Henk van Bruggen en Mariëlle Kuijpers van Stichting Karamba zoeken een fondsenwerver

10 jan 2023, 14:28 Nieuws
02en stichtingkaramba
Archief Grietje-Akke de Haas

De oproep van Henk van Bruggen, voorzitter van Stichting Karamba, voor nieuwe bestuursleden heeft effect gesorteerd. Mariëlle Kuijpers heeft zich namelijk aangemeld en is sinds kort de kersverse secretaris. Om de koerswijziging van Stichting Karamba te doen slagen zoeken Henk en Mariëlle een fondsenwerver. Bovendien is het bestuur op zoek naar een penningmeester met kennis op het gebied van beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt.

Betaalde banen realiseren

Eerder lichtte Henk toe dat de stichting zich wil toespitsen op het realiseren van onderwijs- en arbeidsmarktprojecten in de regio Toniataba/Soma in Gambia. "Samen met een aantal partners hebben we net een nieuwe technische school gerealiseerd en de volgende uitdaging is om nieuwe werkgelegenheid te creëren waar de leerlingen van deze school praktijkervaring kunnen gaan opdoen (stage) en wellicht op langere termijn een betaalde baan kunnen realiseren. Je kunt kinderen wel voorbereiden op een diploma, maar dan ben je er nog niet. Je verbetert dan wel hun positie op de arbeidsmarkt, maar het is nog geen garantie op een baan. ”

Soort van bedrijvencentrum

Henk en Mariëlle mikken op het realiseren van een soort bedrijvencentrum in de buurt van de school. Dat zou zijn beslag kunnen krijgen op een stuk grond dat het eigendom is van de inwoners van Toniataba, net als de grond die de inwoners eerder beschikbaar stelden voor de te bouwen school. "Het is onze bedoeling om er plaatselijk en anders regionaal, ondernemers te gaan werven die bedrijfsmatig aansluiten bij de opleidingen van de school, en zich er willen vestigen. Bijvoorbeeld een autobedrijf, een timmerwerkplaats tot een installatiebedrijf."

Bedrijfje adopteren

Naast Henk en Mariëlle heeft het bestuur dus iemand nodig die fondsen gaat werven om het arbeidsmarktproject van de grond te krijgen. "Het gaat om iemand die zorgt dat we veel donateurs en sponsoren krijgen, creatief denkt, een flink netwerk heeft, de weg weet in subsidieland en anderzijds de weg weet om geld te genereren voor dit soort goede doelen." Een bedrijfje adopteren in het op te zetten bedrijvencentrum zien Henk en Mariëlle ook als een vorm van sponsoring. "Hoe mooi zou het zijn als bijvoorbeeld een autobedrijf, installatiebedrijf of aannemer daar een bedrijfje helpt met kennis, materiaal en/of geld." Voor meer informatie of wil je je aanmelden bel dan met de voorzitter van de Stichting Karamba, Henk van Bruggen: 06-13303085.

Stichting Karamba, hoe zat het ook al weer?

Stichting Karamba, hoe zat het ook al weer? Teun en Niesje Last die eind 2022 stopten als bestuursleden van Stichting Karamba raakten jaren geleden besmet met het 'Gambia-virus'. In de eerste instantie omdat het land een heel fijne winterzonbestemming is en het gezin er veelvuldig vakantie vierde. Op een dag leerden zij de Gambiaan Karamba kennen die op het strand jus d'orange verkocht aan toeristen. Teun en Niesje wilden zijn levensomstandigheden verbeteren en spaarden eenmaal terug in Nederland tweedehands kleding op en stuurde die in een bananendoos naar Karamba.

Bananendozen met tweedehands kleding

Henk: "Tien jaar terug kwam Niesje werken bij De Zaak van Ermelo. Zij vroeg zich af wat er met de kleding gebeurde die niet van voldoende kwaliteit was om te verkopen. Toen ik antwoordde dat deze kleding naar het Leger de Heils gaat, vroeg Niesje of zij wat kleding uit mocht zoeken voor Karamba in Gambia. Zo lukte het haar en Teun op een gegeven moment om wel 20 bananendozen met tweedehands kleding die kant op te sturen."

Oprichting Stichting Karamba

Op uitnodiging van Teun en Niesje reisden Henk en zijn vrouw Rita in 2013 mee naar Gambia. Om er vakantie te vieren, maar ook om Karamba in zijn leefomgeving te ontmoeten. Ook Henk en Rita raakten besmet met het 'Gambia-virus'. In 2015 werd dan ook Stichting Karamba opgericht met ook Laurine Erends als bestuurslid. De rest is geschiedenis. Klik HIER onder meer voor eerdere berichtgeving, maar neem ook vooral een kijkje op stichtingkaramba.nl waar alle projecten worden beschreven die zijn gerealiseerd.

Kringloopwinkel

Eén van de projecten die Stichting Karamba heeft gerealiseerd, is de opzet van een kringloopwinkel in Soma. Al die jaren heeft de stichting spullen verzameld en uitgezocht en in dozen gestopt om er een zeecontainer mee te vullen voor verscheping naar Gambia. Het zijn er maar liefst 25 geweest, weet Henk. Dit kostte echter ontzettend veel werk, moeite en tijd. Maar de bestuursleden deden het met de nodige helpende handjes, erg graag. Te meer omdat de kringloopwinkel goed draaide en de winst kon worden aangewend voor nieuwe projecten.

Containerprijzen door het dak

Tot het containerschip Ever Given in maart 2021 vast kwam te zitten in het Suezkanaal. Henk: "Deze gebeurtenis heeft ertoe geleid dat de containerprijzen door het dak zijn gegaan, en door de stichting niet meer waren op te brengen. Wat inhield dat we de kringloopwinkel niet meer konden bevoorraden. Voor Teun, Niesje en Laurine was dat het moment om met het werk voor het bestuur te stoppen. Ik heb echt heel veel respect voor al het werk dat ze afgelopen jaren hebben verzet voor betere leefomstandigheden en een rooskleuriger toekomstperspectief voor inwoners van Gambia. Bij deze wil ik ze dan ook erg bedanken!

Henk gaat door!

Zelf besloot ik als voorzitter van Stichting Karamba door te gaan omdat midden 2022 de ambachtsschool in Toniataba is geopend. En dat voelt toch een beetje als mijn project. Bovendien, als ik ergens aan begin, dan wil ik het ook afmaken. Daarom ben ik erg blij dat Mariëlle het bestuur is komen versterken."

Lijntje met Gambia

Henk kent Mariëlle van de tijd dat ze deel uitmaakten van de gemeenteraad van Ermelo. Mariëlle: "Toen ik de oproep van Henk zag dacht ik dat het wel iets voor mij zou kunnen zijn, want ook ik heb een lijntje met Gambia. Als winterzonbestemming, maar ik sponsor daar ook een scoutinggroep. Onder meer met uniformen die de scouts nog niet hadden."

banner stichting karamba