Wijk Oost Ermelo kampt met gevaarlijke draak van een glijbaan

De glijbaan op de kinderspeelplaats naast het hertenkamp in wijk Oost. Eigenlijk is de situatie om je te bescheuren, was het niet dat het om een erg gevaarlijk toestel gaat. De trap is namelijk bijna loodrecht op de grond geplaatst, zonder een leuning voor de kinderen om zich aan vast te houden. Leverancier IJslander dacht het probleem op te lossen door aan weerszijden van de glijbaan een beugel te lassen. Probleem is dat de afstand tussen de trap en de beugels veel te groot is. 

“Toen ik het zag, viel ik stijl achterover van verbazing”, zegt een medewerker van het Leefbaarheidsteam Ermelo, afdeling wijk Oost. “Hoe verzint de leverancier het om zulke beugels te plaatsen.”

Met fotoreeks 

Hertje overleden
Het begon allemaal toen buurtbewoner Marian van der Geest begin 2017 verbeteringen opperde voor de vernieuwde speelplaats, die immens populair is. Verbeteringen waarbij zij bijval kreeg van de buurtbewoners, die een handtekening zetten en reacties gaven. Zo misten ze bijvoorbeeld een bank met een leuning voor de oudere bezoekers tot dat de plek niet rolstoel toegankelijk genoeg was. Ook viel Marian over de open afvalbakken waar eksters en kraaien plastic uit visten, en het vervolgens dumpten in de buurt van de hertjes. Wat een jong damhert vervolgens opat zodat de dierenarts er aan te pas moest komen. De hulp mocht echter niet baten. Het hertje kwam helaas te overlijden.

Afval zelf opruimen
“De speelplaats kreeg niet meteen een nieuwe afvalbak. Wel kreeg ik materiaal om het afval op te ruimen, zo lang er nog geen oplossing was. Soms gooide ik het afval bij mij in de container, maar later werd het afval opgehaald door de gemeente. Uiteindelijk is er tijdelijk een deksel geplaatst op de afvalbak, en sinds december is er een afsluitbare afvalbak geplaatst.”

Broek zakt af
Hoewel het Marian veel tijd, energie en soms ergernissen heeft gekost, doet ze het graag voor de buurt. “Er komen hier immers zoveel mensen.” Maar in het geval van de situatie van de glijbaan zakt haar broek compleet af. Al in juni vorig jaar uitte ze bij het Leefbaarheidsteam haar verbazing over de stand van de trap van de glijbaan. Met geen mogelijkheid zou het vooral de jonge kinderen lukken om deze zonder gevaren te beklimmen. Bovenaan was bovendien geen overstap of houvast om veilig te gaan zitten voordat kinderen naar beneden glijden.

Geen enkele reactie
“Omdat ik al bijna een jaar loop ’te zeuren’ over de glijbaan heb ik op 17 april 2018 een brief geschreven naar het college van B&W, en de situatie uitgelegd. Met nadrukkelijk de vraag om deze gevaarlijke glijbaan met spoed te vervangen door een veilige glijbaan. Ik heb geen enkele reactie gehad, zelfs geen ontvangstbevestiging.”

‘Ik ben het zat’
Groot was de verbazing van Marian en de buurtbewoners toen dinsdag 29 mei de gewraakte beugels waren geplaatst. “Mijn kleindochter Luana van 6 jaar komt niet omhoog, net als veel andere jongere kinderen uit de buurt dat niet lukt. Met een beetje pech vallen kinderen zo achterover. En nog steeds valt de overstap niet te maken als kinderen van de glijbaan af willen glijden. Bovendien gaat het mij niet om de leuningen, maar om de trap van de glijbaan die veel te steil is. Wat dat betreft ben ik het nu zat.”

De zaag erin
De medewerker van het Leefbaarheidsteam zegt erg van de situatie te balen. “Wij hadden zo de zaag erin willen zetten. Te meer omdat wij zo ons best doen het de buurtbewoners en de kinderen naar de zin te maken. Wij hadden de leverancier om beugels gevraagd zodat de kinderen goed de trap kunnen beklimmen en niet achterover vallen.Gezien de kennis, kunde en ervaring van de leverancier dachten wij dat het goed zou komen. In die zin is de stand van de trap al gevaarlijk, maar met de beugels is de situatie nog gevaarlijker geworden. Door dit soort handelen van de leverancier lijdt de gemeente Ermelo imagoschade, want ze kijken ons erop aan.”

Oproep
Het Leefbaarheidsteam heeft de leverancier verzocht met een oplossing te komen. Aanleiding om zo lang de glijbaan te sluiten ziet de medewerker niet. “Dat gaat ons te ver, want er wordt zoveel gebruik van gemaakt. Ook een waarschuwingsbord plaatsen heeft geen zin omdat deze binnen de kortste keren achterover wordt gedrukt. Daarom doen wij een oproep aan (groot)ouders om vooral de kleinere kinderen goed in de gaten te houden bij eventueel gebruik van de glijbaan.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen