Deel 2 Nationale voetbalploeg Portugal te gast bij DVS’33 Ermelo

Vice-president Boranha van de Portugese voetbalbond overhandigt een kristallen vaas met daarin het wapen van Portugal aan DVS-voorzitter Ernst Ligthart en aan burgemeester Bunjes.
Vice-president Boranha van de Portugese voetbalbond overhandigt een kristallen vaas met daarin het wapen van Portugal aan DVS-voorzitter Ernst Ligthart en aan burgemeester Bunjes.
Foto: archief Henk van den Berg

In de 140e aflevering van de Sportartikelen uit de oude doos een impressie in 3 delen van het verblijf van Portugese Nationale voetbalploeg in Ermelo tijdens Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal dat van 10 juni tot en met 2 juli 2000 werd gehouden in Nederland en België. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Boslucht
Een week in de Ermelose boslucht heeft de voetbalselectie van Portugal blijkbaar goed gedaan. In de meest spectaculaire poulewedstrijd van Euro 2000 hebben de Portugezen op maandag 12 juni voor een geweldige verrassing gezorgd door met 3-2 van Engeland te winnen. Door doelpunten van Scoles in de 3e minuut en McManaman in de 18e minuut, beiden uit fraaie voorzetten van David Beckham, nam de favoriete Engelse ploeg een 0-2 voorsprong. Na een imponerende loopactie scoorde Figo in de 22e minuut met een magistraal schot 2-1. Dat was het keerpunt in de wedstrijd. João Pinto kopte in de 37e minuut vallend de 2-2 gelijkmaker binnen. In de tweede helft bezegelde Nuno Gomez in de 57e minuut het lot van de Engelsen. Op fraaie wijze scoorde de spits van Benfica de beslissende 3-2. Door de gelukkig 1-0 overwinning van Nederland tegen Tsjechië en de Portugese winst was het dubbel feest in Ermelo. Nederland speelt vrijdag 16 juni in de Rotterdamse Kuip tegen Denemarken en Portugal komt zaterdag 17 juni in Arnhem in actie tegen Roemenië. Bij winst plaatsten beide landen zich voor de kwartfinale.

Ontvangst burgemeester
De Ermelose burgemeester Bunjes ontving vorige week woensdag een delegatie van het Portugese Nationale voetbalteam in het gemeentehuis waar voor de gelegenheid de Portugese vlag wapperde. Tijdens deze gelegenheid bedankte de Portugezen de Ermelose bevolking voor de gastvrije ontvangst. Burgemeester Bunjes kreeg een prachtig kristallen kunstwerk aangeboden met daarin het wapen van Portugal. Verder werden er tasjes met diverse cadeaus overhandigd. De Portugese woordvoerder dhr. Carlos Codinho toonde zich zeer tevreden over het verblijf in ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ en enthousiast over de goede faciliteiten bij DVS’33. Bij een zoektocht naar een goede accommodatie viel Ermelo gelijk al in de smaak. Na de loting schrokken de Portugezen van de zware poule-indeling met Engeland, Roemenië en Duitsland, maar waren blij met de speelsteden Eindhoven, Arnhem en Amsterdam, want daardoor kon de keuze op Ermelo vallen.

Ermelo in Portugal
Ook in Portugal ligt een plaatsje met de naam Ermelo, dat in een uitstekende wijnstreek ligt. De sprankelende witte wijn die daar vandaan komt, behoort tot één van de beste en duurste Portugese wijnen. Burgemeester Bunjes: “Vorige week tijdens een diner in ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ mocht ik u welkom heten in onze gemeente. Toen heb ik de hoop uitgesproken dat uw verblijf ertoe zou bijdrage dat het Nationale team van Portugal in het kader van Euro 2000 veel succes zou hebben. Inmiddels heeft uw team maandagavond de eerste wedstrijd in Eindhoven tegen Engeland op magistrale wijze met 3-2 gewonnen. Graag wil ik u hiermee gelukwensen. Wij hebben zeer genoten van het spel van uw team. Duidelijk is geworden dat terdege rekening gehouden moet worden met het Portugese team. Zelf hoop ik aanstaande zaterdag in Arnhem uw wedstrijd tegen Roemenië bij te wonen’’, aldus Burgemeester Bunjes.

Zeer optimistisch
Tijdens een informeel samenzijn toonde de Portugese delegatie zich zeer optimistisch over de toekomst van het nationale voetbalteam van hun land. De huidige sterke lichting wordt alweer op de hielen gezeten door de aanstormende jeugd. De Europese Kampioenschappen voor spelers onder de 16 jaar en onder de 18 jaar werden onlangs beiden door Portugese jeugdteams gewonnen. Het is niet ondenkbaar dat een aantal van deze spelers al zal doorbreken voor Portugal in 2004 zelf het Europees Kampioenschap gaat organiseren.

Met opgeheven hoofden
Ook na de tweede groepswedstrijd konden de Portugezen met opgeheven hoofden terugkeren naar Ermelo, want in de Arnhemse Gelredome werd Roemenië met 1-0 verslagen. Het verblijf in hotel ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ kan nu al succesvol genoemd worden, want na twee overwinningen is Portugal zeker van de winst in groep A. De Portugezen staan ondanks de winst tegen Roemenië weer met beide benen op de grond, want het spelpeil lag in de tweede wedstrijd veel lager dan in de spectaculaire wedstrijd tegen Engeland. Lang leek de wedstrijd te eindigen in een 0-0 gelijkspel, maar in de 94e minuut kopte invaller Costinha uit een vrije trap van Figo fraai de winnende 1-0 binnen.

Zeer teleurstellend
Portugal speelde op dinsdag 20 juni de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland. In de Rotterdamse Kuip traden de Portugezen aan met een veredeld B-team, omdat het zich als groepswinnaar al had geplaatst voor de kwartfinale. Desondanks werd Duitsland met 3-0 verslagen door drie doelpunten van Conceição en kon de zeer teleurstellende Duitse ploeg naar huis.

Hard duel
Zaterdag 24 juni speelde Portugal tegen Turkije, dat zich geplaatst had voor de kwartfinale door in het ‘drama van Brussel’ gastland België met 0-2 te verslaan. In de Amsterdam Arena wonnen de Portugezen verdiend met 2-0 van de Turken en plaatste zich daarmee voor de halve finale. De Nederlandse scheidsrechter Dick Jol moest maar liefst 8 gele en 1 rode kaart trekken in dit harde duel. Nadat Nuno Gomes uit een pass van uitblinker Figo 1-0 had gescoord, miste Arif een penalty voor Turkije. Na rust werd de wedstrijd beslist door de 2-0 van opnieuw Nuno Gomez.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen