Romeins Festival Ermelo trekt duizenden bezoekers

Wedden dat heel veel kinderen de komende tijd ‘Romeintje spelen’? Ze werden namelijk vandaag, zaterdag 29 april, tijdens het voor het eerst gehouden Romeins festival getraind tot soldaat van Baroen. Tot hun grote genoegen natuurlijk en dat van het duizenden-koppige publiek.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Het Romeins Festival was een initiatief van Museum Het Pakhuis Ermelo en werd gehouden bij de Schaapskooi Ermelo.

Grote schrik
Gewapend met een houten zwaard en getooid met een echte Romeinse helm leerden de kinderen marcheren en formaties te maken. Soms keken ze met een schuin oog naar de echte legionairs, die als het signaal klonk, op kwamen draven om het publiek te vermaken met de zo typerende Romeinse vechttechnieken. Technieken waar de Romeinen tot op de dag van vandaag nog om worden bewonderd. En natuurlijk viel het kleine legertje van soldaten echt aan, om tot grote schrik van bezoekers nét voor het rood/witte lint tot stand te komen.

Belgische zwaargewichten
Erg populair was een rondje rijden met de Romeinse reiswagen over de Ermelosche heide, die voor deze gelegenheid werd voortgetrokken door de Belgische zwaargewichten van Jannetje Ruiter van Hoeve Nieuw Lopsum. De liefhebbers hadden totaal geen probleem met de lange wachtrij.

Schoon op
Net zo populair waren de verschillende workshops zoals het maken van je eigen sierspeld van klei. Halverwege de middag was de klei dan ook schoon op, wat voor een paar teleurgestelde kinderkoppies zorgde. Daarnaast vermaakte het publiek zich met allerlei pelletjes op zijn Romeins, verbaasde zich over de techniek van het frescoschilderen en proefde van het aanbod van de Romeinse markt. Helemaal compleet maakten de figuranten het, waaronder leden van Theatergroep Spiegel, die geheel naar de Romeinse stijl waren gekleed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen