DVS’33 Ermelo onverdiend onderuit in topper tegen Sparta Nijkerk

DVS’33 Ermelo had zaterdag 28 september een goede slag kunnen slaan, als het in Nijkerk bij de club, die met een wedstrijd minder nog zonder puntverlies was.

Door Joop Tomassen.

Op achterstand
Daar had het ook alle schijn van gezien het grote veldoverwicht van de geelzwarten, maar Sparta scoorde uit de eerste gevaarlijke uitval in de eerste helft en die 1-0 achterstand kwamen de Ermeloërs na de thee niet meer te boven, ondanks dat er in een mindere tweede helft toch nog kansen kwamen. Roald de Vries was weer terug van een blessure met een basisplaats, waardoor Lars Dekker naar de bank verwezen was naast Soufian Moro en Christiaan van Hussen.

Naar derde plek
Door de nederlaag zakte DVS naar de derde plek en nam Sparta Nijkerk de koppositie over. Dat kwam mede, doordat medekoploper Harkemase Boys twee punten verspeelde tegen Ajax.

Geslacht
DVS voetbalde voor de rust als de onbetwiste koploper en naarmate de eerste helft vorderde, werd de thuisclubs vooral op eigen helft gehouden. Olivier Pilon beproefde de ervaren doelman van Sparta, Gino Coutinho, in de 7e minuut met een schot in de hoek, maar hij had voor het eerst in de wedstrijd een belangrijke redding. De Ermeloërs bleven druk houden en was de bal steeds maar voor korte tijd kwijt. Behalve een schot van Rob Diderik in de 15e minuut zorgden de Nijkerkers niet voor gevaar. Sparta kreeg geen vat op het Ermelose spel met veel driehoekjes. De oranjehemden verdedigde kort op het eigen doel, loerend op een counter, waardoor het moeilijk was om de eindpass te versturen. De grootste kans ontstond in de 28e minuut, toen Jeremy Jonker op links de aanval opzette. Na de combinatie met Benjamin Roemeon stond hij oog in oog met de Nijkerkse sluitpost, maar in plaats van dichtbij de hoek te kiezen, schoot hij recht op Coutinho. Vier minuten later kopte Frank van der Burg uit een corner voorlangs. Het inspelen van Olivier Pilon door Benjamin Roemeon zorgde weer voor veel dreiging, maar het hinderen binnen de ‘zestien door een Nijkerkse verdediger werd door scheidsrechter Veekamp niet als overtreding gezien. Geen strafschop dus. Direct in de omschakeling werd DVS geslacht. Gilbrano Plet kon daardoor het persoonlijke duel aangaan met Frank van der Burg, die geen rugdekking kreeg en werd gepasseerd. Vervolgens schoot de aanvaller wel raak buiten het bereik van Daan Huiskamp. De 1-0 was zwaar tegen de veldverhouding. Behalve een combinatie met een schot van Joshua Patrick, dat ruim voorlangs ging, kwamen de geelzwarten voor de rust niet meer zo dicht bij een doelpunt

Minder goed
Na de rust zaten de geelzwarten veel minder goed in de wedstrijd; veel onzuivere passes en veel kleine overtredingen. Toch juichte de Ermelose aanhang, toen Olivier Pilon in de 57e minuut vrij op doelman Coutinho afging, nadat de bal na een persoonlijk duel tussen Benjamin Roemeon bij de aanvaller terechtkwam. Hij scoorde ook, maar de treffer werd geannuleerd op advies van de assistent wegens buitenspel. De bezoekers claimden, dat de bal door een Spartaan met het hoofd werd aangeraakt. Het was de eerste mogelijkheid in de tweede helft. Vijf minuten later kon geen DVS’er zijn schoen tegen de bal krijgen na een voorzet van Enrico Patrick. Aanvallend kon Sparta er nog niet veel tegenover zetten. Daan Huiskamp kreeg vooralsnog alleen vrije trap van Diderik te verwerken. Nadat Joshua Patrick uit een voorzet van Roald de Vries nog kopte, kwam Olivier Pilon op aangeven van Oktay Öztürk allen voor de goalie, maar Coutinho blokte het schot van dichtbij. DVS-trainer Richard Plug wisselde aanvallend, waarbij de lang geblesseerden Soufian Moro en Christiaan van Hussen in het veld kwamen voor Jeremy Jonker en Olivier Pilon. Dat betekende wel, dat er nog meer ruimte voor de Nijkerkers ontstond, wat ook bleek in de 75e minuut, toen de Nijkerkse invaller Bryan Burgerhout voorlangs schoot.

De laatste wissel met Rafaël Uiterloon voor Roald de Vries voor het laatste kwartier was nog aanvallender. Sparta Nijkerk was kort hierna dichtbij een marge van twee, toen Janic Makizodila op de paal kopte. Frank van der Burg ging in de 81e minuut met zijn rush op zoek naar de gelijkmaker, maar zijn schot werd een prooi van de doelman. Aan de andere kant kwam Sparta er goed uit met een pass op Bryan Burgerhout; zijn schot werd gestopt door Daan Huiskamp. Een minuut later dook de Ermelose keeper een vrije trap van Diderik uit de hoek. DVS zocht uit alle macht naar de 1-1, waardoor ook de kans op 2-0 groot was. De extra tijd was al aangebroken, toen Benjamin Roemeon zijn inzet na een combinatie uit de hoek gehaald zag worden door Coutinho, ging een kopbal van Joshua Patrick via een Nijkerks hoofd naast en schoot Soufian Moro een afvallende bal naast. De laatste voorzet van DVS van Frank van der Burg werd dusdanig weggewerkt, dat de snelle Gilbrano Plet net over de middellijn vrije doortocht had, maar Benjamin Roemeon achterhaalde hem. Goed genoeg om de 2-0 te voorkomen, maar niet meer voor een gelijkmaker.

• Voetballend zoals in de eerste helft hoeft DVS niet te vrezen, dat de kampioenskansen verkeken zijn ondanks een achterstand van vijf (verlies-)punten de Nijkerkers, maar dan moet de productiviteit wel weer op gang komen.