Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten organiseert 24ste Miss Koe verkiezing

Femke en Thijs van Veluw.
Femke en Thijs van Veluw.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Voor de 24ste keer showen trotse veehouders van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten, hun kalfjes, pinken, vaarzen en koeien tijdens de ‘Miss Koe verkiezing’ op vrijdag 12 april. Oftewel de voorjaarskeuring die deze keer wordt gehouden bij Firma Kamphorst aan Rodeschuurderwegje 26-28 in Ermelo, aanvang 19.45 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Mooi maken
Met nog een paar dagen voor de ‘Miss Koe verkiezing’ is men op veehouderij Vliek Holsteins aan Rodeschuurderwegje in Ermelo druk met het mooi maken van de deelnemende dames. Matthijs van Eijle (22) wast, scheert en borstelt een zwarte koe. “Vandaag maak ik hier bij Vliek 2 koeien klaar voor de voorjaarskeuring”, vertelt hij, “En morgen 4 in Zeewolde.”

Eer van je werk
Matthijs is niet bepaald onbekend met het fenomeen van de voorjaarskeuring. Ettelijke keren showde hij een kalfje, pink of koe op ‘de catwalk’ tijdens de Miss Koe verkiezing. Daar heeft hij echter vanwege zijn studie steeds minder tijd voor. “Maar de koeien mooi maken voor de keuring vind ik gewoon hartstikke leuk om te doen. Als boeren ze met trots kunnen laten zien aan het publiek, dan heb je toch eer van je werk. En als zo’n koe het dan ook nog goed doet… “, grijnst Mathhijs veelbetekenend.

Femke en Thijs
Veehouderij Vliek Holsteins dingt mee naar de prijzen met een koe in de rubriek 50.000 kg, 2 vaarzen en 2 kalfjes. De twee kalfjes worden geshowd door de kleinkinderen van Henk Vliek (63) die samen met zijn zoon Wiecher (35) eigenaar is van de veehouderij. Hoewel Femke (7) en Thijs (11) niet van de boerderij komen, zijn ze dol op het buitenleven. Henk: “Helpen op de boerderie, kalfjes en koeien voeren, dat vinden ze prachtig.”

Kalfjes vertroetelen
Femke gaat vrijdagavond de show stelen met kalfje Francaise en Thijs met kalfje Elona. Beide doen voor de eerste keer mee. De kalfjes voor die tijd een beetje vertroetelen om aan elkaar te wennen hoort er ook bij. Henk : “Dat gaat steeds beter, ook het lopen met het kalfje en de kop omhoog houden.” Beide kinderen zijn in ieder geval van plan een mooie witte blouse aan te trekken en een boerenzakdoek om de nek te knopen. Het oog van de jury wil immers ook wat!

Positief, blij en ontspannen
Wiecher Vliek is tevens voorzitter van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten. Hij verheugt zich op de 24ste editie van de voorjaarskeuring. “Zo’n avond maakt je positief, blij en ontspannen. Want het wordt wel steeds moeilijker in de wereld van de veehouderij. Maar je moet gewoon je best blijven doen.” Als het aan Wiecher ligt is hij van plan de rest van zijn leven boer te blijven, zijn passie. “Er blijft immers ook voedsel nodig.”

Gezellig treffen
Daarnaast is de voorjaarskeuring een gezellig treffen rondom het ‘strijdtoneel’ waar het vee het tegen elkaar opneemt op de ‘catwalk’. “De sfeer, het buurtgevoel, laten zien aan het publiek hoe goed je koeien het hebben en de saamhorigheid bij het opbouwen. Alle boeren in de buurt en liefhebbers komen helpen. Iedereen doet wat, ook bij het opruimen.”

Hechte club
Henk en Wiecher noemen de Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten een hechte club. “Als iemand bijvoorbeeld pech heeft met zijn koeien, dan willen we als club er voor elkaar zijn.”

Matthijs van Eijle (22).
Foto: Grietje-Akke de Haas

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen