Ermelo viert 40 jaar Schoolzaalvoetbaltoernooi

Foto: Archief Theo Aalten

Op maandag 25 februari (in de voorjaarsvakantie) zullen weer honderden basisschoolleerlingen genieten van het Schoolzaalvoetbaltoernooi, dat voor de 40e keer wordt gehouden.

Het toernooi ontstond in 1980 op initiatief van leerkrachten uit het basisonderwijs en was bedoeld voor de jongens uit de groepen 5 t/m 7 en de meisjes uit groep 8. Voor de jongens uit groep 8 was er het Schoolveldvoetbaltoernooi.

Felle strijd
Jarenlang was Ties Kleefman de belangrijkste man achter de organisatie, daarbij geholpen door o.a. Jan Koster, Aart Haverkamp en Henk Boeve. Bekende mensen uit de Ermelose sportwereld verbonden hun naam aan de bekers voor de winnaars: dhr. Foppen bij groep 7, dhr. Verhoef bij groep 5/6 en dhr. Adam bij de meisjes. Volgepakte tribunes in sporthal Calluna, waar het toernooi vanaf het begin tot heden is gehouden, met uitzondering van enkele jaren in sporthal Triade. Vele scheidsrechters, waaronder Jan den Hartog die ongetwijfeld de meeste duels voor zijn rekening nam, zorgden ervoor dat ondanks de vaak felle strijd de sportiviteit hoog in het vaandel stond.

Stokje overgedragen
De organisatoren van het eerste uur droegen in de loop der jaren het stokje over aan jongere vrijwilligers, waaronder Frank Smeding en Robert-Jan van Wiggen. Enkele jaren geleden nam Jack van Santen het initiatief om het toernooi onder te brengen bij DVS’33 Ermelo om de toekomst te waarborgen. De organisatie berust nu bij Dennis Temmink, trainer/coach van DVS -14. Door het toenemende aantal kinderen, dat op wintersport ging, liep het aantal teams wat terug, zodat besloten werd de duur van het toernooi terug te brengen naar 1 dag.

Prestatief karakter
Het zaalvoetbaltoernooi heeft vanaf het begin een prestatief karakter gehad. Doet een school met meerdere teams mee in dezelfde groep, dan wordt het eerste team geacht het sterkste team te zijn. Daardoor gingen er in de loop der jaren veel bekers naar de grotere scholen. Toch zorgden kleinere scholen regelmatig voor een verrassing. Sinds de terugkeer naar sporthal Calluna enkele jaren geleden zijn Ria en John Schneider de sponsors van de bekers namens sportcafé Calluna. Daar is het tijdens het toernooi altijd goed toeven en vindt na afloop van iedere categorie de prijsuitreiking plaats. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft John dit jaar extra mooie bekers besteld, waaronder een speciale trofee voor de meisjes.

Maandag 25 februari
Maandag 25 februari zullen leerlingen van de Arendhorst, Beatrixschool, de Goede Herderschool, de Ireneschool, de Julianaschool, de Klokbeker en de Margrietschool met elkaar de sportieve strijd aangaan in sporthal Calluna, waar familieleden, vriendjes en bekenden ongetwijfeld weer voor volle tribunes zullen zorgen. Voor de jongens en meisjes van groep 8 is op woensdag 3 april het door EFC’58 georganiseerde, Schoolveldvoetbaltoernooi op sportpark ‘De Zanderij’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen