Loodzware Insanity Training bij BouwSports Ermelo is écht kicken

De complete workout is 30 minuten lang vechten tegen het niet opgeven.

Door Grietje-Akke de Haas

BouwSports aan de Kerkdennen heeft het populairste work-out programma ter wereld dat is uitgebracht op dvd, vertaalt naar een training van 30 minuten. Na de eerste populaire try-outs is de Insanity Training een vast onderdeel geworden van het lesprogramma. Hoog tijd dus om de variant op het zwaarste fitnessprogramma ooit eens uit te proberen. Met net een uur aerobics in de benen toch best wel een uitdaging. 

dmukjdux3ghgmbfjkb2qoa76r
Een ware kick
Trainer Rody van de Vliert (27), een echte hunk met zijn afgetrainde lichaam, gooit de ramen wijd open. “Voor deze sport gebruiken we geen airco.” Binnen een paar minuten na de start heb je geen idee meer wat voor en achter is of onder en boven, zo wisselen de oefeningen zich in een rap tempo af op even opzwepende muziek. ‘Is dit fenomeen bedacht door een ADHD-er’, vraag ik me vertwijfeld af. De kunst blijkt om je mee te laten slepen door het hoge ritme van de oefeningen, blik op oneindig en gewoon Rody nadoen. Een aangename kick en een stoot adrenaline neemt op een gegeven moment als vanzelf bezit van je lichaam en geest. De gewaarwording dat ik niet binnen 5 minuten al ben ingestort vervult me met trots.
q5x9jfpgwfq5xll5idse7wsd0
Vier oefeningen in drie minuten
Bovendien is de training zo opgebouwd dat na elke drie minuten knallen, zoals Rody het noemt, waarin vier verschillende oefeningen worden afgewerkt, er een halve minuut de tijd is om wat te drinken, het zweet van je voorhoofd te wissen en de broodnodige zuurstof te inhaleren. Halverwege de les ‘vallen de eerste slachtoffers’, ook ik. Wederom is het de kunst om op tijd je grenzen te voelen en je het beter even iets rustiger aan kan doen. Waar ook niemand vreemd van opkijkt. Dat wordt juist geadviseerd als je het even niet trekt. Des te eerder en met meer enthousiasme val je vervolgens weer in.
iysf70x53b4kawim6cd3lom3x
Euforie compleet
Hoe loodzwaar het trainingsprogramma ook is, en momenten ervaart dat je jezelf voor gek verklaart om je zo in het zweet te werken, het is het ultieme gevoel van euforie na de les meer dan waard. Of kan je de hele wereld aan, zo voelt het. Rody erkent dat grif: “Ik zit zelf ook wel eens redelijk stuk. Maar het blijft constant een uitdaging om dat half uurtje machtig te worden, dat is echt mijn drive. Bovendien is de training met een half uurtje te overzien, terwijl je wel het hele lichaam traint. Want de spieren vanaf je schouders tot aan je enkels worden gebruikt. Waarmee je hele lichaam krachtiger en strakker wordt.” 
iuj87lq7ht0z9nh5b9ybkej2n
De Insanity Training wordt gegeven op woensdagavond van 20:15-20:45 uur en zaterdagochtend van 10:30 – 11:00. Zie ook bouwsports.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen