Ermelose sportartikelen uit de oude doos: FC Utrecht dichtstbijzijnde betaald voetbalclub voor Ermelose voetbalfans

DVS JO9-1 en JO10-1 speelden op zaterdag 9 februari 2019 een oefenwedstrijd tegen de JO9 selectie van FC Utrecht.
DVS JO9-1 en JO10-1 speelden op zaterdag 9 februari 2019 een oefenwedstrijd tegen de JO9 selectie van FC Utrecht.
Foto: dvs33.nl

In de tiende aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een artikel van 7 februari 1991 over FC Utrecht, vanuit Ermelo gezien de dichtstbijzijnde Betaald Voetbalvereniging. De Ermelose voetballiefhebbers zijn in grote meerderheid fan van de eredivisieclubs Ajax of Feyenoord. Daar kwam begin negentiger jaren enige verandering in, toen het aantal aanhangers van clubs als PSV, Vitesse en FC Utrecht behoorlijk groeide. Ook worden er regelmatig wedstrijden gespeeld tussen jeugdteams van FC Utrecht en DVS’33 Ermelo en is er een intensieve samenwerking met convenantclub Vitesse.

Door Bram Burggraaff.

Hoogtepunt
In de loop der jaren hebben de drie Ermelose voetbalverenigingen heel wat betaalde clubs op bezoek gehad. Zo speelden Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen, PEC Zwolle, RKC, BVV Den Bosch, Go Ahead, Roda JC, Wageningen e.a. oefen- en bekerduels op de Ermelo velden tegen plaatselijke clubs, of selecties van regionale clubs. Hoogtepunt was de 2-1 zege van een Veluwse selectie in de zomer 1986 in een oefenwedstrijd tegen Ajax op het veld van FC Horst. Johan Cruijff was de trainer en Marco van Basten speelde in de spits bij de Amsterdamse ploeg, die aan het einde van het seizoen 1986-1987 de Europacup II won.

A28 klaar
Toen de A28 tussen Amersfoort en Utrecht in 1986 gereed kwam, werd FC Utrecht de snelst te bereiken BVO voor Ermelose voetbalfans. Op ruim een half uur afstand van Ermelo speelt deze eredivisievereniging in één van de mooiste en veiligste stadions van Europa: Nieuw Galgenwaard. Voor Ermeloërs biedt de Utrechtse eredivisionist de mogelijkheid om in de regio betaald voetbal te zien op topniveau.

Vele successen
FC Utrecht is in 1970 ontstaan uit een fusie van drie betaalde verenigingen, te weten DOS, Elinkwijk en Velox. Sindsdien heeft de club vele successen gekend. Zo nam de ploeg uit de Domstad enige malen deel aan het UEFA-toernooi. Opmerkelijke prestaties daarin waren de 0-1 overwinning bij HSV in Hamburg en de 2-1 thuisoverwinning tegen Dynamo Kiev. In 1985 werd de KNVB-beker gewonnen. Bekende spelers als Leo van Veen, Willem van Hanegem en Dick Advocaat kwamen in actie voor FC Utrecht.

Desastreus
Het huidige seizoen (1990-1991) begon desastreus. Aanzienlijk versterkt met Marcel Liesdek van Fortuna Sittard, Pieter Bijl van Heerenveen en Ab Plugboer van SVV waren de verwachtingen hooggespannen. Het pakte echter anders uit. De pupillen van de sympathieke trainer Cees Loffelt stonden na acht wedstrijden troosteloos onderaan. En zoals dat zo vaak gaat, de trainer was de zondebok en kon vertrekken, Oud-Feyenoord trainer Ab Fafié kwam, zag en overwon. Inmiddels staat FC Utrecht op een hele knappe vierde plaats met 19 punten uit 17 duels. Opmerkelijk waren het 0-0 gelijkspel tegen Ajax en de 2-0 winst op Feyenoord.

Promoten
De fans van FC Utrecht komen vooral uit de stad Utrecht en omliggende plaatsen. Om de club in een groter gebied te promoten bijvoorbeeld op de Veluwe, werd sportverslaggever Bram Burggraaff uitgenodigd om de wedstrijd FC Utrecht – PSV (3 februari 1991) bij te wonen. In een boeiend duel, dat eindigde in een 1-1 gelijkspel, maakte de thuisploeg het de koploper met de vele stervoetballers zeer moeilijk. Na een snel doelpunt van Juul Ellerman voor PSV knokte FC Utrecht zich terug, wat in de tweede helft resulteerde in de meer dan verdiende gelijkmaker van Herman Verrips. Het altijd fanatieke Utrecht-publiek stond als één man achter de ploeg, die op jacht ging naar de volle winst; het bleef echter 1-1. Bobby Robson, de Engelse trainer van PSV, verklaarde na afloop, dat FC Utrecht verdiende te winnen. De in Ermelo woonachtige Piet Schrijvers, oud-keeper van het Nederlands Elftal en Ajax, verzorgt momenteel de keeperstraining bij de Utrechters.

In het nieuws
FC Utrecht is momenteel (mei 2020) veel in het nieuws, vanwege het besluit dat de KNVB heeft genomen naar aanleiding van het voortijdig beëindigen van de competitie vanwege de Corona-crisis. De Utrechtse ploeg plaatste zich dit seizoen voor de bekerfinale tegen Feyenoord, die werd afgelast. Op de ranglijst stond FC Utrecht bij het vroegtijdig beëindigen van de competitie, op de zesde plaats met drie punten achterstand op Willem II, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld en een beter doelsaldo.

Desondanks besloot de KNVB, dat niet FC Utrecht, maar de ploeg uit Tilburg komend seizoen mag deelnemen aan het Europa League-toernooi. Bij de Domstedelingen is men daar heel boos over, vooral omdat er totaal geen rekening gehouden is met het bereiken van de bekerfinale door FC Utrecht met kans op een rechtstreeks Europees ticket. Eigenaar Frans van Seumeren laat het er niet bij zitten en vecht het besluit juridisch aan.

DVS
Op 19 februari 2019 speelde DVS een oefenwedstrijd tegen de Jong FC Utrecht. Het duel in Ermelo eindigde in een 2-2 gelijkspel met treffers van Soufyan Moro en Berry Powel voor de Ermelose derde divisionist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen