Juichen en klappen door ‘actievoerders’ op ’t Weitje Ermelo: geluidsniveau van 90dB

Foto: Bram Burggraaff

De protestactie tegen het beleidsstuk van het Evenementenbeleid Ermelo 2021 voor wat betreft het terugbrengen van het geluidsniveau bij evenementen op ’t Weitje trok vanavond, donderdag 1 juli, ruim 200 sympathisanten naar ’t Weitje. Onder de aanwezigen opvallend veel ouderen-jongeren, maar weinig ‘echte’ jongeren.

Door Bram Burggraaff.

Klachten
Volgens Dick van Leeuwen, voorzitter van het populaire Halve Marathon Evenement wordt er vooral geklaagd door een aantal nieuwe bewoners van de omliggende appartementencomplexen, terwijl men wist dat in het centrum van het dorp evenementen worden gehouden.

Te veel, te hard
Initiatiefnemer IJme Woensdregt sprak uit al jaren zorgen te hebben over het evenementenbeleid van Ermelo. “In de voorgaande jaren ging het te goed. Het was te veel, te hard en je voelde aankomen dat er een reactie komen. En die is er nu: te zacht, te moeilijk en te ingewikkeld met als gevolg dat er straks misschien helemaal niets meer is.’’

Geluidsniveau van 90dB
Woensdregt eindigde zijn betoog met een oproep om de juichen en klappen, waar massaal gehoor aan gegeven werd door de ‘betogers’ en dat leverde een geluidsniveau op van 90dB. Onder de aanwezigen bevonden zich wethouder Laurens Klappe en raadslid Bart van der Knaap.

Achtergrond
In vergelijking met een aantal jaren terug wordt het qua geluidsniveau een stuk minder hard bij de immens populaire evenementen op ’t Weitje in Ermelo. Dat is het gevolg van het nieuwe evenementenbeleid waarbij flink is ‘gepolderd’ om het iedereen naar de zin te maken, én om zo veel mogelijk gehoorschade bij de feestvierders te voorkomen.

’s Avonds 70 dB(A)
In het beleidsstuk van het Evenementenbeleid Ermelo 2021, staat dat de geluidsbelasting van dergelijke grote evenementen overdag ter plaatse van gevels van woningen van derden niet meer mag bedragen dan 75 dB(A) en 88 dB(C) en ’s avonds 70 dB(A) en 83 dB(C). Klik HIER om verder te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen