Groep 7 Beatrixschool Ermelo imiteert partijen in de gemeenteraad

“Ik doe Anneke Knoppert van Progressief Ermelo na, want dat is mijn tante”, riep Daphne Kamphorst. “En ik ben Frans Snoek van de SGP. Het maakt mij allemaal niet uit, als het maar niet op zondag gebeurt”, grijnsde Roel van de Kamp.

De leerlingen van meester Bram Burggraaf hadden zich goed ingeleefd in de verschillende personages van de partijen in de gemeenteraad, én in de standpunten van iedere partij. Weliswaar hier en daar wat uitvergroot, maar dat mag als je een raadsvergadering naspeelt.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Niet gillen
Groep 7 van de Beatrixschool werd vanmiddag, donderdag 15 maart, hartelijk ontvangen door wethouder Esther Heutink. Zij kroop in de rol van burgemeester André Baars die de raadsvergaderingen altijd voorzit. Heutink had een paar spelregels voor de jeugd, zoals ‘Niet gillen in de raadzaal’ tot ‘Je noemt elkaar niet bij de voornaam, hoe goed je de ander ook kent’.

Vurige wens
Een glijbaan in het nieuwe zwembad Calluna is een vurige wens van de jeugd. De leerlingen vroegen zich dan ook af of een besluit dat genomen is door de gemeenteraad nog mag worden aangepast. ‘Burgemeester’ Heutink legde uit dat dit mogelijk is. “Een besluit kan veranderd worden als er bijvoorbeeld een nieuwe gemeenteraad komt, want iedere raad heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Terugkomen op een beslissing is niet altijd even gemakkelijk. Er kunnen namelijk rechtszaken worden aangespannen.”

Voorproefje
Groep 7 nam op terugkomen op een beslissing alvast een voorproefje. Insteek was het raadsvoorstel waarin het college beschreef geen glijbaan te willen in het nieuw te bouwen zwembad, omdat dit teveel geld gaat kosten. Wat ten koste zou gaan van andere ook belangrijke zaken.

Interruptie voorzitter
Heutink legde de procedure uit van de beraadslaging: “In de eerste ronde lichten de fractievoorzitters het standpunt van hun partij toe. In de tweede ronde mag iedereen er wat van vinden. Dan mag er ook geïnterrumpeerd worden in de vorm van een vraag. Interrumperen mag alleen gebeuren via de de voorzitter.”

Drie glijbanen
Als grootste partij beet ‘Sarath Hamstra’ (CDA Ermelo) het spits af. “Wij willen drie kleine glijbanen. Dat heeft Bosbad Putten ook. Anders gaat Calluna failliet.” ‘Bart van der Knaap’ (Burgerbelangen Ermelo) zei veel voor een normaal zwembad te voelen in combinatie met een camping. “Misschien blijft er dan nog geld over voor een glijbaan.”

Zwarte vloer
‘Folkje Spoelstra’ (ChristenUnie Ermelo) stelde in het kader van duurzaamheid een buitenzwembad voor met een zwarte vloer. “Het water wordt op die manier verwarmd door de zon.” ‘Leo van der Velden'(SGP Ermelo) meldde dat hij de situatie wil houden zoals hij is. Wat inhoudt dat de glijbaan blijft behouden. ‘Monique van den Broek’ (VVD Ermelo) en ‘Désirée Meijsen’ (Ermelo-Liberaal) zeiden in te willen zetten op samenwerking met Putten en Harderwijk om de kosten te delen. ‘Désirée Meijsen’: “Een glijbaan is te duur, en we willen niet meer geld uitgeven.”

Plasje
De tweede termijn liet zien dat de kinderen al jonge volwassenen in dop zijn. Want net als de gemeenteraad eigen kwam de de discussie pas goed gang toen de gemeenteraadsleden zijn of haar ‘plasje er overheen mochten doen’.

Oeverloze discussie
Dat leidde tot een stormvloed aan verschillende meningen, interrupties en nieuwe opties. Waarop Heutink als voorzitter op het juiste moment ingreep voor het ontaardde in een oeverloze discussie. Ze ging over tot de stemming. CDA, BurgerBelangen, VVD, Ermelo-Liberaal en ChristenUnie waren tegen het raadsvoorstel, SGP en Progressief Ermelo voor.

Jubelstemming?
Voordat de jeugd in een jubelstemming kon uitbarsten waarschuwde Heutink lachend: “Het voorstel is dan wel verworpen, maar dat wil niet zeggen dat er nu een glijbaan komt in het nieuwe zwembad.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen