Doel Stichting Schapedrift Ermelo: meer rendement halen uit wol van 240 schapen

Stichting Schapedrift Ermelo is het Wolproject gestart om meer rendement te halen uit de wol van de ongeveer 240 schapen van de schaapskooi. Tot nu toe ging de wol van de schapen naar een wolhandelaar. “Daar kreeg Stichting Schapedrift zo weinig geld voor”, vertelt Saskia Schippers, “maar 4 á 5 eurocent per kilo.” Daarom bedacht zij samen met herderin Marion Derks het Wolproject dat meer inkomsten moet opleveren én meer waardering voor het natuurproduct zelf. Het bestuur van Stichting Schapedrift stemde enthousiast in met het initiatief.

Met fotoreeks.

‘Al bijna binnen’
“Ik zag Marjon jaar in jaar uit ploeteren met de schapen”, licht Saskia die al jaren als vrijwilliger is verbonden aan Stichting Schapedrift, toe. “En dan al die vrijwilligers die meewerken om het hier draaiende te houden. Van al die inspanningen zien we zo weinig terug.” Eind 2019 schreef Saskia het plan voor het Wolproject. Eén van de ambities was de inkomsten te verdubbelen, wat neerkwam op ongeveer 500 euro. “Dit bedrag hebben we al bijna binnen”, glundert Saskia.

Emotioneel
Meer waardering voor het natuurproduct krijgen de initiatiefnemers zeker. Want het is ongekend wat er allemaal valt te doen met de wol van de schapen. Dat wordt uitbesteed aan een groep van 10 vrijwilligers die Saskia enthousiast wist te krijgen voor het Wolproject. “Ik kan er emotioneel van worden dat deze mensen mee willen werken aan een project dat ik heb bedacht, fantastisch!” De vrijwilligers nemen het kaarden van de wol voor hun rekening, het spinnen, breien tot vilten. “Het zijn allemaal mensen die van het ambacht houden, ze zijn ook zo enthousiast en gemotiveerd.”

Wat in het bezoekerscentrum door de vrijwilligers wordt vervaardigd is natuurlijk te koop. Het gaat om:

  • zakken met ‘vieze’ wol’ voor liefhebbers die uit de vacht willen vilten of spinnen
  • schone en gekaarde wol om mee te spinnen en te vilten, te koop per broodje
  • gevilte vachten
  • bolletjes wol
  • zeepjes verpakt in vilt
  • viltbollen om in de droger te gebruiken, de was droogt daardoor sneller en is zachter

Nog maanden vooruit
Bovendien zijn Saskia met haar vrijwilligers constant op zoek naar nieuwe toepassingen. “We willen namelijk zoveel mogelijk van de wol gebruiken.” De komende tijd wordt bedacht hoe belangstellenden de vrijwilligers in actie kunnen komen bewonderen, want het proces van het verwerken van de wol is reuze interessant om te volgen. De producten die zijn gemaakt krijgen een prominente plek bij de ingang van het bezoekerscentrum, naast de informatiewand over de Veluwse schaapskudde. Voorlopig kan de groep vrijwilligers nog maanden vooruit met de voorraad wol. Die is afkomstig van de eigen schaapskudde die donderdag 4 juni is geschoren.

Eigen feestje
Door het coronavirus zijn evenementen tot in ieder geval 1 september verboden. Het jaarlijks gehouden Schaapscheerdersfeest dat zaterdag 6 juni zou worden gehouden gaat dus niet door. Daarom hielden de schaapscheerders hun eigen feestje, vertelt vrijwilliger Francisca Schippers. “Het weer was nog aardig, dus er was ook nog wat publiek op de been.”

Sinds 1 juni weer open
Het Bezoekerscentrum en het terrein bij de schaapskooi Ermelo zijn sinds 1 juni weer open. Voorlopig alleen ’s middags van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Ook kleinschalige activiteiten en excursies worden in aangepaste vorm weer opgestart. Er geldt een beperkt aantal deelnemers en reserveren via de website is noodzakelijk. De schaapskooi is te vinden aan de Postweg 50, per auto alleen bereikbaar via de Drieërweg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen