VVD Ermelo zoekt na zetelverlies nu weer de weg omhoog

“We hebben ideeën nodig van veel mensen voor een goed beleid”, zegt ad interim voorzitter Henk van Katwijk.

Tekst en foto’s: Lilian Ahlers
 
De VVD Ermelo heeft na het zetelverlies in maart een duidelijke missie: Meer mensen bij de politiek betrekken. “En het mooiste zou natuurlijk zijn als dat bij liberale politiek is, maar eigenlijk is alles goed als er maar veel meer mensen bij de politiek betrokken raken”, zegt ad interim voorzitter Henk van Katwijk. De letselschadeadvocaat heeft de taak om voor 2015 een nieuw bestuur te zoeken, het liefst voor langere tijd: “Continuïteit in het bestuur is belangrijk”.
Verantwoordelijkheid nemen 
De vrolijk ogende directeur van Assuraad Advocaten – die sinds 2001 in Ermelo woont – meldde zich na de moord op Pim Fortuin aan bij de VVD. Henk komt uit een CDA nest maar, “zodra ik zelf begon na te denken was de VVD een logische stap. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat als iedereen z’n best doet, ook voor z’n directe omgeving en een laagje verder, een laagje verder, dan wordt het beter in het land.”
qmqqrmxa7g9kcjy8a7hlfyqx5
Zoeken naar het beste compromis 
Na zijn aanmelding werd hij uitgenodigd voor de ledenvergaderingen en al tijdens de tweede vergadering liet hij zich veelvuldig horen, waardoor hij werd gevraagd actief te worden voor de VVD. Tijdens die vergadering riep hij onder meer op om concreter te worden in het verkiezingsprogramma: “Ik heb altijd heel erg de behoefte om duidelijkheid te scheppen Je kunt zeggen dat je Ermelo groener wilt maken, maar je kunt ook concreet zeggen dat je tien bomen gaat planten. Als je dat zegt kunnen mensen controleren of je die tien bomen hebt geplant. En als iets niet is gelukt, moet je je daarvoor ook kunnen verantwoorden.” Dat directe karakter belet Henk ook om zelf in de raad te gaan zitten. “Ik ben ondernemer. Als ik iets wil doen, dan gebeurt dat vandaag. Ik ben hier de enige die dat beslist. In een democratie werkt dat natuurlijk anders. Ik heb wel bewondering voor raadsleden die veel energie moeten stoppen in de zoektocht naar het beste compromis.”
zqkfz2654mdzsuh9xjeos7ta7
Zichtbaarheid vergroten
Na het verlies van één zetel tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen – waardoor de VVD de komende jaren in de oppositie zit – zoekt de partij nu weer de weg omhoog. Zo proberen ze hun zichtbaarheid te vergroten door onder meer een ledendag en regelmatig het VVD-café te organiseren. Hier maken onder meer verenigingen, ondernemers en politici van andere partijen hun opwachting. “Dat  geeft een hele mooie en vrije discussie die minder saai is dan menig gemeenteraadsvergadering”, aldus Henk. Hij hoopt dat de politieke daarmee een beetje van z’n suffige imago afkomt. “We hebben ideeën nodig van veel mensen voor een goed beleid. Bijvoorbeeld ook van jongeren en van mensen van buitenaf. In mijn bedrijf vraag ik altijd als mensen hier binnenkomen, ‘wat deed je bij het andere bedrijf nou anders? En wat ging beter?’ Daar wordt een bedrijf beter van. Zo gaat dat ook bij een politieke partij.
xtoli9vu6jcq494oxhlpuv1vd
 
Nieuwe voorzitter
Naast het vergroten van de achterban zet de VVD in op een goed bestuur, waaronder een nieuwe voorzitter. Over de taken van de nieuwe voorzitter is Henk duidelijk: “De belangrijkste taak van de nieuwe voorzitter is meer mensen te mobiliseren. We weten dat er heel veel mensen liberale ideeën hebben in Ermelo. Maar die zijn nog geen lid. Ook is het belangrijk dat hij (of zij) goed is ingevoerd in Ermelo. En natuurlijk moet de voorzitter een klankbordfunctie vervullen voor aan de ene kant de leden en aan de andere kant de fractie. We zijn dus wel op zoek naar een verbindende persoon. “En”, voegt Henk toe: “de voorzitter moet natuurlijk liberale ideeën hebben.” 
 
Mensen die interesse hebben in een functie binnen de VVD kunnen contact opnemen via [email protected]​​
Lilian Ahlers is bekend van ‘Lilian Tekst en Webredactie Ermelo’. Zij nodigt u graag uit een kijkje te nemen op haar website lilianonline.com en haar facebookpagina.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen