Museum Het Pakhuis Ermelo krijgt voortaan ‘loon naar werken’

Foto: Gemeente Ermelo

De gemeente Ermelo stuurt aan op verzelfstandiging van Museum Het Pakhuis aan het Molenaersplein. Dat valt op te maken uit de woorden van wethouder Laurens Klappe bij de presentatie van de Cultuurnota 2016-2020, maandag 19 september.

Het college van B & W wil bij het verstrekken van stimuleringssubsidies aan culturele instellingen/voorzieningen scherper formuleren aan welke maatschappelijke effecten de activiteiten moeten bijdragen. De Cultuurnota zet namelijk in op drie speerpunten: versterken van de Zorg-, Educatie- en Economie-compenent, zodat kunst en cultuur nog meer bijdraagt aan de sociale cohesie, de aantrekkingskracht van Ermelo en de participatie en ontplooiing van de inwoners. Ofwel, de culturele instelling/voorziening krijgt loon (lees subsidie) naar werken (lees maatschappelijk effect van de activiteiten).

Tegen deze achtergrond wil de gemeente als eigenaar van het gebouw de wederzijdse verwachtingen ten aanzien van de functie van Het Pakhuis, de afspraken, maatschappelijke doelen en prestaties opnieuw bekijken. ‘Onze inzet hierbij is verder het op afstand plaatsen en minder van de gemeente afhankelijk maken’, staat in de nota te lezen. Ook zullen de gesubsidieerde activiteiten van Het Pakhuis in overeenstemming moeten worden gebracht met de uitgangspunten van de Cultuurnota. Volgens wethouder Klappe zal de subsidie lager uitvallen dan Het Pakhuis nu ontvangt. Ook stuurt de gemeente aan op verzelfstandiging van Het Pakhuis met een zelf gekozen bestuur.

Van Het Pakhuis wordt onder meer verwacht dat het meer eigen inkomsten verwerft, de samenwerking met VVV Ermelo en Ermelo Buitenleven intensiveert en samenwerking tussen- en met erfgoedorganisaties zoekt en stimuleert.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen