CDA Ermelo wil Sociale Ombudsman Transities aanstellen voor als college met kop tegen de muur loopt

Foto:

De ombudsman moet fungeren als laatste vangnet voor burgers om gehoord te worden en hun recht te halen.De datum van 1 januari nadert razendsnel. Het moment dat de gemeente Ermelo verantwoordelijk wordt voor de Participatiewet, Jeugdzorg en overheveling van de AWBZ-begeleiding naar de Wmo. Oftewel de drie transities in het sociaal domein. 

Hoewel CDA-raadslid Cor Louwerse geen moment twijfelt aan de goede bedoelingen van alle partijen die de transities in de praktijk gaan brengen, vindt hij het van het grootste belang de positie van de burgers te versterken. Met de nieuwe Wmo-verordening bijvoorbeeld wil het college voor ‘nieuwe gevallen’ namelijk maatwerk leveren, dat wordt besproken tijdens een ‘keukentafel- gesprek’. Maar stel dat de partijen het onverhoopt oneens raken over de toegekende zorg, waar kan de zorgvrager dan terecht met zijn of haar klachten. 
Niet in beton gegoten
Hoewel het college meent de transitie als de Wmo aardig op de rit te hebben, erkende wethouder Lourens Klappe dat  wat wordt gedaan, gebeurt met de kennis die het college nu in huis heeft. “We hebben nog niet alle informatie, dus denk niet dat alles in beton gegoten is. Verwacht ook niet dat het college zegt ‘van zo gaan we het doen’. Gun ons de vrijheid om soms met de kop tegen de muur te lopen, maar van daaruit ook weer nieuwe initiatieven te ontplooien.” Bovendien vindt Klappe, beschikken zorgorganisaties zelf over klachtenregelingen en kunnen burgers zich ook wenden tot de gemeenteraad, de Wmo-Adviesraad Ermelo tot de commissie van beroep en bezwaar.
Burgers hebben stootkussen nodig
Cor Louwerse kondigde een motie aan om een Sociale Ombudsman Transities voor de duur van drie jaar aan te stellen. CDA Ermelo is van plan deze in te dienen in de raadsvergadering waar het onderwerp opnieuw op de agenda staat. “Het is de keus van de wethouder om met zijn kop tegen de muur te lopen. Maar dan is het duidelijk dat de burgers een stootkussen nodig hebben.”
De Wmo-verordening kwam gisteravond aan de orde tijdens de commissie Samenleving van de gemeenteraad. Ook de Wmo-adviesraad drong aan op een klachtencommissie, alsook de meerderheid van de politieke partijen.
banner-fit-en-relax
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen