Deel 3 Nationale voetbalploeg Portugal te gast bij DVS’33 Ermelo

DVS-werkgroepvoorzitter Jan van den Berg (rechts) krijgt en pen met inscriptie uit handen van Rien Lovink.
DVS-werkgroepvoorzitter Jan van den Berg (rechts) krijgt en pen met inscriptie uit handen van Rien Lovink.
Foto: archief Henk van den Berg

In de 140e aflevering van de Sportartikelen uit de oude doos een impressie in 3 delen van het verblijf van Portugese Nationale voetbalploeg in Ermelo tijdens Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal, dat van 10 juni tot en met 2 juli 2000 werd gehouden in Nederland en België. Vandaag deel 3, klik HIER voor deel 1 en HIER voor deel 2.

Door Bram Burggraaff.

Ruim 100 journalisten
Zo’n 15 cameraploegen en ruim 100 journalisten van de internationale en nationale pers bezochten op maandag 26 juni de persconferentie van het Portugese team in het clubhuis van DVS’33. Onder leiding van perschef Antonio Florencio kregen de journalisten de kans om vragen te stellen aan Nuno Gomes en Dimas. In de aanloop van de halve finale tegen Frankrijk was er vooral grote belangstelling van de Franse pers. Nuno Gomes: “De Fransen hebben een heel goed team met een sterke verdediging. Behalve Zidane, die ik als één van de beste spelers van de wereld beschouw, beschikken zij over meerdere spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Maar dat soort voetballers hebben wij ook. Ik schat onze kansen op fifty-fifty. Wij willen de finale halen liefst tegen Nederland en we weten dat de mensen in Portugal bijna gek worden’’, aldus de jonge Benfica-spits.

Droomfinale?
Nederland plaatste zich voor de halve finale door een imponerende 6-1 overwinning tegen Joegoslavië. Daardoor bleef een (Ermelose) droomfinale tegen Portugal mogelijk. Het liep echter anders. Portugal verloor op woensdag 28 juni in Brussel de halve finale tegen Frankrijk met 2-1. Een zeer omstreden penalty werd in de 117e minuut benut door Zinédine. Een groep van 15 DVS-vrijwilligers was op uitnodiging van de Portugese voetbalbond bij deze wedstrijd aanwezig. In de andere halve finale verloor Nederlands op donderdag 29 juni in een dramatische wedstrijd van Italië. ‘Oranje’ miste in deze wedstrijd 5 strafschoppen, 2 in de reguliere speeltijd en na een 0-0 eindstand ging het in de strafschoppenserie met 3-1 onderuit. Een gezamenlijke derde plaats was een schamele troost voor zowel Portugal als Nederland.

Afscheid
De nationale selectie van de Portugese voetbalbond (FPF) heeft vorige week donderdag afscheid genomen van Ermelo en is inmiddels weer terug op eigen bodem. Spelers en officials keerden na de nederlaag tegen Frankrijk nog wel terug naar ‘De Heerlickheijd van Ermelo’, maar slechts om de nacht door te brengen en de koffers te pakken. Na een brunch vertrokken het gezelschap donderdag om 12.30 uur onder politiebegeleiding in hun eigen touringcar naar Rotterdam Airport. Bij het hotel werd afscheid genomen onder andere door burgemeester Bunjes, Mike Spetter en Anne Mieke van der Hoeven van ‘De Heerlickheijd’, DVS-voorzitter / liaison-officer Nico Ligthart, trainer Piet Schrijver en Henk van den Berg namens de werkgroep Euro 2000 Ermelo.

Organisatie
“De organisatie rond het verblijf van het Portugese Nationale Voetbalteam in Ermelo is een behoorlijke klus geweest voor de werkgroep Euro 2000 Ermelo DVS’33, die evenwel op voortreffelijke wijze is geklaard’’, meent werkgroep-voorzitter Jan van den Berg. “Vele vrijwilligers hebben in goed overleg en in een uitstekende samenwerking met gemeente, politie en brandweer er voor gezorgd, dat het evenement zo goed kon verlopen. De werkgroep kijkt met voldoening terug op de plezierige samenwerking met de gemeente Ermelo. De aanwezigheid van de Portugezen leverde DVS’33 en Ermelo een stroom aan publiciteit op. “Het is ongelooflijk hoeveel kranten, radiozenders en tv-stations uit de hele wereld over onze club en over Ermelo hebben bericht’’, zegt mediawoordvoerder Henk van den Berg.

Opbrengst 45.000 euro
Vrijdag 7 juli sloot DVS’33 in het clubhuis het hoofdstuk Portugal af met een avond voor de vrijwilligers die eraan hebben bijgedragen dat de Portugese ploeg zo’n succesvol Euro 2000 beleefde. Het applaus kletterde toen Jan van den Berg, voorzitter van de werkgroep Euro 2000 Ermelo DVS’33 het bedrag bekendmaakte wat de club overhoudt aan het verblijf van de Portugese nationale voetbalclub. Liefst 45.000 euro kan DVS beschrijven op de rekening die wordt gebruikt om de schuld te verlagen die is ontstaan door de nieuwbouw van enkele jaren geleden. In feite applaudisseerde het DVS-publiek voor zichzelf, want de aanwezigen op de afsluitende Portugal-avond waren de ongeveer honderd vrijwilligers, die de afgelopen weken en sommigen zelfs maanden druk in de weer zijn geweest om het verblijf van de Portugezen tot ieders tevredenheid te laten verlopen. Rien Loving van de gelijknamige boekhandel bood de leden van de werkgroep een pen met inscriptie aan.

WK-kwalificatie
In de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in Zuid Korea en Japan in 2002 zitten Portugal en Nederland in dezelfde poule. Het is dus niet ondenkbaar dat de Portugezen nog een keer in Ermelo zullen terugkeren, zeker als ze tevreden zijn over het verblijf tijdens Euro 2000. Het Europees Kampioenschap 2004 wordt in Portugal gespeeld, daarvoor hoeven de Portugezen geen kwalificatiewedstrijden te spelen. Portugal nam in 1966 voor het eerst deel aan een groot voetbaltoernooi en met succes. Tijdens het WK in Engeland werd onder leiding van de legendarische Eusebio (ook in Ermelo aanwezig) het favoriete Brazilië uitgeschakeld en een knappe derde plaats bereikt. Op het EK in 1994 werd in de halve finale met 3-2 verloren van gastland en de latere winnaar Frankrijk. Tijdens het Europees Kampioenschap 1996 in Engeland reikten de Portugezen tot de kwartfinale, waarin ze werden uitgeschakeld door met 1-0 te verliezen van Tsjechië dat in de finale met 2-1 verloor van Duitsland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen