Scholen Irene, Beatrix, Speulderbrink en de Klokbeker Ermelo gaan wandelen voor water

Wandelen voor water in 2015.
Wandelen voor water in 2015.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Op woensdag 22 maart 2017 vindt in de regio Noord-Veluwe voor de vierde keer het landelijk evenement Wandelen voor Water plaats. In Ermelo wandelen de Ireneschool, Beatrixschool, Speulderbrink en de Klokbeker de sponsorloop op de Groevenbeekse Heide.

Brandweer
De sponsorloop gaat om 8:30 uur van start bij de parkeerplaats van zwembad Calluna en eindigt op dezelfde locatie omstreeks 12:30 uur. Burgemeester van Ermelo, André Baars, zal in aanwezigheid van brandweer en diverse officials de opening van het evenement verzorgen.

Zes liter water
Op de Noord-Veluwe lopen maar liefst 1.200 kinderen van 32 verschillende basisscholen deze dag met zes liter water in hun rugzak een sponsortocht van 6 km, waarvan 200 kinderen uit Ermelo. En dat doen zij niet alleen. De Rotary Clubs vanuit Epe, Ermelo, Hattem-Heerde, Harderwijk en Oldebroek-Elburg werken samen met Stichting ICS, Wilde Ganzen en Aqua for All om dit evenement samen tot een succes te maken.

Gastles
Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen van groep 7 en 8 uit heel Nederland. Het vindt altijd plaats in de week rond Wereld Waterdag. Begin maart verzorgen leden van de Rotary Club Ermelo een gastles op basisscholen die meedoen.

Water voor Maai Mahiu
De gehele opbrengst van de sponsortocht gaat dit jaar naar het waterproject van Stichting Kenya Kinderen en haar uitvoerend partner ICS. Na een bezoek van de Rotary Clubs in september 2016 aan dit project in Kenia, en de ruim zeven jaar ervaring in samenwerken met Stichting ICS uit Amersfoort, is unaniem besloten om zich in te zetten voor de 8.000 inwoners van Maai Mahiu. Maai Mahiu is een plattelandsdorp ten Noorden van Nairobi. Met de opbrengst van Wandelen voor Water bouwen zij een duurzame wateroplossing door middel van een 7,5 km lange waterleiding die toegang moet geven tot schoon drinkwater: één tappunt vlakbij het weeshuis Boresha met 80 kinderen en ouders, één bij de lokale Ngyea Primary School met 1.000 leerlingen en één bij de gezondheidskliniek waar 50 patiënten per dag komen.

Stichting Kenya Kinderen
Stichting Kenya Kinderen zet zich in om de leefomstandigheden van kinderen in Maai Mahiu te verbeteren. Al jaren heeft zij de wens hier een goede drinkwatervoorziening te realiseren omdat de nood er hoog is. Vanwege de ligging valt er maar enkele keren per jaar regen. Stichting Kenya Kinderen en Ontwikkelingsorganisatie ICS sloegen daarom al in 2015 de handen ineen. Enkele kilometers van het dorp is namelijk een gebergte en het Kijabi bos waar Stichting Kenya Kinderen en ICS inmiddels met succes naar water hebben geboord. Het water moet nu met een pijpleiding-stelsel naar Maai Mahiu worden getransporteerd. Vanaf daar wordt water aangesloten op bestaande systemen en wordt water verkocht via een waterkiosk, zodat in de toekomst schoon drinkwater voor alle inwoners bereikbaar wordt.

Dubbel en dwars
De verkoop van water gaat via prepaid betaalkaarten. De kaart kan opgeladen worden bij winkeltjes in de omgeving. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van het watersysteem. Naast het realiseren van de watervoorzieningen is ook voorlichting over hygiëne van groot belang. Voorlichting in de dorpen is belangrijk om mensen te overtuigen dat investeren in gezondheid zich uiteindelijk dubbel en dwars terug betaald. Stichting Kenya Kinderen gaat samen met de Rotary clubs, Wilde Ganzen, Aqua for All en ICS voor een duurzame oplossing voor de lange termijn.

  • Wilt u zelf iets bijdragen aan dit project? Kom dan naar de sponsorloop op de Groevenbeekse heide in Ermelo.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen