Restaurants en terrassen in Ermelo super blij met klandizie na coronastop

De restaurants en terrassen mochten vandaag, Pinkstermaandag 1 juni, weer los na de verplichte coronastop. De uitbaters waren er super blij mee, en het personeel ook. Een kelner van de Dorpskamer: “Ik had er echt zin in na 2,5 maand niks doen.” De terrassen hadden de voorkeur bij de gasten vanwege het zomerse weer.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Best wel even spannend’
De meeste terrassen oogden gezellig zonder dat het afgeladen druk was. Wat alles te maken had met de coronamaatregelen rond de opening van de horeca. Bovendien waren niet alle tafeltjes bezet. “We vonden het best wel even spannend”, vertelde Tineke van Wilgenburg van Café De Hazeburg aan de Putterweg. “Het voelde net of openden we een nieuw bedrijf of organiseerden we voor het eerst een nieuw evenement. Zou iedereen het op deze manier wel leuk vinden? Het voelde als een hele rare spanning. Maar iedereen toonde zoveel begrip voor de situatie.” Om 12.00 uur mocht de horeca de deuren openen. Tineke lachte: “Om 10 voor 12 ‘lagen’ de diehards van het café al voor de deur. Dit is een vaste club mensen, een vriendengroep van ons café.”

Serieuze check-in
Voor binnenkomst dienden gasten een lijst met vragen te beantwoorden over hun gezondheid in relatie met eventuele coronaverschijnselen. Vervolgens verzocht Tineke ze vriendelijk eerst even de handen te wassen voor ze aan een tafeltje gingen zitten. Jan Andries van Bentum van restaurant De Boterlap even verderop hield ook een serieuze check-in. “Wij willen graag bepaalde gegevens van onze gasten weten. Stel dat iemand achteraf corona heeft, wij contact kunnen opnemen met de andere gasten.”

Extra terrasruimte
Café De Molenaer en Café De Veluwe waren blij met extra terrasruimte aan de overkant, op het Molenaarsplein. Het betekent immers meer klandizie na maanden van sluiting. Koen d’Aulnis, de kroegbaas van De Veluwe, kwam er tot zijn blije verbazing achter dat veel gasten nu pas opmerkten dat er ook heel lekker kan worden geluncht en vanaf 17.00 uur een volwaardige warme hap. Dit varieert van belegde broodjes, huisgemaakte spareribs, saté hatsjé tot Veluwse chickies.

‘Prettig om zo te beginnen’
Halverwege de Stationsstraat liepen de uitbaters met hun personeel ook te stralen. Bruijn Café en Oma’s Café hadden het terras zowat vol. Een paar 100 meter verderop ter hoogte van het Pauwenplein in het centrum zat genoeg klandizie, maar niet alle tafeltjes waren bezet. “Ik vind het om te beginnen wel zo prettig”, zei een vrouw die met haar zoon een terrasje pakte.

Barkruk en tafeltjes buiten
De fanclub van De Vos aan de Horsterweg 195 vierde uitbundig de ‘heropening’ van hun café. De barkrukken en tafeltjes waren buiten gezet zodat ze onder een stralende zon en op voldoende afstand van elkaar, hun ‘hereniging’ vierden.

De breedste glimlach
Wie deze dag wellicht de breedste glimlach had was Kristiana Gederte. Het nieuwe Restaurant Lazytiger aan de Julianalaan 123 opende immers vandaag de deuren. De opening liep gesmeerd zo viel te zien. Gasten lieten zich maar wat graag onderdompelen in de ultieme beleving in Oosterse sferen, en lieten zich het eten uit de Thaise/Aziatische keuken goed smaken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen