren
Tijdens het voorstelrondje bleek dat de belangstellenden werkelijk overal vandaan komen. Van Ermelo, Harderwijk, Putten, uit de polder, Amersfoort, Elspeet, Terschuur, Uddel tot zelfs uit Duitsland. Precies volgens de formule van Vrolijk & Frans vroeg Alike in het Frans waarom de mannen en vrouwen de Franse taal willen leren. Met uiteraard de nodige gebaren en vertaald naar het Nederlands, zodat iedereen het kon volgen. De redenen varieerden van een dochter die in Frankrijk woont, overige familie of vrienden tot er vakantie vieren. Werkgerelateerde redenen gaven sommige belangstellenden ook op. Zo verblijft de een nog al eens in Frankrijk voor het werk, en wil de andere beter communiceren met stagiaires die het bedrijf waar ze werkt regelmatig over de vloer heeft.

Unieke lesmethode
De proefles leerde dat werkelijk iedereen terechtkan bij Vrolijk & Frans, welk niveau die ook heeft, van beginners tot (ver)gevorderden. Wat de Vrolijk & Frans lessen onderscheiden is de unieke lesmethode TPR Storytelling (TPRS), waarmee cursisten de Franse taal moeiteloos vloeiend leren spreken en verstaan. Dit zonder het gebruikelijke Franse woordjes in je hoofd stampen of werkwoorden leren vervoegen. Maar wel door gewoon te doen.

Succesvol
Zonder een woord te mogen spreken vroeg Alike de groep haar na te doen. ‘Regardez le plafond’, wees en keek Alike naar het plafond. En ‘Assiez vous’, terwijl ze ging zitten. De Franse taal leren vanuit verhalen is ook een succesvol middel. “Maak een verhaaltje het liefst met de nodige emotie, dan onthoudt je brein het beter”, hield ze iedereen voor. Met een aantal basiswoorden bleek een eenvoudig verhaaltje zo gemaakt, met ‘le coq’ (haan) in de hoofdrol. Maar ook liedjes, gedichten, films, (strip) boeken en bepaalde websites, liet Alike zien en luisteren, zijn beproefde middelen om de Franse taal te verwerven.

Tegelijkertijd
Bijzonder is de wijze waarop Alike het vervoegen van werkwoorden aanleert, bijna spelenderwijs. In plaats van bijvoorbeeld de tegenwoordige tijd en verleden tijd apart aan te leren, oefenen cursisten ze tegelijkertijd. De unieke lesmethode heeft namelijk bewezen dat het brein dit beter begrijpt én onthoudt.

Start lessen
De lessen Vrolijk & Frans in Ermelo starten dinsdagavond 25 en woensdagavond 26 september en maandagochtend 5 november en ze lopen door tot en met 18/19/20 maart 2019. De inschrijving sluit vrijdag 21 september 2018. Belangstelling of inschrijven?

Ga naar www.vrolijkenfrans.nl

Overleggen?
Als je meer informatie wilt of bijvoorbeeld wilt overleggen over je niveau, neem dan telefonisch contact op met de docente Alike Last op 0341 551998 of stuur een email naar [email protected].

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen