Steekproef CDA Ermelo: 1 op de 6 personen fietst in voetgangersgebied centrum

Foto: Grietje-Akke de Haas

CDA Ermelo heeft een steekproef van een uur gehouden in het voetgangersgebied van het centrum van Ermelo. Waar tussen 11.00 uur en 18.00 uur met uitzondering van zon- en feestdagen en op koopavond tot 21.00 uur niet mag worden gefietst, was de conclusie van de steekproef dat één op de zes personen wel door het voetgangersgebied fietst. Reden voor CDA Ermelo aan het college van B & W hierover vragen te stellen.

Zelden zichtbaar
Uit de beantwoording van het college blijkt dat CDA Ermelo stelt dat de Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaar) zelden zichtbaar zijn en handhavend optreden tussen 11.00 uur en 18.00 uur. Zowel CDA Ermelo als het college zeggen te gaan voor voetgangersgebied waar men veilig moet kunnen lopen zonder op fietsers en scooters te moeten letten.

Vrij goed
Het college zegt echter dat volgens de Boa’s de Ermelose inwoners zich in het algemeen vrij goed houden houden aan het fietsverbod. “We zien met name dat bezoekers van buiten onze gemeente zich minder goed houden aan het fietsverbod.” Daarnaast refereert het college aan het feit dat de steekproef van CDA Ermelo in de zomervakantie is uitgevoerd. “Het kan zijn”, zo denkt het college, “dat u meer overtredingen heeft geconstateerd dan de Boa’s doorgaans zien tijdens hun controles.”

Niet op volle sterkte
Het college is overigens wel van mening dat ook met veel inzet van de Boa’s, niet 100% uit valt te sluiten dat er soms toch met de fiets en de scooter in het voetgangersgebied wordt gereden. Op de vraag van CDA Ermelo of de gemeente van plan is gerichte een handhavingsactie door Boa’s te laten uitvoeren pm verandering van gedrag te bereiken, reageert het college afwijzend. Het team van Boa’s is namelijk niet op volle sterkte door langdurige ziekte. Deels is dit opgevangen door een Boa extra in te huren.

17 bekeuringen
Bovendien zijn de Boa’s sinds maart van dit jaar erg druk geweest met het handhaven van de Corona-maatregelen. Tot en met juni vooral met de handhaving van de Coronanoodverordening van de Veiligheidsregio. Daardoor hadden andere reguliere taken, waaronder het houden van toezicht op het fietsen in het voetgangersgebied, minder prioriteit. De controles op fietsen in het voetgangersgebied zijn vanaf juli weer geïntensiveerd. In juli en augustus zijn in totaal 17 bekeuringen geschreven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen