De 24 prefab-huizen in nieuwbouwproject De Driesprong in Ermelo zijn constructief veilig om in te wonen. Woningcorporatie UWOON is opgelucht valt op te maken uit de woorden van Iris Uittien, Manager Wonen van UWOON. De veiligheid van de woningen was namelijk de grootste zorg van UWOON. "Wij zijn blij dat de woningen veilig zijn, hier was immers veel ongerustheid over."
Onafhankelijk onderzoek
In opdracht van UWOON heeft Duinwijck Installaties Bouwfysica & Bouwkunde, een technisch adviesbureau uit Baarn met specialisten op het gebied van installatietechniek, bouwfysica en bouwkunde, de afgelopen maanden een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de constructie van de woningen, de installaties en de staat van het beton. De vier woningen met de ergste klachten zijn als eerste onderzocht. Vorige week kreeg UWOON de uitkomsten gepresenteerd. "Daaruit blijkt", schrijft UWOON in een persbericht, "dat de constructieve veiligheid van de woningen, gebouwd door bouwgroep Slokker in opdracht van UWOON, niet in het geding is."
Foto's als bewijs
Evenzogoed overlegden meerdere bewoners tijdens een digitale bewonersavond op woensdag 24 maart, een waslijst aan klachten met foto's als bewijs. Klik HIER voor eerdere berichtgeving. Dit varieerde van scheuren, rare geluiden, verzakkingen tot de slechte staat van het beton. Ook werd er geklaagd over slecht functionerende verwarmingsinstallaties zodat de bedoelde ‘nul op de meter woningen’ verre van energieneutraal zijn, maar bewoners juist handenvol geld kosten. Bovendien zouden de schuurtjes bij de woningen op instorten staan.
Gebreken herstellen
Hoe dit zo ver heeft kunnen komen bij het nieuwbouwproject, wil Uittien niet op vooruit lopen. "Wij zijn nog niet zo ver dat we dit goed hebben kunnen analyseren. Dit gaat zeker gebeuren om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Maar voor nu is het voor ons belangrijk dat de woningen veilig zijn om in te wonen, en dat de gebreken worden hersteld."
Krimpscheuren
In het persbericht van UWOON wordt verder vermeld dat bij één van de woningen de draagkracht van de kopgevel versterkt worden. 'Duinwijck adviseert daarnaast om een reeks bouwkundige zaken, zoals pop-outs, krimpscheuren en de aansluiting van dakbedekking, aan te pakken. Een deel van deze zaken is inmiddels uitgevoerd'.
Bewonersavond
'De uitkomsten van het onderzoek, vervolgt het persbericht, 'worden op maandag 13 september besproken met de bewoners tijdens een bewonersavond. Daarbij geeft adviesbureau Duinwijck een toelichting op het onderzoek en deelt UWOON de vervolgstappen met bewoners. Ook is er dan gelegenheid om vragen te stellen. Alle bewoners hebben inmiddels het algemene eindrapport en een uitnodiging voor deze avond ontvangen. Per woning is ook een specifiek rapport aan de betreffende bewoner(s) gegeven'.
'Geen twijfel'
In het persbericht zegt Uittien, manager wonen bij UWOON, de uitkomsten van het onderzoek duidelijk en overzichtelijk te vinden. “Het onderschrijft dat er geen twijfel is aan de bouwkundige constructie, bewoners kunnen veilig wonen in hun huurwoning. Tegelijk geven de uitkomsten het nodige huiswerk om tekortkomingen te verhelpen. Met de uitvoering daarvan zijn we de afgelopen maanden al begonnen. Het rapport geeft bewoners ook informatie over specifieke aspecten van hun woning. Dit zijn duurzaam gebouwde prefab woningen en die hebben soms afwijkende kenmerken ten opzichte van traditioneel gebouwde woningen. Zo blijven prefab-delen altijd een beetje bewegen ten opzichte van elkaar. Dat is qua veiligheid geen enkel probleem, maar kan soms wel geluid geven.”
Nieuwe hoekbevestigingen
UWOON vermeldt in het persbericht dat men ook onderzoek heeft laten doen naar de constructie van de bergingen. 'Uit dit onderzoek blijkt dat de ondergrond van de bergingen voldoet aan de bouwtechnische eisen en de kwaliteit van de wanden voldoet aan de norm. De bevestigingen van de wanden onderling voldoen niet waardoor scheuren kunnen ontstaan. Alle bergingen worden daarom voorzien van nieuwe hoekbevestigingen'.