Rotonde past niet op kruising Hamburgerweg/Dirk Staalweg Ermelo

Foto: Gemeente Ermelo

Uit 5 door een onderzoeksbureau aangedragen oplossingen kiest het college van B & W Ermelo voor een voorrangspleintje om de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid op de groene kruising Hamburgerweg/Dirk Staalweg/Paul Krugerweg te verbeteren. Een rotonde, waar de voorkeur naar uitging, past namelijk niet.

Daarvoor zouden woningen aangekocht en gesloopt moeten worden, en er zou een dode hoek ontstaan voor fietsers bij grote voertuigen.

Het voorrangspleintje ( zie foto) beoogt dat verkeer op de Hamburgerweg voorrang heeft op verkeer op de zijwegen. Links afslaande voertuigen draaien om het middeneiland heen en moeten voorrang te verlenen op de rechtdoorgaande voertuigen op de Hamburgerweg. In de ‘middenberm’ kan zich precies 1 personenauto opstellen. Voor vrachtverkeer is het nog steeds mogelijk om af te slaan. Echter wel met zeer beperkte snelheid. Aangezien richting de Dirk Staalweg en Paul Krugerweg een beperkt aantal vrachtauto´s afslaat, wordt in deze mogelijkheid de oplossing gezien. Bovendien is een deel van de ‘binnenring’ overrijdbaar uitgevoerd. De fietser steekt op dezelfde locatie over als het gemotoriseerde verkeer. Dit is mogelijk aangezien voldoende breedte is aangebracht in de middenberm en er geen conflict ontstaat met links afslaande voertuigen. De fietssuggestiestroken in deze variant zijn niet gehandhaafd om te benadrukken dat weggebruikers een afwijkende situatie naderen.

De gekozen variant heeft de voorkeur van het overgrote deel van de ongeveer 30 omwonenden. Het voorrangspleintje kan overigens alleen gerealiseerd worden als 2 eigenaren een strook grond afstaan van ongeveer 45 vierkante meter. Eén eigenaar heeft vooralsnog aangegeven niet bereid te zijn de grond af te staan omdat het verkeer de woning te dicht zal passeren.

Voor de realisatie van het verkeerspleintje vraagt het college de gemeenteraad in te stemmen met een benodigd krediet van 230.000 euro. Volgens de planning worden de planologische procedure en grondaankopen gedaan vanaf september 2016 tot en met februari 2017, indien er geen bezwaren worden gemaakt. In 2017 vindt ook de aanbestedingsprocedure plaats en de start van de werkzaamheden voor het voorrangspleintje.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen