Zes rioolputten in Ermelo in slechtere staat dan gedacht

Foto: google maps

In april 2020 stemde het college in met de renovatie van zes rioolputten. Klik HIER voor eerdere berichtgeving. In de achterliggende stukken viel toen onder meer te lezen dat tijdens de rioolrenovatie 2016-2017 is gebleken dat drie rioolputten ter plaatse van de Prins Hendriklaan/Julianalaan ernstig aangetast waren. Tijdens de uitvoering blijken de rioolputten in slechtere staat dan gedacht.

Dit bericht de gemeente Ermelo maandag 14 december.

Risico’s
Dit wordt veroorzaakt door waterstofsulfide (H2S) gassen die vrijkomen uit het rioolwater en op de putwanden omgezet worden tot zwavelzuur. Hierdoor wordt het beton en metselwerk sterk aangetast. Dit brengt risico’s met zich mee voor de veiligheid van het verkeer en voor het waarborgen van de afvoer van het rioolwater.

Meerjarig plan van aanpak
Daarom gaat de gemeente Ermelo snel maatregelen nemen. Ook een aansluitende rioolput is aangetast en wordt meegenomen in de herstelwerkzaamheden. De hoeveelheid vrijkomende H2S-gassen en de mate van zwavelzuuraantasting in rioolputten is moeilijk te voorspellen. Daarom is een goede monitoring belangrijk. Voor 2021 is een inventarisatie gepland waarbij alle rioolputten in het transportriool op Ermelo’s grondgebied onderzocht worden. De gemeente Ermelo stelt aan de hand daarvan een meerjarig plan van aanpak op. Voor de komende 10 jaar is er op basis van een inschatting jaarlijks budget gereserveerd om renovaties aan rioolputten uit te voeren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden