Twee proefevenementen met 5 dB meer op ’t Weitje in Ermelo

Het optreden van De Dijk op vrijdag 6 juli 2018.
Foto: archief Grietje-Akke de Haas

In vergelijking met een aantal jaren terug wordt het qua geluidsniveau een stuk minder hard bij de immens populaire evenementen op ’t Weitje in Ermelo. Dat is het gevolg van het nieuwe evenementenbeleid waarbij flink is ‘gepolderd’ om het iedereen naar de zin te maken, én om zo veel mogelijk gehoorschade bij de feestvierders te voorkomen.

’s Avonds 70 dB(A)
In het beleidsstuk van het Evenementenbeleid Ermelo 2021, staat dat de geluidsbelasting van dergelijke grote evenementen overdag ter plaatse van gevels van woningen van derden niet meer mag bedragen dan 75 dB(A) en 88 dB(C) en ’s avonds 70 dB(A) en 83 dB(C).

2 proefevenementen
Toch stelt het college van burgemeester en wethouders voor in een informatiememo aan de gemeenteraad om 2 proefevenementen te houden op ’t Weitje waarbij het geluid ook na 18.00 uur tot 23.00 (door de week) of 23.30 uur (in het weekend, d.w.z. vrijdagen en zaterdagen)) 75dB(A) en 88 dB(C) mag bedragen. Doel is om te kunnen onderzoeken in hoeverre de 5 dB meer voor extra geluidsoverlast zorgt voor omwonenden. Het lijkt het college zinnig om dit samen met de organisator en de omwonenden uit te testen.

Protestactie
Niet iedereen is blij met ‘maar’ 70db aan de gevel. Zo organiseert de in het leven geroepen Facebookpagina Ermeluid een soort van protestactie om te laten horen dat er ook mensen zijn die wel zulke grote events willen in Ermelo. Het liefst gaat initiatiefnemer Ijme Woensdregt 4 keer per jaar voor 5 dB erbij. Hij nodigt gelijkgestemden uit op donderdag 1 juli om 19.00 uur naar ’t Weitje te komen. Hij licht toe: “Ik stel voor om met zoveel mogelijk lui op het Weitje samen te komen om de gemeente te laten horen hoeveel geluid zo’n grote groep al maakt, zelfs zonder versterking. Verder gaan we niks doen, aantonen dat dit beleid nergens op slaat kunnen we ook wel zonder versterking. Be there als je De Dijk nog eens wilt zien, of wilt dansen op een DJ!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden