Deel1 Anton van der Beek van Dindoa Ermelo in Gelderse finale ‘ Sportvrijwilliger 1998’

Sina en Anton van der Beek.
Sina en Anton van der Beek.
Foto: archief Louis Godschalk

In de 122e aflevering van Ermelose sportartikelen uit de oude doos een combinatie van verslagen van donderdag 31 december 1998 en donderdag 7 januari 1999 in 2 delen betreffende Dindoa-vrijwilliger Anton van der Beek, die één van de genomineerden was bij de Gelderse Finale ‘Sportvrijwilliger 1998’. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Hoogtepunt
Voor Anton van der Beek en zijn vrouw Sina van CSV Dindoa was 15 december 1998 één van de hoogtepunten in hun sportieve leven. Genomineerd door het bestuur van de Ermelose korfbalvereniging stond Anton met zijn 74 jaar in het Gelredome te Arnhem in de finale om voor zijn vereniging mee te dingen naar de titel ‘Gelderse Sportvrijwilliger van het jaar 1998’. Deze titel is een initiatief van SVB Vitesse in samenwerking met de Gelderse Sportfederatie en de Arnhemse Courant / Gelders Dagblad.

Glansrijk nummer één
Gelderland kent ongeveer 100.000 sportvrijwilligers. Er waren bijna 4000 vereniging aangeschreven om een sportvrijwilliger naar voren te schuiven, waarop enkele honderden verenigingen reageerden. Na een voorselectie bleven 42 vrijwilligers uit 7 regio’s over. Nadat de regionale ronde was afgewerkt, waarbij Anton van der Beek glansrijk als nummer één werd aangewezen, volgde op 15 december de grote finale in de Gelredome.

Anton van der Beek
De meeste mensen die bij Dindoa in Ermelo op bezoek zijn geweest, kennen ongetwijfeld het volgende beeld. Een groepje kinderen komt enigszins afwachtend het terrein op. Opeens staat daar een forse man voor hen die vraagt: “Woudenberg C2? Ja mijnheer. Kleedkamer achter de kantine. Jullie zijn mooi op tijd.’’ Vervolgens richt zijn blik zich op de volwassenen die achter de kinderen aankomen. “Bent u de chauffeurs van Woudenberg C2? Mag ik u dan namens Dindoa een kop koffie aanbieden. Hier zijn de consumptiebonnen.’’

Herhalend tafereel
Speurend kijkt de man daarna het terrein over, werpt een blik op zijn horloge, stapt de kantine binnen en roept richting buffet: “De E2 is vijf minuten te laat begonnen.’’ De dames weten dan dat de thee voor in de rust vijf minuten later klaar gezet moet worden. Vervolgens stapt hij weer naar buiten, noteert op het programma-overzicht dat Woudenberg C2 is gearriveerd en kijkt welke volgende ploeg of externe scheidsrechter nog onderweg is. Dit tafereel herhaalt zich een aantal malen per (veld)zaterdag.

Niet te lang
Ondertussen beantwoordt hij talloze vragen als: “Waar zijn de reserveshirts van de D1’’, of: “Heeft u ook een andere kleur aanvoerdersband?’’ en: “Kunnen wij nog kampioen worden.’’ Daarnaast ziet hij nog kans om de verrichtingen van zijn kleinkinderen gade te slaan, maar niet te lang, want er komt alweer een team het terrein op en dat moet verwelkomd worden. Anton van der Beek is de naam.

Geldprijzen
Hij stond op het podium van het Gelredome te Arnhem om mee te dingen naar de titel ‘Gelderse Sportvrijwilliger van het jaar’. Niet omdat hij zo nodig moest, maar omdat het bestuur hem benaderd had met de vraag of hij daaraan mee wilde werken. Pas toen duidelijk werd dat er voor de vereniging geldprijzen te verdienen waren stemde hij daarmee in.

‘Poortwachtersfunctie’
Dindoa-secretaris Henk ter Haar benadrukte in zijn presentatie de ‘poortwachtersfunctie’ die de heer van der Beek bij de vereniging heeft, maar tevens al zijn andere activiteiten uit het heden en verleden. Ook wees hij erop dat Van der Beek, ondanks de hoeveelheid werk die hij verzette, zichzelf niet onmisbaar heeft gemaakt. Regelmatig benaderde hij anderen om een deel van zijn werk af en toe eens over te nemen en zodoende lopen er nu bij Dindoa heel wat mensen rond, die inmiddels één of meerdere taken van hem hebben overgenomen.

Normaal
De Van der Beeks hielden hun kinderen voor dat het heel normaal is om als lid van een vereniging daar ook iets voor terug te doen. Twee zoons zijn bestuurslid (geweest) bij voetbalvereniging DVS’33 in Ermelo en de in Harderwijk wonende zoon Gerrit schopte het tot internationaal korfbalscheidsrechter. De dochters Netty en Margriet dragen samen met Anton jr. het hunne bij aan de organisatie van CSV Dindoa.

Sportief opvatten
De jury bestond uit Commissaris van de Koningin J. Kamminga, Vitesse-voorzitter K. Aalbers, de directeur van het Gelders Dagblad, E Wehrmeijer, voorzitter van de Gelderse Sportfederatie, H Palm en de directeur van Omroep Gelderland, M. Groot. Hoeveel indruk de presentatie betreffende de heer Van der Beek en familie ook maakte, de jury koos Jan Middelkoop van de Doetinchemse gymnastiekvereniging als winnaar. Van der Beek had daar geen moeite mee. “Als sportman ga je natuurlijk voor de eerste plaats, maar daar volgt uit dat je het sportief moet opvatten, als dat niet lukt.’’

Apetrots
De krasse finalist vervolgde: “Ik heb het met veel genoegen voor de vereniging gedaan en die heeft er toch nog een cheque van 1000 gulden aan overgehouden.” Bij Dindoa is men apetrots op zijn inmiddels provinciaal gekende oudste lid. Uit voorzorg had men in clubblad ‘De Blauwwitter’ tevoren al aangekondigd dat hoe het in Arnhem ook zou aflopen voor hen de heer Van der Beek Dé Vrijwilliger was. En dat gevoel kon niemand de per bus meegereisde supporters na afloop afnemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen