Stichting Karamba Ermelo verscheept 20 kuub gereedschap voor inrichten ambachtsschool in Gambia

Henk, Laurine, Wim, Niesje, Ron, Frida en Teun.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Het is zweten vandaag, maandag 30 augustus, voor vrijwilligers Teun Last, Frida van Bruggen, Wim Heining, Laurine Erends, Ron van Bruggen, Niesje Last en Henk van Bruggen. Want ze laden een joekel van een container met spullen die bestemd zijn voor Gambia. De spullen zijn verzameld in het voormalige pand van Paulus Elektro aan de Burgemeester Langmanstraat. Het pand was bij de start van het laden tot aan de nok toe gevuld met spullen, er stond zelfs een aanhangwagen bij.

Oproep
Ongeveer de helft van de container, vertelde Henk van Bruggen, zo’n 20 kuub, is bestemd voor de inrichting van een ambachtsschool die wordt gebouwd in Toniataba, een dorpje in de binnenlanden van Gambia. In april dit jaar deed de Ermelose Stichting Karamba die zich sinds 2015 inzet om de leefomstandigheden in Gambia te verbeteren, een oproep voor spullen om de praktijklokalen in te richten. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Gereedschap
Er is veel gedoneerd om leerlingen op te kunnen leiden tot timmerman, metselaar, loodgieter, elektricien, metaalbewerker, automonteur of fietsenmaker. Van heel veel klein gereedschap, zaagtafels tot klopboormachines. Henk: “Het meeste gereedschap hebben we van particulieren gekregen die hun schuur hadden opgeruimd. Ook van bedrijven hebben spullen gekregen. Bovendien hebben we van een kerk uit Ermelo en Zwartebroek een financiële donatie gehad.”

Bijzonder
Sommige donaties waren wel erg bijzonder. Henk: “Van een particulier kregen 10 nieuwe gereedschapskisten, gevuld en wel. Die doneerde de kisten onder voorwaarden. Op elke kist zit namelijk een slot met 2 sleutels; één voor de leraar en één voor de leerling. Gedurende de opleiding krijgt de leerling de gereedschapskist in zijn of haar beheer. wanneer de leerling het diploma haalt mag hij of zij de gereedschapskist houden. Dat is een extra motivatie om de opleiding met goed gevolg af te sluiten én gedurende de opleiding wordt er goed op de kist met inhoud gepast. Daarnaast maakt iemand bij het solliciteren een grotere kans met een eigen gereedschapskist.”

Kisten vol
Ook kreeg Stichting Karamba van een standhouder uit het Westen kisten vol met nieuw gereedschap. Henk: “Door corona kon deze meneer veelal niet op weekmarkten staan. Toen hij over ons initiatief vernam belde hij ons op. Als we zijn kant opkwamen, mochten we al het gereedschap hebben voor het inrichten van de praktijklokalen.”

Een heel eind
In principe komt Stichting Karamba met de gedoneerde spullen een heel eind. De tijd zal leren of er meer gereedschap en dergelijke nodig is. Zodra de container in de haven van Gambia arriveert, staan contactpersonen van Stichting Karamba klaar om deze in te klaren en het papierwerk te verzorgen. Vervolgens worden de spullen met een vrachtwagen naar de plek van bestemming vervoerd. Daar worden de spullen ook gesorteerd.

Kringloopwinkel
Omdat de spullen voor de nieuwe ambachtsschool ongeveer de helft van de container beslaan, wordt de rest aangevuld met zoveelste-hands goederen voor de Kringloopwinkel in Soma, ook een project van Stichting Karamba.

Meeliften
Het is overigens de laatste keer dat Stichting Karamba gebruik maakt van ‘eigen’ containers om de spullen in Gambia te krijgen. De bedoeling is voortaan ‘mee te liften’ met andere containers door de spullen in bananendozen te verpakken. Henk: “De spullen inladen in een ‘eigen’ container doen we nu 6 jaar, en met 4 containers per jaar is dit heel veel en zwaar werk. Zo langzamerhand wordt dat iets te belastend voor het bestuur van Stichting Karamba, dat al aardig op leeftijd is.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden