Deel 1 Drie Ermelose sporters in top 500 van de eeuw

Manon Bollegraf, Jaap de Vries en Piet Schrijvers.
Manon Bollegraf, Jaap de Vries en Piet Schrijvers.
Foto: eigen foto's

In de 132e aflevering van ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ twee artikelen van donderdag 23 september en donderdag 30 december 1999 over Manon Bollegraf, Piet Schrijvers en Jaap de Vries, die een plaats hadden gekregen in het boek ‘De Top 500’ met daarin de 500 beste sporters van de vorige eeuw. Het eerste exemplaar van dit boek werd op 17 september 1999 in ontvangst genomen door toenmalig Kroonprins Willem Alexander. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Maar liefst drie Ermelose sporters
Prins Willem Alexander heeft afgelopen vrijdagavond in het Koopmanshuis te Leusden het eerste exemplaar van het boek ‘De Top 500’ in ontvangst genomen. In dit boek staan de 500 beste Nederlandse sporters van de eeuw. Maar liefst drie Ermelose sporters hebben een plaats gekregen in deze eregalerij van topsporters, te weten: tennisster Manon Bollegraf, oud-keeper van Ajax en het Nederlands elftal Piet Schrijvers en de aanvoerder van het Nederlands gehandicapten voetbalelftal Jaap de Vries.

Grootheden
Het was misschien wel de grootste verzameling Nederlandse topsporters allertijden, die aanwezig was bij de presentatie van ‘De Top 500’. Ruim 250 van de 500 grootheden uit de Nederlandse sporthistorie waren naar Leusden gekomen. Rond 20.00 uur betrad Prins Willem Alexander de zaal, begeleidt door André Bolhuis, Erica Terpstra en Anton Geesink. Het officiële gedeelte werd gepresenteerd door Ruud ter Weijden. Na zijn welkomstwoord volgde een korte film met historische momenten uit de Nederlandse sportgeschiedenis, waarin beelden te zien waren van Anton Geesink, Ard Schenk, Faas Wilkes, Renier Paping, Johan Cruijff, Jan Jansen en het ‘gouden’ volleybalteam.

Aan de hand van voordrachten
Hierna vertelde dhr. van Leeuwen, directeur van de uitgever Premium Press, hoe het boek tot stand gekomen was. Aan de hand van voordrachten van ruim 40 vooraanstaande Nederlandse sportjournalisten met ieder hun specifieke deskundigheid op hun eigen vakgebied werden 750 topsporters in 52 takken van sport genomineerd. Een adviescommissie, bestaande uit Johan Cruijff, Fanny Blankers-Koen, Anton Geesink, Erica Terpstra, André Bolhuis, Anton Witkamp (oud chef-sport van de Telegraaf) en Leo van de Ruit van het Algemeen Nederlands Persbureau, maakte de definitieve keuze. Voor iedere sporter is één pagina ingeruimd, waarop een korte beschrijving van de carrière en twee foto’s staan.

Geen commentaar
Vervolgens werd het woord gevoerd door André Bolhuis, voorzitter van de Nederlandse Hockeybond en chef de Mission van NOC*NSF bij de Olympische Spelen in 1992 en 1996. Hij sprak over een unieke verzameling van 500 topsporters in een boek waar zelfs Johan Cruijff geen commentaar op had gegeven. Bolhuis prees Erica Terpstra voor haar inzet om ook een aantal gehandicapte sporters in de Top 500 op te nemen. Daarna voerde Ruud ter Weijden korte gesprekken met Anton Geesink (goud bij judo Olympische Spelen 1964, Tokyo), Puck van Duyne-Brouwer (zilver op de 200 meter atletiek, Olympische Spelen 1952, Helsinki), Cor du Buy (Nederlands tafeltennisser van de eeuw) en Ingrid Haringa die succesvol was als schaatser en wielrenster.

Spectaculair
De spectaculaire onthulling van ‘De Top 500’ met veel vuurwerk werd verzorgd door magiër Richard Ross. Zijn ‘assistent‘ Ties Kruize gaf het boek aan Fanny Blankers-Koen, die het eerste exemplaar overhandigde aan de Prins van Oranje met de woorden: “Ik hoop dat u tijd vrijmaakt om het boek te lezen.’’ Na het officiële gedeelte volgde een informeel samenzijn. Prins Willem Alexander voerde gesprekken met onder andere Ron Zwerver en Willem van Hanegem, waarbij hij zich zichtbaar vermaakte. Om 22.00 uur verliet de Kroonprins het Koopmanshuis.

Ermelo’s trio
Met het trio Manon Bollegraf, Piet Schrijvers en Jaap de Vries is Ermelo zeer goed vertegenwoordigd in de Top 500 van beste Nederlandse sporters van de Eeuw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen