Twee buurtbewoners willen waterpomp speeltuin Kwetternest liever helemaal kwijt

Herman en Marjanne laten de scheur zien.
Herman en Marjanne laten de scheur zien.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Binnenkort vervangt de gemeente Ermelo volgens Herman en Marjanne Bolhuis de zwengel van de waterpomp in speeltuin het Kwetternest in wijk West door een wiel om water op te pompen. Het liefst zien zij de waterpomp helemaal verdwijnen uit de speeltuin.

Kabaal van jewelste
De woning van Herman en Marjanne aan de Zwaluwstraat grenst aan speeltuin het Kwetternest. De kinderen uit de buurt beleven heel veel plezier aan de waterpomp en pompen aan de lopende band het grondwater op. Vooral sinds de coronacrisis hebben Herman en Marjanne gemerkt, toen de kinderen veel meer waren aangewezen op hun nabije leefomgeving. Het veelvuldige gebruik van de waterpomp door de kinderen gaf echter een kabaal van jewelste, zo ondervonden Herman en Marjanne.

Houseparty aan de gang?
Marjanne: “Het gaf zo’n enorm gedreun onder het huis dat we elkaar amper konden verstaan, de grond trilde en de kopjes rammelden op de tafel. Herman heeft met tientallen buurtbewoners contact gehad die zeiden er ook zo’n last van te hebben. Een overbuurvrouw zei zelfs dat zij dacht dat er een houseparty aan de gang was.”

Scheuren in de muur
Herman en Marjanne die al 30 jaar in het huis aan de Zwaluwstraat wonen geloofden hun ogen amper, toen zij ook nog flinke scheur in de muur van hun woonkamer opmerkten, die doorloopt tot in de keuken.

Zij schrijven dit toe aan het intensieve gebruik van de waterpomp van het Kwetternest. Hun visie is namelijk dat de kinderen veel langer moeten pompen voor een straaltje water doordat het grondwaterpeil steeds lager wordt. Dat geeft volgens Herman en Marjanne ondergronds zulke enorme klappen, dat de buurt vervolgens een dergelijk gedreun ervaart. “Als je dichtbij de waterpomp staat hoor je het eigenlijk niet eens; het gebeurt allemaal onder de grond.”

Rustig rond de waterpomp
Sinds vlak na Hemelvaart is het rustig rond de waterpomp omdat de zwengel er is afgehaald door de gemeente. Volgens Herman en Marjanne hebben de medewerkers van de gemeente aan de lijve ervaren hoeveel herrie de waterpomp maakte. “Afgelopen vrijdag echter kregen wij de mededeling dat de waterpomp binnenkort wordt teruggeplaatst. Oftewel, de zwengel gaat vervangen worden door een wiel om het water op te pompen. Daarmee zou het probleem van het lawaai zijn opgelost.”

Liever helemaal verdwijnen
Liever zien Herman en Marjanne de pomp helemaal verdwijnen uit de speeltuin. Dit vanwege het alsmaar dalende grondwaterpeil en een te verwachten droge zomer. “Een medewerker van de gemeente zei zelfs dat een bepaalde boom dreigt dood te gaan door het lage grondwaterpeil”, zetten Herman en Marjanne hun mening kracht bij. “Daarom vinden wij het niet kunnen dat de kinderen de hele dag maar grondwater lopen op te pompen in de speeltuin, terwijl wij onze tuin niet mogen sproeien. Wat voor voorbeeld geef je als gemeente aan de kinderen in een omgeving met de ergste droogte. Tegen deze achtergrond horen de ouders ook een voorbeeldfunctie te zijn.” Herman en Marjanne geloven namelijk niet dat het grondwater dat wordt opgepompt in dezelfde hoeveelheid weer terugzakt in de bodem. “Al het water wat op de grond ligt verdampt.”

En de scheur?
En wat te doen met de scheur in de muren? “Wij”, smaalt Marjanne, “moeten aantonen dat de scheur is ontstaan door het intensieve gebruik van de waterpomp.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen