Deel 1 Nationale voetbalploeg Portugal te gast bij DVS’33 Ermelo

Rob Folkers en Ewout Noordermeer grijpen in voor Portugal gevaarlijk kan worden tegen DVS.
Rob Folkers en Ewout Noordermeer grijpen in voor Portugal gevaarlijk kan worden tegen DVS.
Foto: archief Henk van den Berg

In de 140e aflevering van de Sportartikelen uit de oude doos een impressie in 3 delen van het verblijf van Portugese Nationale voetbalploeg in Ermelo. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

‘Angstgegner’
Juni 2000 was een bijzondere maand voor DVS’33, dat gastheer was van de Portugezen, die het uitstekend deden tijdens Euro 2000, het Europees Kampioenschap Voetbal in Nederland en België. Nadien werd Portugal een echte ‘Angstgegner’ voor het Nederlands elftal. Dat begon al tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK in Zuid Korea en Japan in 2002, waar ‘Oranje’ zich niet voor wist te plaatsen. Nederland verloor in oktober 2000 de thuiswedstrijd tegen Portugal met 0-2 en verspeelde in de uitwedstrijd maart 2001 in de slotfase een 0-2 voorsprong. In 2004 verloor Nederland met 2-1 in de halve finale van gastland Portugal. Het dieptepunt volgde in 2006, toen ‘Oranje’ in de achtste finale van het WK in Duitsland met 1-0 verloor van Portugal. Deze wedstrijd, waarin de Russische scheidsrechter Ivanov 16 gele en 4 rode kaarten trok wordt wel de ‘Slag van Neurenberg’ genoemd. Daarna verloor het Nederlands elftal nog van Portugal in de groepsfase van het EK in 2012 (2-1) en in de finale van de Nations League in 2019 (1-0).
Het Nederlandse damesteam doet het overigens veel beter tegen de Portugese dames. Nederland won de laatste vier interlands tegen Portugal en doet dat hopelijk ook woensdag 13 juli aanstaande, als de ploegen elkaar ontmoeten in de poulefase van het Europees Kampioenschap in Engeland.

Oefenwedstrijd tegen DVS’33
De Portugese selectie verblijft in het kader van Euro 2000 in hotel ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ en traint op de accommodatie van DVS’33. Als dank voor de gastvrijheid speelde het Portugese Nationale voetbalelftal op donderdag 10 juni 2000 een oefenwedstrijd tegen de Ermelose eersteklasser. Zo’n 3000 toeschouwers bezochten het duel. In een wedstrijd van 2 x 40 minuten pakte Portugal de zaken energiek aan en won uiteindelijk met 0-11. Het duel werd rechtstreeks uitgezonden op de Portugese televisie. Bert Hendriks, de nieuwe hoofdtrainer van DVS, kon beschikken over de nieuwe spelers in de selectie.

Fel
Portugal begon zeer fel aan de wedstrijd en stond na 10 minuten al met 0-4 voor. Daarna werd er even wat gas teruggenomen, maar dankzij doelpunten in de 20e, 25e, 27e en 31e minuut bepaalden de profs de ruststand op 0-8.

Elleboogstoot
Portugal begon ook sterk aan de tweede helft en binnen vijf minuten werd de stand naar 0-11 getild. Daarna vonden de gasten het wel best en kon DVS zo af en toe gevaarlijk worden. Bovendien voorkwam keeper Gerwin Heil met een aantal schitterende reddingen een grotere achterstand. Het Portugese team was toen al op vele plaatsen gewijzigd. In de slotfase van het overigens zeer sportieve duel ontstond er een opstootje toen Karst Koopman een elleboogstoot kreeg van Sà Pinto. De voortreffelijk fluitende Ermelose scheidsrechter Bakker loste de zaak goed op. Zijn beide assistenten Pluim en Bonestro kweten zich in deze wedstrijd ook prima van hun taak.

Doelpuntenmakers
Doelpuntenmakers Portugal: Figo 3x, Nuno Gomez 3x, Bento, Rui Costa, Pauletta, João Pinto en Dimas (elk 1x). De Ermelose selectie bestond uit: Gerwin Heil, Richard Bakker, Rob Folkers, Dennis de Brons, Ewout Noordermeer, Lodewijk de Kruif, Andrews Letroit, Henk Roossien, Pascal Frederiks, Roger Knoops, Tonny Jochemsen, Remco van de Kamp, Mark Pluim, Willem Vermaning, Karst Koopmans, Paul Hartenberg, Iwan van den Vegt, Rachid Koraichi, Ralf van den Berg en Bert van Hunenstijn.

Handtekeningen
DVS-speaker Martin Kok werd deze wedstrijd geassisteerd door Tony Dos Santos, die na iedere Portugese goal op Braziliaanse wijze de doelpuntenmaker omriep. Na afloop van de wedstrijd verzocht Martin Kok iedereen om achter de hekken te blijven. Het zeer correcte Veluwse publiek gaf algemeen gehoor aan deze oproep. Voor de kinderen werd echter een uitzondering gemaakt; zij bestormden in het kader van een handtekeningactie massaal het veld. De spelers lieten het zich rustig welgevallen en met name Couto, de spijkerharde verdediger van Portugal bleef nog een tijdje langer op het veld om handtekeningen uit te delen. Niet lang daarna vertrok het Portugese gezelschap naar ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ om daar te douchen en zich om te kleden.

Cadeau
Na de wedstrijd kreeg DVS-voorzitter Nico Ligthart een cadeau aangeboden voor de gastvrijheid en het vele werk dat door de vrijwilligers van de vereniging was verricht. De organisatie rond de wedstrijd tegen Portugal verliep perfect. Dankzij de enorme inzet van ruim 70 vrijwilligers was alles tot in de puntjes geregeld. Een grote VIP-tent bood plaats aan vele prominenten uit de politieke, maatschappelijke en zakelijke wereld. Na de wedstrijd was daar een optreden van de bekende Ermelose groep ‘Speelman en Speelman’, die songs speelde van hun nieuwe CD, waaronder het nummer ‘DVS is één familie’, dat weleens kan uitgroeien tot het nieuwe clublied van de vereniging. Ook folkloristische zang en dans van ‘Gruppo Folclórico dança e cantares de Portugal’ trok veel bekijks. Deze Amsterdamse groep wordt gevormd door dertig uit Portugal afkomstige personen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen