Oplichting via WhatsApp blijft ‘een dingetje’

Foto: politie.nl

Politie.nl en andere websites waarschuwen ervoor: ‘Waarschuwing oplichting via WhatsApp’. Het is echter de aard en de dringende toon van de berichten, dat menigeen ‘er toch intrapt’. Zo ook Jenny Ringnalda uit Ermelo. Via Facebook hoopt zij met haar bericht iedereen die het leest wakker te houden voor deze criminelen.

1000 euro armer
Zijn schrijft: Gisteren kreeg ik een app met de mededeling, mam ik ben mijn telefoon kwijt en dit is mijn tijdelijke nummer. Ik antwoord, wat naar, maar welk kind ben je. Direct de naam van een van onze kinderen met de voor ons zo bekende profielfoto. Wat over en weer appen. Na een poosje de vraag,’mam ik moet nog wat rekeningen betalen. Ik ben nu bij een vriendin zij kan het voor mij over betalen. Mag ik het van jou lenen. Ik stuur je een “tikkie”, ik voelde haar stress en had medelijden,dus betaalde.
Na een tijdje weer een app. ‘Er is storing bij Tikkie, ik betaal je echt terug,wil je het naar haar prive rekening over maken.Weer een betaal verzoek. Ik had mijn dochter al proberen te bellen maar ik kreeg haar niet aan de lijn. Toen probeerde ik het oude nummer en had direct contact. Dus niks telefoon kwijt. Ik ben 1000 euro armer en ben dus opgelicht. Zo ter goeder trouw als denkt dat een van je kinderen in nood zit.

Geraffineerde manier van oplichting
Politie.nl spreekt over een geraffineerde manier van oplichting. ‘Bij oplichting via de WhatsApp kan het gaan om een appje van een “familielid”. Het gaat vaak om een volwassen zoon of dochter. Deze heeft dringend geld nodig en belooft het snel weer terug te betalen. In werkelijkheid kan het appje van een oplichter komen die zich voordoet als je zoon of dochter. De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk. Eerst laten ze via een app weten een “nieuw telefoonnummer” te hebben, compleet met profielfoto van de persoon van wie ze de identiteit gebruiken. Deze foto hebben ze van sociale media gehaald, evenals informatie over familierelaties en hoe mensen elkaar aanspreken. Scherm daarom je facebookpagina af voor onbekenden’. Lees HIER verder voor meer informatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen