Oud-oranje doelman Piet Schrijvers op 75-jarige leeftijd overleden in Ermelo

Manon Bollegraf, Piet Schrijvers en Jaap de Vries.
Manon Bollegraf, Piet Schrijvers en Jaap de Vries.
Foto: archief

Piet Schrijvers is afgelopen woensdag op 75-jarige leeftijd overleden. De in Ermelo woonachtige oud-doelman van het Nederlands elftal en onder andere Ajax leed aan de ziekte van Alzheimer en verbleef al enige tijd in verzorgingshuis Arcade. De uitvaart vindt dinsdag 13 september plaats in besloten kring.

Door Bram Burggraaff.

Plaatselijke sportgebeuren
Aan het einde van zijn voetbalcarrière verhuisde Piet Schrijvers met zijn gezin naar Ermelo, waar hij veel interesse toonde voor het plaatselijke sportgebeuren. Zo bezocht hij regelmatig wedstrijden van de Ermelose voetbalverenigingen DVS’33 Ermelo, FC Horst en EFC’58. Daarnaast was Piet Schrijvers altijd bereid om interviews en analyses in de aanloop naar WK’s te geven aan de plaatselijke krant en verleende meerdere malen zijn medewerking aan de Ermelose sportverkiezingen als jurylid. Ook maakte hij deel uit van het comité van aanbeveling, dat in 2000 meewerkte aan de plaatselijke Unicefloop.

Beste sporters van de vorige eeuw
Bovendien kreeg Piet Schrijvers samen met de in Ermelo woonachtige sporters Manon Bollegraf en Jaap de Vries, een plaats in het boek ‘De Top 500’ met daarin de 500 beste sporters van de vorige eeuw. Het eerste exemplaar van dit boek werd op 17 september 1999 in ontvangst genomen door toenmalig Kroonprins Willem Alexander. Klik HIER en HIER voor eerdere berichtgeving.

Maar liefst 632
Tussen 1963 en 1985 speelde Piet Schrijvers maar liefst 632 officiële competitiewedstrijden, 63 Europa Cup-duels en 46 interlands. Met 575 eredivisie-duels staat hij derde op de ranglijst aller tijden achter de keepers Pim Doesburg (587) en Jan Jongbloed (585).

Basisplaats
Tijdens het Wereldkampioenschap van 1978 in Argentinië veroverde Piet Schrijvers na drie duels een basisplaats. In de wedstrijd tegen Italië, waarin Oranje zich dankzij een 2-0 overwinning plaatste voor de eindstrijd, liep hij een diepe kniewond op. Daarom moest Piet zich in de finale tegen het gastland laten vervangen door Jan Jongbloed.

Markante doelman
Piet Schrijver begon zijn carrière bij DWS in Amsterdam en verhuisde in 1968 naar FC Twente. In 1971 debuteerde hij in Oranje. De markante doelman is in het bezit van een bijzonder record. In het seizoen 1971/1972 kreeg hij slechts 13 tegendoelpunten te verwerken. Sindsdien is er sprake van de Piet Schrijvers Index wanneer een keeper een tijdje op weg is die prestatie te benaderen, maar uiteindelijk kwam niemand in de buurt. In 1983 werd Piet Schrijvers Voetballer van het Jaar in het Telesport-klassement.

‘De Beer van De Meer’
In 1974 stapte Piet Schrijvers over naar Ajax waar hij in negen seizoenen vijf keer kampioen werd, twee keer de beker won en de halve finale van de Europa Cup 1 wist te bereiken. Vanwege zijn robuuste postuur kreeg hij de bijnaam ‘De Beer van De Meer’. Na zijn Ajax-periode vertrok Piet Schrijvers in 1983 naar PEC, waar hij nog twee jaar actief was en de bijnaam ‘De Bolle van Zwolle’ kreeg. Als (keepers-)trainer werkte Schrijvers bij Wageningen, TOP Oss, AZ en PEC Zwolle, FC Twente, FC Utrecht, De Graafschap en PSV.

Piet Schrijvers.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen