BurgerBelangen Ermelo splitst na ruzie de fractie in tweeën

De raadsvergadering vond digitaal plaats.
Foto: screenshot

Met nog 2 vergaderingen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, heeft BurgerBelangen Ermelo (BBE) na de ruzie de fractie in tweeën gesplitst. Raadslid Han Wilhelm gaat verder als BurgerBelangen Ermelo A en raadsleden Bart van der Knaap en Ben Noorloos met de fractievertegenwoordigers Jiska Wijnen en Jan Hofmeijer gaan verder als BurgerBelangen Ermelo B, met Van der Knaap als fractievoorzitter. Burgemeester Burmanje noemde deze oplossing sportief.

Persoonlijk statement
Gisteravond, woensdag 10 februari, maakte Bart van der Knaap dit bekend in een persoonlijk statement voor aanvang van de raadsvergadering. In deze verklaring lichtte hij tevens toe wat zijn kijk is op de commotie die ontstond, nadat bekend was geworden dat hij zijn steun had uitgesproken voor één-Ermelo, de nieuwe lokale partij. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Onvrede
Kortweg gezegd was de steunbetuiging van Van der Knaap in zijn beleving een administratief welkom aan één-Ermelo voor de komende verkiezingen. Van der Knaap bekende echter ook dat dit, zo zei hij, “misschien ook gevoed zou kunnen zijn vanuit mijn onvrede, en vele andere leden met mij, over de ondemocratische en onreglementaire wijze hoe het nieuwe bestuur en kieslijst is samengesteld en de ondemocratische wijze hoe het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen is vastgesteld.”

Niet reageren
Burgemeester Burmanje gaf ook Han Wilhelm de gelegenheid te reageren. Dit wilde Wilhelm niet doen in het belang van geloofwaardige lokale politiek.

De verklaring van Bart van der Knaap

Voorzitter, dank u dat ik een verklaring mag geven over de commotie die is ontstaan rondom mijn ondersteuningsverklaring.
Om te beginnen met de verwarring die is ontstaan over mijn relatie met Één Ermelo. Ik hoor ook de geruchten dat ik bestuurslid, wethouderskandidaat of actief ben in deze club. Dit is geen van allen het geval.
Bijna twee jaar geleden heb ik van mijn bestuur de opdracht gekregen om na te denken en te onderzoeken over de toekomst van BurgerBelangen Ermelo. Waarbij de opdracht nog werd opgeschaald dat Ermelo een sterke, grote lokale partij verdiend, zoals in Nunspeet, Harderwijk, Putten en vele andere gemeenten. Zo heb ik interne gesprekken gevoerd en gekeken naar parallelle bewegingen. Op die manier mensen samengebracht met als doel dat deze zouden opgaan in of samengevoegd met BurgerBelangen Ermelo. Zeg maar een BBE 2.0. In die fase heb ik bestuursleden en een fractiegenoot betrokken om over mijn schouder mee te kijken. Zo ben ik met één Ermelo in contact gekomen. Het laatste gesprek met één Ermelo met daarbij Wouter Vogelsang, bleek dat huidige raadsleden niet bij één Ermelo op een verkiesbare plek konden komen. Waaruit bleek dat de intenties van beide partijen te ver uit elkaar lagen. Mijn contact is daarna slechts informeel gebleven. Gezien de constructieve en open gesprekken die ik in die tijd heb gehad vanuit wederzijds vertrouwen, heb ik jongsleden een ondersteuningsverklaring getekend, wat in mijn beleving niet meer is dan een administratief welkom voor de komende verkiezingen.
Dit zou misschien ook gevoed kunnen zijn vanuit mijn onvrede, en vele andere leden met mij, over de ondemocratische en onreglementaire wijze hoe het nieuwe bestuur en kieslijst is samengesteld en de ondemocratische wijze hoe het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen is vastgesteld.
Toen ik vrijdag jl. het bericht in de pers las, wist ik dat ik in een rollercoaster terecht was gekomen. Het heeft mij geraakt om vanuit de pers over mijn persoon uitlatingen te lezen die niet overeenkomen met mijn overtuiging en intenties. Dit lijkt wel de tol als raadslid in deze coronatijd. Ik ervaar bij het vergaderen achter een scherm dat het persoonlijk contact en wederzijds begrip verschraald.
BurgerBelangen Ermelo gaat nu verder met twee fracties. Fractie BurgerBelangen Ermelo B bestaat uit Ben Noorloos en mij met fractie vertegenwoordigers Jiska Wijnen en Jan Hofmeijer. Han Wilhelm raadslid is BurgerBelangen Ermelo A.
Ik ben niet trots op dit resultaat. Dit is eigenlijk een interne kwestie van BurgerBelangen Ermelo die ik graag onderling had opgelost. Ik had mij het einde van mijn politieke loopbaan anders voorgesteld. De afgelopen raadsperiode is veel gebeurd, maar ook veel bereikt. Nog 2 vergaderavonden. Maar alsjeblieft. Wanneer het nodig is, laten we in elkaar investeren door even te bellen of persoonlijk te spreken.
De komende dagen hoop ik met wat meer rust mij te richten op mijn nieuwe baan die aanstaande maandag start.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen