Jacq’s Column: ‘Verveelmomenten zijn goed voor je gezondheid’

Foto:

Hey allerleukste jij! Als je een trouwe Ermelo Nieuws lezer bent, zag je mij al een paar keer voorbij komen. Jacq is de naam, of Jacquelien van de Hoef, voor als je mij nog niet goed kent. Sinds kort kun je wekelijks een column van mij lezen. Hier komt er alweer één!

Dan gebeurt het
Het is koud weer en het regent. Toch zijn we op de fiets van school naar huis gegaan, en hebben even de pony een half uurtje gezadeld zodat ze toch nog even een klein rondje kon rijden. Toen de paarden verzorgd en lekker gedoucht. En nu zit ze op de bank, de televisie staat op de achtergrond aan. Ze is aan het tekenen en ondertussen eet ze een appel en haar drinken staat ernaast.

En dan lieve mensen van Ermelo, dan gebeurt het. Ze kijkt met haar grote bruine puppy ogen door haar lange blonde haren heen en zegt de legendarische woorden: Mam! Ik verveel me!!! Serieus! Ze zei het echt! Ik verveel me!

Experiment
Vraag aan jou, wanneer heb jij je voor het laatst verveeld? En wat is vervelen in jouw beleving? Ik kan me niet herinneren dat ik mij ooit heb verveeld. Nu niet, maar vroeger ook niet. En op die pony na had ik niets van wat mijn dochter wel heeft, dus hoe dan?

Het lijkt me zo ontzettend lekker om mij eens even gigantisch te vervelen! Dat zei ik ook tegen de 5-jarige kleuter die zich inmiddels helemaal kapot verveelde. Toen begon ik direct aan een experiment, de kleuter stemde niet echt bepaald in, maar die had geen keus, want ze is minderjarig. We gingen ons de rest van de middag tot het avond eten vervelen!

Verveelmoment
Ik neem je even mee in ons verveel moment. Zij lag nog steeds op de bank met haar appel, drinken en boek. Ik ging naast haar op de bank liggen. Eerste recht, daarna met mijn benen omhoog, scheel kijken, benen wiebelen, kletsen. Ik kwam erachter dat het best moeilijk is om je te vervelen, hoe doe je dat? Ik vroeg het aan kleuter, die wist het ook niet. Behalve dat ze zich verveelde, maar ik kon er geen les in krijgen. Ik vroeg haar waar ze het geleerd had dat vervelen, maar ook daar had ze geen hapklaar antwoord op. Het is er gewoon mam, dat weet je toch.

Stiekem best lekker
Het vervelen werd steeds vervelender. Ik wist nog steeds niet hoe ik het moest doen, dus deed ik maar wat. Na een tijdje kwam de onrust, want er stond nog een todo list open zoals stofzuigen, de was opruimen, de paarden voeren, de hond uitlaten en koken. Maar dat ging dus niet want ik had al een zware taak op mij genomen, namelijk mij vervelen.

Na een knap ongemakkelijk verveel uur werd het iets rustiger in mij, overigens niet in kleuter. Ik begon hardop af te vragen wat haar todo list was. Ze noemde van alles op zoals strijkkralen, buitenspelen en nagels lakken. Opeens stond kleuter op en begon aan haar todo list. Die verveelde zich dus niet meer.

Ik ben toen ook maar gestopt met vervelen, maar ik vond het stiekem best lekker. Al met al hadden we toch een fijne dag, dit beaamde kleuter ook toen ik haar naar bed bracht, dat vervelen deed toch iets goed. Dat wilde ik dus even uitzoeken.

Bij deze de samenvatting:
Volgens GGZ nieuws heeft vervelen enkele grote voordelen voor je gezondheid. Bij deze even op een rijtje:

1. Het maakt je creatiever
De beste ideeën krijg je onder de douche of als je in de tuin aan het werk bent. Herkenbaar? Dit komt doordat je hersenen zich op iets anders kunnen focussen, waardoor ze weer ruimte krijgen voor creativiteit. Volgens hoogleraar Alan Lightman worden de grootste ontdekkingen zelfs gedaan als wetenschappers aan het ‘lummelen’ zijn. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is voor je brein om af en toe even helemaal niets te doen.

2. Je voelt je kalmer en gelukkiger
Uit meerdere internationale onderzoeken blijkt dat het gebruik van je smartphone en social media kan leiden tot een toename aan psychische klachten vooral onder jongeren.

Als je je telefoon uitdoet of weglegt en je aandacht op jezelf richt, voel je je al snel kalmer. Je zult zien dat als je tijd maakt om op te laden, je je daarna juist weer energieker voelt.

3. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling
Als je af en toe even een moment neemt om letterlijk en figuurlijk stil te staan, kun je erna weer met meer aandacht en focus doorgaan. Als je aan het niksen bent, kun je reflecteren op jezelf en je leven. Deze ‘stille reflectie’ zelfs een essentieel element van goed en gezond functioneren.

4. Je kunt je beter concentreren
In een omgeving zonder veel prikkels merk je al snel dat je je beter kunt concentreren. Het bleek al eerder uit onderzoek dat het goed is voor je concentratie om een pauze van het werk door te brengen in een prikkelarme omgeving, zoals de natuur. Eigenlijk werkt je concentratie hetzelfde als een spier, die ook zo nu en dan rust nodig heeft.

5. Je krijgt meer zelfvertrouwen
Als je af en toe zo’n moment voor jezelf neemt, zal je zien dat je er daarna juist beter voor een ander kunt zijn. Heb je van jezelf moeite om hierin voor jezelf op te komen, oefen er dan vaker mee. Zo zorg je goed voor jezelf en groeit je zelfvertrouwen.

Dus wanneer ga jij je vervelen? En heb je daar nog geen tijd voor of weet je niet zo goed hoe dat moet, begin dan in ieder geval vast te werken aan die voordelen op het vlak van gezondheid en mindset , koop het boek van Kak naar Gemak met Jacq, dan begin je vast goed!!

Gran Vida
Jacq
Myimperium

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen