Wethouder geeft fouten toe: extreme verhoging zwemtarieven zwembad Calluna wordt teruggedraaid

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Met het ‘trucje’ om met het extreem verhogen van de zwemtarieven per 1 juli 2020 tot een gezonde bedrijfsvoering te komen, is sportbedrijf Interactie Ermelo de fout ingegaan. Dit erkende wethouder Laurens Klappe, als gemeente tevens aandeelhouder in het sportbedrijf, woensdagavond 25 november tijdens de raadsvergadering waar een interpellatiedebat plaatshad over het onderwerp.

Extreme prijsverhogingen
De prijs van een los bad was namelijk wel volgens de afgesproken jaarlijkse indexering van 1,7% verhoogd. Meerdere producten werden echter afgeschaft, en daarvoor waren nieuwe producten in de markt gezet. Juist de nieuwe producten, afgezet naar de oude producten, zorgden voor de extreme prijsverhogingen. (klik HIER voor eerdere berichtgeving).

Niet meer van deze tijd
Interactie bedacht het ‘trucje’ omdat de huidige tarievenstructuur niet meer van deze tijd is. “Wie bijvoorbeeld de kortingskaart optimaal gebruikt betaalt omgerekend 2,70 euro voor een los zwemkaartje, in plaats van 4,70 euro”, gaf Klappe als voorbeeld. Afschaffing van het kortingspercentage leek het sportbedrijf dan ook de te bewandelen weg. Maar de gemeente gaat over de prijzen was Klappe tot de conclusie gekomen nadat hij zich had verdiept in het bedrijfsplan van sportbedrijf Interactie. Ofwel, Interactie had niet de vrijheid om het ‘trucje uit te halen’. “De verhoging van de tarieven had schriftelijk aan het college verzocht moeten worden.”

Terugdraaien naar oorspronkelijke prijzen
Interactie wordt dan ook opgedragen de zwemtarieven terug te draaien naar de oorspronkelijke prijzen. Dit inclusief de jaarabonnementen en de losse tarievenstructuur zei Klappe. Waarmee Klappe ‘eindelijk’ de motie uitvoert die CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo 7 oktober indienden en werd gesteund door BurgerBelangen Ermelo. Het waren de 2 eerst genoemde partijen die een zwaarwegend middel als een interpellatiedebat inzetten om de wethouder ter verantwoording te roepen, lichtte Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo) toe: “We voelden ons namelijk niet gehoord.”

Compensatie
Sarath Hamstra (CDA Ermelo) vroeg de wethouder of zwembadgebruikers die volgens de nieuwe tarievenstructuur zijn gaan betalen worden gecompenseerd. Klappe beloofde er in een informatiememo op terug te komen op welke wijze dit gaat gebeuren.

Reactie actiegroep Vrienden van Calluna
“Vrienden van Calluna is uiteraard blij met deze toezegging van wethouder Klappe. Hij heeft blijkbaar ingezien, dat de indexering niet alleen kan gelden voor het tarief van het losse kaartje. Daarmee zijn de extreme verhogingen van de andere tarieven van de baan.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden