Nieuw zwembad Calluna Ermelo krijgt recreatiebad van 50 vierkante meter

Het huidige zwembad Calluna.
Het huidige zwembad Calluna.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Het college van B&W heeft donderdag 7 juni duidelijkheid verschaft over Nieuw Sportcentrum Ermelo, dat wordt gebouwd op de Zanderij. Nieuwbouw van zwembad Calluna maakt hier onderdeel van uit.

Naar ander zwembad
Het nieuwe zwembad krijgt een beperkte recreatieve voorziening. Ofwel een recreatiebad van 50 vierkante meter voor een peuterbad, whirlpool en sauna. Er komt geen glijbaan, wildwaterkreek en een apart recreatiebad. Voor dit soort voorzieningen denkt het college, wijkt de liefhebber wellicht uit naar een ander zwembad. Dat minder prioriteit wordt gegeven aan de recreatieve bezoeker vindt het college een begrijpelijke keuze, gezien de vele zwembaden in de regio.

Twee miljoen ‘bespaard’
Volgens projecthouder Leo van der Velden wordt het Sportcentrum voor hetzelfde bedrag gerealiseerd als wat met de gemeenteraad is afgesproken. Toch wordt er door af te zien van een luxere recreatievariant 2 miljoen ‘bespaard’. Dit zijn de extra ingeschatte kosten voor indexering en marktwerking. Het bedrag van 2 miljoen dekt het tekort waar de gemeente Ermelo de komende jaren mee te maken krijgt, zo redeneert het college.

Op vooruit
Met uitzondering van de recreatieve zwemmer gaat de rest van de 19 bestaande zwemactiviteiten volgens het college er juist op vooruit qua functionaliteit en gebruik, zoals schoolzwemmen, zwemlessen, verenigingen, sportieve en gezonde doelgroepactiviteiten.

Meer vierkante meters
Zo wordt het huidige wedstrijdbad van 312 vierkante meter (25X12) vergroot naar 425 vierkante meter (25X17) en wordt het huidige doelgroepenbad van 120 vierkante meter (15X8) vergroot naar 160 vierkante meter (16X10). Baden is Van der Velden van overtuigd, die ook erg geschikt zijn voor de recreatieve zwemmer.

Toestroom van bezoekers
Het college verwacht met het voorstel van dit zwembad een toestroom van 9000 recreatieve bezoekers. De verwachting is bovendien dat de verblijfsduur van de deelnemers aan de doelgroepenactiviteiten door de recreatieve voorzieningen wordt verlengd.

Geen vertraging
De planning is in juli 2019 te starten met de bouw van het Sportcentrum. Vooralsnog verwacht het college gezien geen vertraging gezien de vervuilde grond op de Zanderij, waar onlangs asbest werd aangetroffen. De nieuwbouw van zwembad en sporthal komt namelijk op de locatie van het voormalige korfbalveld van KC Ermelo, die niet vervuild zou zijn. Over eventuele wijziging van de openingstijden van het nieuwe zwembad doet het college geen uitspraken, omdat dit de taak is van het management van Calluna.

Aan de gemeenteraad
Het voornemen van het college wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, die naar verwachting direct na de zomervakantie een besluit neemt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen