DVS’33 schrijft geschiedenis: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Mattias Visser scoort voor DVS'33.

In de negentiende aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ twee verslagen van wedstrijden die DVS’33 speelde in het najaar van 1991 bij de succesvolle terugkeer van de Ermeloërs in de eerste klasse. Het betreft de wedstrijdverslagen IJsselmeervogels – DVS van zaterdag 2 november 1991 (0-1) en DVS – Urk van zaterdag 9 november 1991 (3-2).

Door Bram Burggraaff.

DVS’33 heeft afgelopen zaterdag IJsselmeervogels haar eerste nederlaag op eigen terrein in meer dan een jaar toegebracht. Ruim 1500 toeschouwers, waaronder 600 meegereisde DVS-supporters, zagen hoe de promovendus het ‘Ajax’ van het zaterdagvoetbal negentig minuten in de tang hield. Al na zeven minuten was het Mattias Visser die na een sterke individuele actie voor 0-1 zorgde. De koploper in de eerste klasse C stelde daar weinig tegenover. Door deze winst blijft DVS bovenin meedraaien.

Blessures
IJsselmeervogels begon zonder de vaste krachten Theo Koopmanschap en Henk de Jong. Bij DVS ontbrak Detlef Legrand vanwege een knieblessure. Zijn vervanger was Martin Ribbink, terwijl Bert van Hunenstijn de aanvoerdersband overnam. Met Ribbink is één van de uitblinkers genoemd. Hij werd belast met de bewaking van topscorer Enrico Small, die hij volledig uit de wedstrijd speelde. DVS begon afwachtend, maar uiterst zelfverzekerd en geconcentreerd.

In de zevende minuut wist Bert van Hunenstijn een corner van IJsselmeervogels zodanig weg te werken, dat de bal net over de middenlijn in het bezit kwam van Mattias Visser. Met een handige beweging ontdeed de DVS-aanvaller zich van zijn bewaker Michael v.d. Berg en schoot de bal onhoudbaar in de verste benedenhoek: 0-1. IJsselmeervogels verhoogde hierna de druk, onder andere door het regelmatig inschuiven van laatste man Ruth van de Groep, maar kon niet voorkomen dat de scoringskansen in de eerste helft voor DVS waren via Steven v.d. Brink en de snelle Bennie Dekker.

Na rust was het éénrichtingsverkeer naar het Ermelose doel, maar de gasten bleven met counters gevaarlijk. Nu ging het bij de thuisploeg meer over de vleugels, maar Jan v.d. Berg op rechts en Bart de Wilde op links gaven hun tegenstander geen centimeter ruimte. Opvallend was de rol van Herman Kok, die zich de laatste weken ontwikkelt tot een allround middenvelder.

Lof
DVS-trainer Fred Prins nam na afloop de complimenten dankbaar maar bescheiden in ontvangst en sprak vol lof over zijn ploeg. Volgens hem kwam de winst niet tot stand door de zwakheid van IJsselmeervogels, maar door het gedisciplineerde spel van DVS. “Dat de overwinning geen toeval is, mag blijken uit eerdere overwinningen tegen titelkandidaten als ACV (3-0) en Oranje Nassau (2-0)’’, aldus de trainer. Zijn collega Hans v.d. Zee van IJsselmeervogels vond de overwinning van DVS zeer verdiend. Volgens hem bezit de ploeg voldoende mogelijkheden om een volwaardig eersteklasser te worden.

DVS verslaat Urk in enerverende wedstrijd
Waarom zaterdag eersteklassers vaak meer publiek trekken dan sommige betaalde verenigingen, zal de bezoekers van de thuiswedstrijd van DVS’33 tegen Urk absoluut niet verbazen. Ruim 1000 mensen waren getuige van een zeer spectaculaire wedstrijd, waarin beide teams aan klantenbinding deden. In de eerste helft kwam een oppermachtig DVS met ‘slechts’ 2-0 voor door twee doelpunten van Mattias Visser. Na rust kwam Urk zeer goed terug en wist de achterstand weg te werken. Uiteindelijk kreeg de thuisploeg waar het recht op had, toen Steven v.d. Brink enkele minuten voor tijd de derde Ermelose treffer scoorde. In een bloedstollende slotfase deed Urk er alles aan om nog gelijk te maken. Ondanks de zeven minuten extra tijd die de sterk fluitende scheidsrechter v.d. Linden uit Zaltbommel terecht toevoegde, bleef het 3-2. Door de winst is DVS alleen op de derde plaats gekomen met twaalf punten uit negen duels.

Initiatief
De eerste kans van de wedstrijd was voor Urk, maar doelman Ruud de Groot redde bekwaam. DVS nam hierna het initiatief en behield dat tot de rust. Met de één na de andere aanval van de thuisploeg werden de gasten bij vlagen volledig weggespeeld. Na zeven minuten ging Bennie Dekker op rechts goed door en legde de bal vanaf de achterlijn terug op de mee opgekomen Mattias Visser. In dezelfde minuut als tegen IJsselmeervogels schoot hij met een droge knal de bal via het been van een Urk-verdediger in de linkerhoek: 1-0.

Twintig minuten later bereikte een pass van Steven v.d. Brink opnieuw Visser, die op werkelijk fabelachtige wijze twee verdedigers van Urk op het verkeerde been zette en met links voor 2-0 zorgde. Urk leek rijp voor een afslachting en de supersnelle Bennie Dekker kreeg twee opgelegde kansen. Eerst stuitte hij na een één-twee met Steven v.d. Brink op Urk-keeper Hessel de Boer, die hij bij zijn tweede grote kans omspeelde om vervolgens voor een leeg doel naast te schieten.

In slaap gezongen
Na rust waren de rollen volledig omgedraaid. Urk had het initiatief en DVS leek wel in slaap gezongen door het prachtige koor op de overvolle tribune. In de zeventigste minuut scoorde Jelle Loomans de aansluitende 2-1 voor de bezoekers. Nadat Mattias Visser en Bennie Dekker kansen hadden gemist om de marge te herstellen, bezorgde Jan Gerrit Kramer DVS een flinke domper door in de 85e minuut de bal in de kruising te schieten: 2-2.

Toen bleek dat de Ermelose ploeg volwassen geworden is, want voordat Urk een besluit genomen had om door te gaan voor de winst, of tevreden te zijn met een puntendeling, haalde Steven v.d. Brink verwoestend uit en kon het enthousiaste publiek zich gaan opmaken voor een feestje. Trainer Fred Prins bracht nog twee van FC Horst overgekomen jeugdspelers in het veld: Abel van Willigen en Dick Ruitenberg, die zodoende alvast de sfeer konden proeven in het eerste van DVS.

Prins toonde zich uiteraard erg gelukkig met de overwinning en collega Meindert de Boer vond de Ermelose winst vooral gezien de eerste helft verdiend. “Als we met de rust met 4-0 of 5-0 achterstaan, mogen we niets zeggen”, aldus de Urkse trainer.