EFC’58 draait bovenin mee: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Verbeten duels bij de streekderby tussen Rood Wit’58 en EFC’58.

In de twintigste aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ drie wedstrijdverslagen van EFC’58 uit het najaar van 1991. De derde voetbalvereniging van Ermelo draaide toen bovenin mee in de eerste klasse van de afdeling Utrecht. Het betreft de wedstrijd De Meern – EFC’58 van zaterdag 16 november 1991 (uitslag 1-2), de wedstrijd EFC’58 – De Posthoorn van zaterdag 23 november (uitslag 1-1) en de streekderby Rood Wit’58 – EFC’58 van zaterdag 30 november 1991 (uitslag 1-1).

Door Bram Burggraaff.

EFC’58 wist afgelopen zaterdag bij De Meern de belangrijke punten binnen te halen, die nodig waren om de aansluiting in de eerste klasse van de afdeling Utrecht te behouden. Dit gebeurde mede door de inzet van Marcel van Keeken en Henk Petersen. EFC staat nu op de zesde plaats met elf punten uit tien wedstrijden.

Beter in de wedstrijd
In een vroeg stadium van de wedstrijd keek de Ermelose ploeg al tegen een achterstand aan. Eelco Koot, uitblinker bij De Meern, kopte uit een corner de bal achter Henk Schuur. Na een kwartier kwam EFC beter in de wedstrijd. Acht minuten voor de pauze kreeg Ronald Venus uit een hoekschop de bal en schoot laag over de grond langs De Meern doelman Sterkenburg: 1-1.

Mistig
In een mistige tweede helft deden beide ploegen niet voor elkaar onder. Het zag er naar uit dat de speler die scoorde tevens matchwinnaar zou zijn. Dat werd twaalf minuten voor tijd Henk Paape, die een teruggelegde bal van Dave Savelberg panklaar voor de voeten kreeg en de eindstand op 1-2 bepaalde in het voordeel van EFC.

EFC blijft steken op 1-1 gelijkspel

EFC’58 heeft niet volledig gebruik gemaakt van de verliespartijen van de naaste concurrenten Loosdrecht en Rood Wit’58. Tegen hekkensluiter De Posthoorn, getraind door Cobus Descendre uit Ermelo, bleef de Ermelose formatie steken op een 1-1 gelijkspel. Een verlies mede door de scheidsrechter die een technisch spelende ploeg als EFC in bescherming had moeten nemen tegen de veel te hard spelende ploeg uit Amersfoort’’, aldus een boze trainer Theo Willemse na afloop van een stevige wedstrijd.

Veelbelovend
Het begin zag er veelbelovend uit. EFC speelde in een hoog tempo en wist met snelle counters De Posthoorn af te bluffen. Na een kwartier was het Fred Dijkstra die uit een door Eddy Thomassen doorgekopte voorzet van Henk Paape de score openden: 1-0. Na het doelpunt schakelden de gasten over op harder spel en wist men de aanvallen van EFC af te stoppen, waarbij scheidsrechter Graasbeek uit Barneveld teveel toeliet.

De thuisploeg kwam in de tweede helft flink onder druk te staan. Een tegendoelpunt van De Posthoorn kon niet uitblijven. Het was Robert Kokje, die met een kopbal EFC-doelman Henk Schuur passeerde en daarmee de 1-1 gelijkmaker op zijn naam bracht. De thuisploeg nam hiermee blijkbaar genoegen en beperkte zich in het laatste kwartier tot verdedigen met (on)reglementaire middelen.

Streekderby Rood Wit tegen EFC eindigt onbeslist

De streekderby tussen Rood Wit’’58 en EFC’58 in Putten eindigde afgelopen zaterdag in met 1-1 gelijkspel. De Ermelose ploeg blijft staan op de zesde plaats met dertien punten uit twaalf wedstrijden, slechts twee punten minder dan koploper Bunnik. Het is een zeer spannende competitie in de eerste klasse met nog goede kampioenskansen voor de nummers één tot en met zeven.

Geen schoonheidsprijs
De wedstrijd verdiende geen schoonheidsprijs, maar het resultaat telde voor beide ploegen die realiseerden dat je met alleen technisch voetbal niet ver komt in de onderafdeling. In het begin van de eerste helft had Rood Wit een overwicht met kansen voor Jacco Elbertsen en Klaas van Meerveld. In het tweede gedeelde van het eerste bedrijf deden beide ploegen niet voor elkaar onder. EFC-keeper Henk Schuur voorkwam met een perfecte snoekduik een doelpunt van Wim Meiling, terwijl Fred Dijkstra de Ermelose scoringskansen voor zijn rekening nam.

Harder en aantrekkelijker
De tweede helft werd harder en aantrekkelijker voor op sensatie beluste lieden. EFC opende de score; het was Wim Meppelink die uit een moeilijke hoek voor 0-1 zorgde op aangeven van Fred Dijkstra. Hierna kreeg Henk Paape nog een aantal kansen om de Ermelose voorsprong te vergroten, maar zonder resultaat. De 1-1 gelijkmaker van Rood Wit kwam door een volledige opoffering van Reinard Versteeg. Koste wat het kost kwam hij voor EFC-keeper Henk Schuur bij de bal, die hij vervolgens met een lob in het doel wist te werken. Bij het neerkomen op de grond blesseerde Versteeg zich zodanig dat hij met ademhalingsmoeilijkheden per brancard moest worden afgevoerd.

Vreugde bij EFC’58 na de 0-1 van Wim Meppelink in de wedstrijd tegen Rood Wit’58. (Gescande foto Henk Hutten)